Вести

Вучић: Србија у наредних пет година ни близу зачеља Европе

Србија у наредних пет година неће бити ни близу зачеља Европе, поручио је данас премијер Александар Вучић, уверен да ако решимо три кључна проблема можемо да се нађемо међу развијенијим земљама ЕУ по економским показатељима.
Та три кључна проблема, како је рекао, односе се на 17 великих друштвених фирми у реструктурирању, ненаплативе кредите и реформу јавне администрације.
"Ако то будемо мање или више добро решили, нема бојазни за будућност Србије", рекао је Вучић на конференцији "Свет у 2016".
Навео је и да очекује да ће следећа година бити успешнија од 2015, јер очекује унапређење пословног амбијента, значајно већи број инвестиција, већу потрошњу, раст у приватном сектору, више капиталних пројеката и инвестиција финансираних из приватних избора, улазак у првих 40 земаља на листи Светске банке, што ће генерисати значајно већи привредни раст.
Он очекује да Србија заврши 2015. годину са растом од 0,9 одсто, као и да следеће године раст буде око два одсто, а уколико "будемо имали среће са приватизацијом" и преко два одсто, да би у годинама пред нама растао.
"Нама је тај раст потребан, потребно нам је одржавање фискалног дефицита на ниском нивоу, улагање у инфраструктурне пројекте, побољшање пословног амбијента", рекао је Вучић и додао да је зато важно и отварање првих поглавља са ЕУ.
Отварањем поглавља, наиме, како је рекао, јасно је трасиран пут Србије, али то значи, додао је, и много више озбиљних задатака које ћемо морати да обавимо да бисмо показали да смо одговорнији него раније.
Вучић је рекао да је за Србију, као малу земљу, важно да се прилагоди светским токовима у привреди, новим научним, технолошким достигнућима, да мењамо себе.
"Покушаћемо да проведемо у Србији да нам деца осим што ће шест сати учити, два сата проведу на послу, а и одрасли тако што ће шест сати радити, а два сата учити", рекао је Вучић и додао да се мора мењати и образовни систем, те да се зато ради на дуалном образовању.
Он је навео да је после велике рецесије, ово друга велика рецесија са којом се суочавамо већ седму годину, те да се за свет не види лаган и брз излазак из кризе.
"За нас је важно да упркос проблемима са којима имамо са ценом сировине, пре свега ценом бакра, чини ми се да смо успели већом озбиљношћу радом, успели да направимо резултате који значе излазак из кризе", поручио је Вучић, али и додао да се плаши да ће нови раст долара у односу на евро повећати дуг Србије.
Уверен је да ћемо у наредној години успешно наставити унапређење пословног амбијента, наводећи да Србија ову годину завршава са 1,6 милијарди евра инвестиција, "што није лоше за Западни Балкан".
"Смањили смо фискални дефицит на значајно низак ниво. У годинама пред нама би требало избрисати улогу државе као кључног генератора, већ да направимо амбијент који ће да побољша пословни амбијент у нашој земљи", нагласио је Вучић.
Оценио је такође, да ће пред Србијом бити и безброј проблема, али да је најважније да се реше три кључна - реструктурирање 17 великих предузећа, ненаплативи кредити и реформа јавне управе, приметивши да је у "свима нама остала клица смаоуправног социјализма" које би требало да се ослободимо.
"Србија ни следеће, а ни наредних година неће бити ни близу зачеља Европе", закључио је Вучић.