Вести

Вучић: Србији је циљ одржавање мира и стабилности

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је ситуација у свету комплексна, да једна мала земља која има проблема са својим територијалним интегритетом мора да рачуна на то, а да је циљ Србије одржавање мира и стабилности по готово сваку цену.

Вучић је на почетку састанка са представницима Националног конвента о Европској унији (НКЕУ), на теме спољне политике Србије и дијалога Београда и Приштине, рекао да је од пресудног значаја да се дође до договора са Приштином и да не дође до разбуктавања "страсти" у Босни и Херцеговини.

"Случај Јерменије и Азербејџана показала је колико су опасни замрзнути конфликти, који је показао и апсолутну немоћ међународне заједнице. Нико не може ништа осим да да два саопштења, и то је нама наук, да постоји више јаких партикуларних интереса и да морамо да будемо у сваком тренутку спремни да сачувамо своју земљу", рекао је Вучић.

"У том конфликту видели смо апсолутну немоћ комплетне међународне заједнице. И зато сам против стања замрзнутог конфликта на Балкану", рекао је Вучић.

Истакао је да је довољно да једна регионална сила каже ''протерајте их, нападните их'', и нико ништа не може да уради, сем да изда два саопштења.

"То је нама за наук. Ситуација у свету се променила, постоји више партикуларних интереса и морамо да будемо спремни у сваком тренутку земљу да сачувамо. Против сам задржавања замрзнутог конфликта било где на Балкану, укључујући и код нас", рекао је Вучић.

Зато је, како је рекао, од пресудног значаја да покушамо да направимо компромис са Албанцима, као што треба да урадимо све што можемо да не доринесемо разбуктавању било каквих додатних страсти у БиХ, а не може, истиче, да каже да није забринут због ситуације и порука које добијамо и са те стране реке Дрине.

"Не смемо оставити замрзнути конфликт нашој деци, јер ће се једног јутра пробудити и - ''почео је рат''", рекао је Вучић.

Навео је да је најважније, и зато то, како је рекао, увек и понавља, да Србија жели да очува мир и стабилност, што, подвлачи, није флоскула, већ се то мора урадити готово по сваку цену.

Вучић је поручио да је ситуација у свету комплексна и да се Србија, као мала земља на раскршћу путева, која има проблема са територијалним интегритетом, налази у посебно тешкој ситуацији.

Вучић је навео да "не може отвореније да говори о ставовима државе како не би кршио националну безбедност", а да је појединим међународним партнерима дијалог важан само када покушавају да остваре своје интересе.

"Не морам да говорим са колико нас неки критикују (због наводног кршења) Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 478, по питању Јерусалима, које сам подсетио да су сви прекршили Резолуцију СБ УН 1244 и да их нимало не боли глава због тога. Они имају право да прекрше све што желе и понашају се у складу с тим", рекао је Вучић.

Вучић је навео да се спољна политика води како би се земља позиционирала и одржао мир и да је изузетно важан рад на економском напретку државе.

"Србија је у последњих пет година не само апсолутни лидер Западног Балкана, већ и једна од најбољих земаља у Европи, по економском расту, стопи јавног дуга. То смо успели зато што смо веровали у свој рад и упркос скепси свих", рекао је Вучић и додао да у првих седам месеци текуће године остварила "нестваран резултат" од 1,7 милијарди евра страних инвестиција у пандемији.

Успели смо, рекао је, захваљујући огромном броју инвестиција, указујући да је држава успела да диверсификује инвестиције.

Рекао је да је раније Русија имала нешто значајнију позицију због куповине НИС-а, а данас имају неке азијске земље, али да кључну улогу има ЕУ, посебно Немачка.

Што се животне средине тиче, наравно да ће се држава посебно посветити зеленој агенди, али неће бежати од реиндустријализације земље, иако у Европи раде на деиндустријализацији.

Указао је да Србија данас има раднике, и да је стопу незапослености са ранијих 29,5 одсто свела на историјски минимум од 7,3 одсто.

Рекао је да је важна политичка снага, колико може једна држава да остварује добре контакте, уговоре са различитим земљама и организацијама, да се политичка моћ огледа у прављењу савеза, те да је још важна снага економије, војске, али и здравства.

Указао је да је свет мултиполаран са четири велике силе - ЕУ, САД, Руска Федерација, Kина.

Вучић је навео и да се на три основна стуба заснива снага сваке државе, на политичкој снази која се одражава тиме "колико можете да правите договоре са различитим организацијама и институцијама", снага сопствене армије, као и економија и снага здравственог система појединачне земље.

"Највише пропорционалној својој величини и БДП-а можемо да улажемо у здравство, више него икада улажемо у своју војску. Наставићемо да се боримо за убрзања свог европског пута, али се нећемо одрицати свог права да искажемо мишљење било коме, ма како се тај неко зове", рекао је Вучић.

"Политички гледано, да правимо савезе са свима. Налазимо се на европском путу, наставићемо да се боримо за убрзање евроинтеграција, али се нећемо одрицати права на мишљење, права да искажемо истину било коме, ма како се он зове. Поносимо се да је Србија независна држава која самостално доноси одлуке", рекао је Вучић.

Председник је рекао да му је тешко да говори на оваквом скупу, јер у Србији у којој је свако "бољи председник од председника, боли селектор од селектора и бољи редитељ од редитеља" није једноставно говорити о темема о којима сви све знају, и то, примећује, знају "најбоље".

"Говорим отвореније, али никада не могу сасвим отворено, јер бих имао шта да кажем пред многим земљама, организацијама и институцијама које нам причају о дијалогу, а када чују неку реч која им се не свиђа, ставиће на ''црну листу'' Србију, јер дијалог је важан само кад су други у питању", додао је Вучић.

Додао је да ће нова влада одразити тежње за убрзано приступање ЕУ и да се неће одустајати од европског пута, иако је већина држава чланица признала Косово.

Као најважније задатке у предстојећем периоду види "врло тешке, врло лоше" разговоре на тему Косова и Метохије, додатно отежане благим ставовима ЕУ према Приштини.

"Да ми нешто нисмо испинули седам и по или осам година, боље да не говорим какве би последице биле. На то морамо да се навикнемо јер они који су љуљали Косово од настанка до тинејџерског доба, шта год то непослушно дете да уради, биће на његовој страни", додао је Вучић.

Рекао је и да ће наставити да инсистира на дијалогу, на очувању српског становништва на Косову, уз процену да тренутно око 95.000 Срба живи на том простору."Ти људи живе од данас до сутра. Зато ћу до кад сам председник дати све од себе да се приближимо компромисном решењу, иако ми се чини да никада даље томе нисмо били, најмање кривицом Србије", рекао је Вучић.

Говорећи о недавно потписаном споразуму у Вашингтону, Вучић је оценио да ће због тога у сваком тренутку моћи да "закуца на врата" било ког америчког сенатора, конгресмена или Беле куће, као и да ће наставити да одржава јако добре односе са Русијом.

 

Никад нисмо били даље од компромиса за KиМ, не кривицом Србије

Никада нисмо били даље од компромисног решења по питању KиМ и то најмање захваљујући српској кривици, изјавио је Вучић.

"Ја ћу дати све од себе да и Влада Србије и сви који у разговорима учествују дају све од себе да се приближимо компромисном решењу. Иако, како ми то сада изгледа - готово да никада даље од компромисног решења нисмо били", рекао је Вучић..

Истакао је да је то најмање "захваљујући" Србији и српској кривици, осим, како је рекао, ако неко не мисли да би требало да само признамо независност Kосова и да кажемо да нас баш брига за српски народ и да ли Србија нешто треба да добије.

Вучић је додао да су услови у разговорима око KиМ врло тешки.

"Јер, када неко каже да је за њих завршена прича о ЗСО, коју је требало да испуне пре осам година, а да при том чујете благе тонове из ЕУ, питате се шта би било да смо ми то рекли и урадили. Али, за њих (Приштину) ћете увек да чујете оправдање. Да ми нешто нисмо испунили седам или осам година, боље да не говирим какве би биле последице", рекао је Вучић.

На то смо, констатује, навикли, јер шта год Приштина да уради, они који су створили тзв. независно Kосово, биће на њеној страни, те поручује да ми морамо тога да будемо свесни, да разумемо своју позицију, чувамо своје интересе и инсистирамо на дијалогу, да гледамо како да сачувамо људе.

Вучић је рекао је сада 95.000 Срба на KиМ, те да је мањи пад у одласку људи са Kосмета него икада, што значи да је, посебно на северу, обезбеђена сигурност за грађане.

"Али, свеједно, то је живот од данас до сутра, не само за људе на KиМ, већ и за Београд, Приштину, Тирану, све нас... Нико не зна шта доноси следећи дан и јутро", констатовао је Вучић.

Подсетио је да су 22 од 27 земаља ЕУ признале Kосово, а са друге стране има замаља у свету које га нису признале и штите наша политичка права и чувају интегритет у Савету безбедности.

Због тога не можемо и не смемо да им окренемо леђа, иако су, како је рекао, неке од њих повређене што, упркос томе, истрајавамо на нашем ЕУ путу, јер је будућност Србије у европској породици народа.

У тој нимало лакој ситуацији, истиче, успели смо да отворимо врата први пут у Вашингтону.

"Не мислим да су потписани споразуми нешто што ће решити све проблеме на свету, али су важни јер су пружили прилику да убудуће можемо да закуцамо на врата сваком сенатору и Белој кући, што до јуче нисмо могли. Позиција Србије је поправљена", рекао је Вучић.

Додао је да Србија и са Русијом и Kином има добре односе.

Истакао је да су за Србију важне регионалне иницијативе, јер смо сви ми овде "мали" и увек су сви користили наше сукобе, на Западном Балкану.

"Односи у региону су важнији од других, зато морамо да покушамо да говоримо по значајном делу питања јединственим гласом и тиме ће наша снага у Европи и другим местима бити неупоредиво већа. Надам се да ћемо успети и волео бих да нам за то буде потребно много мање година", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг