Вести

Вучић: Шумадија осветлала образ, градити пријатељство са савезницима

Председник Србије, Александар Вучић, рекао је данас у Прањанима, на обележавању 76. годишњице спасавања савезничких пилота у Шумадији, да су грађани тог дела земље 1944. године осветлали образ Србији, а да је наша будућност да и сада са западним савезницима градимо односе пријатељства.

"Пре само годину дана разговарали смо овде са грађанима и људи су по први пут чули и неку лепу реч о себи, још од 1945. године. Чули су истину, шта се догађало 1944. године. Бескрајно сам захвалан Прањанима, Милановцу, Чачку, Љигу, Шумадији, што су 1944. године осветлали образ Србији", рекао је Вучић.

Вучић је истакао значај операције Халијард, јер су Немци, пре свега у Румунији, савезничкој авијацији наносили огромне губитке, па је за савезнике Шумадија била једно од места где су погођени морали да се спасавају и постала је уточиште за више од 500 авијатичара америчких, британских, канадских.

"Тада су наши људи показали сву храброст", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су Срби тада постали браћа по оружју са Американцима, Енглезима, Канађанима.

"Свако ће наћи своје разлоге зашто су се током 90-их, посебно 1999. године, те ствари промениле, али наша будућност је да и сада са западним савезницима градимо односе пријатељства", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да смо у 20. веку имали вероватно као земља највећи број ратова и да је српски народ пропорционално својој величини изгубио највише људи, од Првог и Другог балканског рата, у Првом и Другом светском рату, као и ратовима деведесетих закључно са 1999. годинином.

Нико није толико људи изгубио као ми и да није било тог губитка данас бисмо били као једна Холандија по броју становника, рекао је Вучић.

Вучић напомиње да смо, ипак, са поносом чували своју отаџбину желећи да будемо свој на своме, трудећи се да чојством, јунаштвом и витештвом осветламо српски образ.

Вучић је захвалио људима који су се борили за наш народ, напоменувши да смо, ипак, кроз историју увек налазили довољно разлога и начина да се делимо између себе и да не признајемо једни друге, и међусобрно говоримо једни о другима све најгоре.

Вучић се нада да је прошло то време и да Срби никада више неће једни о другима говорити лоше, као и да је дошло време нашег јединства.

Вучић додаје да то не значи једноумље и да свако у Србији може да изнесе другачији политички и било који други став, али се нада да ћемо као народ бити јединствени и сложни по питању интереса Србије и српског народа и око виталних интереса земље и народа.

Вучић је рекао да је дошло време да престанемо као народ причамо о поделама на партизане и равногорце већ само да причамо о српском народу и Србији и да ценимо јуначка дела свих који су се борили против фашизма.

То је једини пут за напредак наше земље, рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да су нам за даљи напредак потребни пријатељи и мир и поручио: Заједно смо јачи. 

Вучић је рекао да треба да чувамо мир, али и да имамо више деце, јер Србија неће имати будућности ако не будемо имали више деце и ако се људима не буде обезбедио бољи живот.

 

За танго је потребно двоје

Вучић је рекао да је Србија спремна за разговоре са Приштином, за тешка решења, али и додао да је за танго потребно двоје.

У Прањанима, Вучић је рекао да је Србија била и остала спремна за разговоре без обзира што неки други то нису.

За разлику од њих, не могу да се играм игара окривљавања. Нешто мора да се промени у друштву у Приштини, да разумеју да само компромисно решење јесте решење и да се неће догодити да неко узме чекић и лупи мене у главу или Србију, па ће онда Србија да призна независност, рекао је Вучић.

Вучић је поручио Приштини да седну и размисле шта би могли да буде суштинско, компромисно решење.

Ми смо спремни за разговоре и тешка решења, јер лаких нема, рекао је Вучић.

 

Због оболелог од короне одложен експертски састанак

Вучић је рекао да неће бити експертске рунде дијалога Београда и Приштине, заказане за 28. септембар у Бриселу, јер је неко из преговарачког тима у Бриселу оболео од короне, али и нагласио да је српска делегација увек спремна за разговор.

"Неко од сарадника, од људи из окружења шефова преговарачког тима у Бриселу оболео је од короне, тако да ће вероватно сви у карантин. Мислим да је то разлог, тако да, вероватно, неће бити ничега", рекао је Вучић. 

Вучић је рекао да се, међутим, никад не зна, као и да је спрска делегација увек спремна.

 

Односи са САД у успону, верујем да ће бити још бољи

Односи Србије и САД су у успону, верујем да ће бити још бољи, изјавио је Вучић и истакао да је важно да једни према другима покажемо много поштовања и уложимо много труда и енергије у развој односа.

"Радостан сам што су нам односи са САД бољи. Много ће времена проћи да би нам односи били онакви какви желимо да буду. Уверен сам да много труда, енергије и рада у то можемо и морамо да уложимо", рекао је Вучић.

Вучић је указао да морамо много поштовања једни према другима да покажемо, да би односи били на још вишем нивоу, који су данас добри.

"Ми морамо да разумемо њих, њихову позицију, као што ћу морати да молим њих да се они ставе у наше ципеле и да разумеју нашу позицију. Односи су у успону, верујем да ће бити још бољи. Али, и ми морамо да покушамо да разумемо њихове ставове, као и они наше", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је долазак ДФЦ у Србију важан сигнал. 

"И данас овде, ми се први пут налазимо, а да постоји неко обележје овде. Овде људи могу да дођу, да се види да се овим поносимо, а не стидимо, да можемо да кажемо -да, то смо ми урадили. Овде смо да овековечимо оно што су наши људи својим јунаштвом постигли пре 76. година", рекао је Вучић.

 

Пренос посмртних остатака Пупина био би важан за нас

Пренос посмртних остатака великог српског научника Михајла Пупина у Србију била би велика ствар, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да никаква одлука о томе није донета, али да ће се тиме озбиљно позабавити.

"То би била важна ствар за нас, надам се да ће амерички пријатељи да изађу у сусрет. Али, да видимо детаље, па да доносимо одлуку о томе", рекао је Вучић.

 

Разумем људе на КиМ и транспаренте на језеру Газиводе

Вучићје изјавио  да разуме реакцију Срба са КиМ који су окачили транспаренте захвалности председнику САД Доналду Трампу, јер су од других америчких председника и администрација "много претрпели".

"Срби на КиМ се надају и чекају добар сигнал, неко им је рекао да ће се направити физибилити студија како би се поделило енергетско богатство Газивода, пошто до сада нису имали ни један киловат. За мене је то што су окачили људска реакција и то су сами урадили", рекао је Вучић.

Трамп је, додаје, донео и нови "ветар" у развоју односа Србије и Америке, и верује да ће такав однос према њему остати, без обзира на исход председничких избора у Америци, рекао је Вучић.

"Мислите да треба да волимо и клечимо пред онима који су бомбардовали нашу земљу? То се неће догодити", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је амбасадор САД Ентони Годфри променио приступ и да је зато толико поштован у Србији и због чега је популарност Америке у Србији порасла, према истраживањима, за само 11 месеци са 8,5 на скоро 26 одсто.

60 одсто страних инвестиција за цео Западни Балкан заврши у Србији

Вучић је рекао је да 60 одсто страних директних инвестиција за цео Западни Балкан заврши у Србији.  

"То никад раније није било", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да чека 30. септембар и да ће затим моћи да каже да ли ће Србија бити број један у Европи по стопи раста.

"Онда бисмо могли да будемо и у последње три године укупно број један или број два", рекао је Вучић.

Једино Ирска, процењује, може да буде испред Србије, због америчких компанија - Епла, Мајкрософта, Гугла.

"Ово друго, што је засновано на индустрији, у свему другом Србија је боља", рекао је Вучић.

 

Парцелу у Прањанима уступићу, за мештане

Вучић је рекао да ће парцелу коју је добио на поклон од мештана Прањана уступити, за развој тог места и на добробит мештана.

"Видећу како да ту парцелу да искористимо за местане Прањана, није то за мене", рекао је Вучић.

 

Негативни текстови покушај да се заустави раст Србије

Вучић је рекао да ће у наредна два дана објавити анализу извештавања регионалних медија о унутрашњим дешавањима у Србији, те истакао да тиме не жели да се меша у њихову уређивачку политику, већ да укаже колико има негативних текстова, не само о српском руководству, већ генерално о нашој земљи.

"Суштина је у томе да многи желе да Србија буде слаба, а пошто виде да није слаба, зато се јављају покушаји да се заустави њен економски раст", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија нема интересе, нити жељу, да мења било какве границе, нити да државно руководство то занима.

Једино што државу занима, Вучић истиче, јесте да се поштују права српског народа, као што Србија поштује права свих других народа, као и да има најбоље економске односе са свима у региону.

"Србија жели мир у региону и поштује све. Али, свакодневно је свима дозвољено да се мешају у унутрашње ствари Србије и сви то раде", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк