Вести

Вучић: Свака наредна година бића боља од претходне

Јагодина - Председник Владе Србије Александар Вучић најавио је да ће се данас састати са представницима Сименса и верује да ће та компанија, након што је Србија отворила поглавља у преговорима са ЕУ, удвостручити своје капацитете у нашој земљи.
Вучић је синоћ на јагодинској ТВ Палма плус поручио да отварање поглавља значи додатно привлачење инвестиција из Европе, али и из САД и Азије.
Говорећи о приоритетима Владе Србије, премијер је казао да ће то у наредној години бити смањење незапослености, а циљ је, каже, достизање 15 одсто у односу на садашњих 17,6 или 26, колика је незапосленост била пре три године.
"Верујем да ћемо следеће године бити у првих 40 земаља у свету и то ће значити широм отворена врата инвеститорима", рекао је премијер подсетивши да је влада на чијем је челу успела да државу спаси од банкротства.
"Успели смо да Србију спасемо од банкротства смањењем фискалног дефицита на ниво Мастрихта и ако успемо да тај ниво задржимо и наредне године ми са дефицитом више нећемо имати проблема", рекао је премијер.
Влада Србије, истакао је, успела је да упркос смањењу плата и пензија, као и тешким мерама фискална консолидације, подигне привреду.
За то, каже, захвалност заслужују грађани, а посебно пензионери.
За наредну годину предвиђа раст БДП-а за више од два одсто, а за 2017. три одсто.
"Ми више нећемо ићи у рецесију, бићемо земља сталног раста", истакао је премијер подсетивши да је Србија у овој години значајно поправила пласман на бизнис листи Светске банке за чак 32. места, а то, прецизирао је, значи да је за толико повољнији пословни амбијент.
Свака наредна година у Србији биће боља, поручио је премијер уверен да када буду решена три кључна проблема наша земља се по економским показатељима може наћи међу развијенијим земљама Европе.
Та три проблема су, казао је премијер, 17 великих друштвених фирми у реструктурирању, ненаплативи кредити и реформа јавне управе и ако они буду позитивно решени нема бојазни за будућност Србије.
"Србија је направила преокрет у економији о коме говоре све светске институције", казао је први човек владе Србије и додао:
"Хвала грађанима на великој подршци, на енергији коју нам пружају, што воле Србију што гледају Србију у будућности, што разумеју оно што радимо што поштују рад, поштују марљивост. Ми ћемо све бољим и бољим резултатима да то враћамо".
И када погрешимо, каже, нисмо намерно, јер људима који раде се то дешава, грешке се не догађају само онима који не раде ништа.
"Они који стоје и кибицују не могу да погреше. Онај који је за шаховском таблом и који је у арени тај увек може да погреши, али може и да поправи, превид да исправи грешку и буде најбољи, поново победи", рекао је Вучић.
Премијер је посебно захвалио младим пензионерима на подршци.
"Без њихове подршке ми у реформама не би могли да истрајемо, а плашим се да у том случају, не би били права земља у светској историји која је лоше скончала", рекао је премијер.
"Овако, направили смо преокрет у економији о којем говоре све светске институције, године које нам долазе свака ће бити боља од претходне. То је моје обећање грађанима Србије", поручио је премијер Вучић.

Радови на Београду на води су девет дана испред рока
Радови на изградњи Београда на води иду одлично и девет данас су испред рока, рекао је Вучић и најавио да ће у наредна два дана свакако обићи то градилиште.
Вучић је рекао да ће грађани већ крајем фебруара или почеткм марта моћи да виде објекте који "ничу из земље".
"Тамо се сада проверава терен пошто су ту биле мине и бомбе из другог светског рата, савезничких колико и немачких и посебним сондама се то све проверава. Мора да се све склони очисти, раде се шипови јер је то поред реке. Све мора бити урађено по највишм грађевинским стандардима", рекао је Вучић видно задовољан напретком радова.
Мисли, казао је, да радови иду девет дана испред рока.
"Врло брзо грађани ће моћи да виде да то није Вучићева фантазмогорија како су причали. Ту ће бити веома луксузни хотели, згарде за становање, ту је запослен велики број радника и Црнотраваца и Власотинчана али и из многих других градова Србији. Сутра или прекосутра увече видећете када их будем обилазио... Ти људи знају од чега и зашто примају плату", рекао је премијер.
Подсетио је да је тај простор донедавно био депонија ђубрета, легло пацова и змија и ничему није служио осим као, како је рекао, стециште наркомана.
"И шта сада не ваља? Мислим да ће људи бити задовољни", верује премијер.

Снабдевање гасом неће зависти од дневне политике
Тренутни односи Русије и Украјине не могу утицати на снабдевање Србије гасом, рекао је Вучић и грађанима поручио да не брину јер гаса ће бити. "Са Русијом ћемо градити додатно складиште гаса од милијарду кубних метара, а онда ћемо градити још једно од милијарду кубика", најавио је премијер. Он је додао да ће се учинити све како би годишње потребе Србије биле увек ускладиштене да се не би зависило од дневно политичких ствари.

Гашић се каје, али биће смењен чим се нађе решење за то место
Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да ће министар одбране Братислав Гашић бити смењен када нађе решење за то место.
-Ако неко мисли да се у кафани за један дан тражи министар, то је толико смешно да немам речи. И то неко ко треба да води Министарство одбране. Бата Гашић је добро водио то министарство. Бата Гашић је лојалан нашој странци. Бата гашић је мој пријатељ. Какав је проблем да ли ће то бити после три или десет дана - рекао је Вућић гостујући у четвртак на јагодинској телевизији Палма плус.
-Бата Гашић је отишао због изговорене речи, због непростојности. Ја знам колико је њему тешко и колико се каје. Ако сам због тога био спреман да кажем не може, Србија мора другачије да се понаша, Србија мора другачије да изгледа, што бих штитио неког. Нећу никога да штитим, али ћу да штитим људе од лажи. Као што ћу да штитим Бату Гашића да је крив за хеликоптер и да је лоше радио - рекао је Вучић.
Премијер је рекао да мисли да је исправно поступио када је одлучио да смени Гашића.
- Мислим да сам исправно поступио и да тиме правимо црту између нас и онога што је било некада. Показујемо много већу одговорност него што је била раније -казао је Вучић.