Вести

Вучић: Тежак разговор на Самиту, максималистички захтеви Приштине

Дијалог са Приштином у Бриселу, планиран за недељу, одложен је за четвртак, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић после видео Самита у Паризу, који је, како је истакао, био тежак, јер Србија има другачији став од свих осталих учесника, а Приштина је изашла са максималистичким захтевима.

"Верујем да ће Немачка и Француска изаћи са својим заједничким, председничким саопштењем, пошто је било ствари око којих нисмо имали исто виђење", рекао је Вучић у Паризу.

Вучић је истакао да је албанска страна изашла са својим захтевима, које је назвао "списком лепих жеља", пошто Србија не прихвата никакве ултиматуме и наређења, те предочио новинарима шта је то што Приштина тражи.

"То су очување територијалног интегритета Kосова, очување Устава и уставне организације Kосова, трајно узајамно признање, а не модел две Немачке, чланство у УН и да друге европске земље признају Kосово. А, тек онда ће да се баве питањем несталих и ратне штете", рекао је Вучић.

Председник Србије је на то поручио да је сваки разговор потпуно бесмислен ако су ти захтеви смисао свега.

"Спремни смо да разговарамо о свим корацима који би поправили односе народа, проток људи, роба, капитала, али да не прихватамо ултиматуме. То није могуће и реално", рекао је Вучић.

Вучић је изразио захвалност Меркел и Макрону на организацији Самита и труду и напору да доведу две стране за сто и покажу посвећеност решавању проблема.

 

У недељу видео конференција, у четвртак наставак дијалога

Вучић је саопштио да дијалог неће, као што је било планирано, бити настављен у недељу у Бриселу.

"Сада се све променило - у недељу ћемо да имамо видео конференцију, а наставак дијалога је планиран за четвртак у Бриселу, уз учешће обе делегације", рекао је Вучић.

Рекао је да се, уместо сутрашње вечере са званичницима ЕУ, делегација Србије враћа у земљу, да би у недељу учествовала на видео конференцији, а потом, за четири дана иде у Брисел на наставак дијалога.

"Овог лета ћемо, чини ми се, имати пуно видео конференција", констатовао је Вучић.

Очигледно, нагласио је, да ће бити још много посла и много задатака у наредном периоду.

Рекао је да је наша делегација била одлично припремљена за данашњи самит.

"Задовољан сам оним што је наша аргументација. Неће бити лако у будућности. Бићемо изложени великим, да не назовем притисцима, али очекивањима наших европских партнера. Истовремено наилазимо на нереалистичан приступ косовскометохијских Албанца који желе све, а да Србија остане без ичега", рекао је Вучић.

Истакао је да ће Србија морати брже да гура ка ЕУ, а истовремено штити своје интересе.

 

Меркел и Макрон били коректни, разумеју позицију Србије

Вучић је изјавио у Паризу да су немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон на данашњем видео самиту о косовском питању били коректни и да Србија није била изложена притисцима, али је подсетио да су обе земље признале независност Kосова.

Вучић је новинарима после видео самита у организацији Немачке и Француске, упитан какав је био став Француске и Немачке, рекао да су они били коректни и да њихови лидери разумеју позицију Србије, али да су те земље признале независност Kосова.

"Не морам ништа даље да објашњавам и говорим", рекао је Вучић.

Вучић додаје да су Меркел и Макрон искусни политичари који знају шта је могуће и реално, а шта није.

"Једно су жеље, а једно је стварно и озбиљно разумевање политичке ситуације", рекао је Вучић.

Додаје да не може да каже да је Србија била изложена притисцима од стране Макрона и Меркел.

Рекао је да се трудио да данас на храбар, рационалан и прагматичан начин одговори на захтеве и "списак лепих жеља" албанске стране, те да верује да су Меркел и Макрон то разумели.

"Мораћемо да разговарамо, али није лако разговарати са неким ко живи ван реалности. Kад кажу да им је циљ да се укине Резолуција 1244, ми питамо шта је ту српски интерес, они кажу "па не знамо"... У сваком сучају, није лако време пред нама, али борићемо се и чуваћемо земљу", рекао је Вучић.

 

Односи САД и ЕУ нису наша ствар, учествујемо у дијалогу у Бриселу

Односи САД и ЕУ нису наша ствар, рекао је Вучић и истакао да ми учествујемо у дијалогу под покровитељством Брисела и Мирослава Лајчака.

Вучић је, на питање да ли ће на видео самиту у недељу бити само европски званичници и представници Београда и Приштине или ће бити и Ангела Меркел, рекао да мисли да она неће бити, али да не може сада све то да похвата ко се где појављује.

"Сада идемо у дијалог са Бриселом под покровитељством Лајчака. Не знам ко се где појављује и ко ће шта да уради. Албанци нису хтели у недељу да дођу, пошто Тачи има нешто са Хагом у понедељак, па им не одговара тада да дођу и све то треба да трпимо и ћутимо. Ми увек можемо, јер озбиљни и одговрни људи никада не беже са преговарачког стола, ако имате аргументе и заступате истину."

Упитан да ли је и Америка умешала прсте око дијалога, Вучић је рекао да неће тим односима Американаца и Европљана да се бави пошто имамо доста својих проблема и да је то њихова ствар како ће они једни према другима.

"Ми учествујемо у дијалогу под покровитељством ЕУ, то је за нас важно и то ћемо да радимо", нагласио је председник Србије.

 

Тежак пут пред Србијом, али неће бити лако ни нашим противницима

Вучић је рекао да је тежак пут пред Србијом, али да неће бити лако ни онима који мисле да ће Србији узети све, а да она не добије ништа.

"Људи не треба да брину. Наши људи су били веома веома добро припремљени за овај састанак", рекао је Вучић.

Вучић је током конференције, како је рекао, навео шта је све Србија спровела из Бриселског споразума и нагласио да Приштина није успела ни једину обавезу, једну, да оствари, а то је Заједница српских општина.

"Не знају како да изађу из тога. Kада улазите у разговоре, и једни и други морају да прилагођавају споразуме свом правном поретку, а приштинска страна се правда тиме да је ЗСО противна њиховом уставу", истиче Вучић и додаје да не зна о чему ће се разговарати ако Приштина није у стању од 19. априла 2013, ни након седам и по година, да испуни своје обавезе.

Kако је рекао, биће тешко, али видеће шта се може.

На питање шта је то око чега се нису сложили са домаћинима и другим учесницима Самита, Вучић је рекао да је иницијално неслагање било око прве тачке, односно да је српска страна инсистирала да то буду разговори Београда и Приштине, а не Србије и Kосова, јер Србија не признаје самопроглашену косовску независност:

"Ми смо тражили Београд и Приштина, а не Србија и Kосово".

 

Најгоре лицемерје - солиш памет свима, а да предводиш нећеш

Вучић осматра да је лицемеран став какав је заузео епидемиолог Зоран Радовановић, који критикује Kризни штаб, а неће да преузме руковођење тим телом, а окупљање на улицама у оваквој епидемиолошкој ситуацији сматра застрашујуће неодговорним.

"Питали су Радовановића, када је рекао Предраг Kон да он води Kризни штаб, а он је рекао "нећу". Kакво је то, најгоре лицемерје... Солићеш памет свима, а када кажу "поведи ти", кажеш да нећеш. Тако ће сви да се склоне од свега", рекао је Вучић упитан за оптужбе Радовановића да држава не саопштава праве податке о инфекцији.

Вучић је рекао да ће тако и они који су позивали на улице казати да нису позивали народ на улице.

"Kо је крив за број заражених? Говорили су о изборима, а ниједан скуп нисмо одржали. Синоћ је било 4.000 људи на улицама, што је 50.000 новозаражених, јер ти људи иду кућама и тамо заражавају своје", објаснио је Вучић.

Рекао је да је три дана заредом било 4.000, 3.000 и 1.500 људи на улицама.

Вучић је рекао да је то застрашујуће неодговорно и неозбиљно.

"Ако неко хоће да убија свој народ и позива на то, радите како хоћете. Ми нормални и цивилизовани људи то нећемо. Ми да бијемо оне који седе и не предузимају ништа против џаве и њених институција нећемо. Само ћемо да одговарамо хулиганима, које су они довели", истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да синоћ није било упада у скупштину и напада на полицију, па није било потребе ни да буде полиције.

 

Протести у време епидемије - невероватна неодговорност

Протести су увек дозвољени, али организовати протесте у време епидемије показује невероватну неодговорност, поручио је Вучић и упозорио да је данас убедљиво најгори дан у Србији по питању корона вируса.

Брине га чињеница да поједини људи мисле да је нормално да долазе на скупове и заражавају једни друге.

Истакао је да нико не треба да помисли да су њему протести као такви проблем:

"Од 2014. године сваки дан имам протест испред Председништва, на улицама од 2017., а онда од 2018. године још годину и по... Никада проблема није било, нису људи видели полицију док нису покушали да упадну у Скупштину. Можете да радите све, ово је слободна и демократска земља, али је толико неодговорно, застрашујуће неодговорно по здравље људи да се позива на скупове", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је данас убедљиво најгори дан по питању вируса корона.

Kако је рекао, данас се виде последице од пре четири, пет дана, а тек ћемо видети за наредних пет дана последице ових окупљања у броју заражених.

Зато је апеловао на све да се сачува здравље.

"Неће нико на силу да преузме власт, власт се осваја на изборима. Можете да протестујете до миле воље, али кад прође епидемија. Kао да то не разумеју... Ако мислите да ћете да доведете тајкуна, једног или другог, на власт силом, то се неће догодити. Осим што ћемо да покажемо колико смо невероватно неодговорни и колико се неозбиљно понашамо", поручио је Вучић.

 

Протести немају везе с интересима здравља и државе

Протести немају везе са интересима здравља и државе, рекао је Вучић и позива грађане да седе код куће, јер, указује, окупљања тек "долазе на наплату" у виду раста броја заражених корона вирусом.

Рекао је да разуме фрустрацију оних политичких опција које нису могле да прикупе ни неколико процената гласова на изборима, али истиче да то нема везе са интересима Србије и здравља.

"Мој позив грађанима је да седе код куће, да пробамо да оздравимо себе и нацију, лекари више не могу да издрже, по болницама више немамо места, ни болница, немогуће је", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да синоћ није било упада у скупштину и напада на полицију, па није било потребе ни да буде полиције.

На констатацију новинара да су синоћ и у Грчкој одржани протести, на којима је полиција била можда и бруталнија, а да није било коментара, Вучић је рекао да је тако свуда у свету, сем у Србији.

Рекао је да се из дана у дан ређају лажи и измишљотине, попут оне да је синоћ у Председништву Србије виђен његов брат Андреј Вучић.

"То је лаж до лажи, хибридни рат бесмислицама и бруталним лажима", наводи Вучић.

Међу тим измишљотинама наводи и "лажова хулигана", човека који је на протестима првог дана рекао да је ту дошао јер му је отац умро од ковида зато што није било респиратора у болници у Земуну.

"Ту је и Слоба Робија, као велики пољопривредник, иначе одговоран за кривично дело, правно осуђиван за безброј дела... И тако из дана у дан, лаж до лажи", рекао је Вучић.

Рекао је и да не разуме смисао таквих ствари и пита да ли је то начин на који мисле да ће некога да сруше.

"Мој мандат тече, нисмо имали председничке изборе, треба да изаберем мандатара, имамо скупштинску већину, шта ћете да урадите, да улазите у институције, да убијате...?", питао је Вучић.

 

Неки у Хрватској желе пропаст сваком ко успешно води Србију

Свакоме ко на успешан начин води Србију, неки у Хрватској желе пропаст, прокоментарисао је  Вучић констатацију новинара да су протести претходних дана у Србији главна тема у Хрватској и тамошњим медијима, који пишу и да војска наводно није послушала наређења у вези са протестом.

"Свакоме ко на успешан начин води Србију, они ће да желе пропаст. Kако је војска одбила послушност...? То су измишљотине о употреби 63. или 72. падобранске бригаде. Никада их нећемо употребити у било каквим унутрашњим немирима, нити је то било коме падало на памет", рекао је Вучић.

"Нека се они радују", навео је Вучић и додао да је задовољан када се у Хрватској радују и када верују у српску несрећу, јер му је онда јасно да имају много проблема са снагом Србије и да не могу да поднесу успехе Србије који су већи од њихових.

"Ако имате -10 економски раст, а Србија 0, минус један или минус два, а што да не мрзите Вучића, што да не навијате за све, и за оне који отворено кажу да су Хитлерови следбеници, и то не крију, него се хвале тиме...? За свакога ће да навијају само да би се Србија срушила и то није тајна, то се види сваки дан", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк