Вести

Вучић: У Србију је стигло 1,613 милијарди евра страних инвестиција

У првих седам месеци, упркос Ковид-19, у Србију је стигло 1,613 милијарди евра страних инвестиција, изјавио је председник Србије Александар Вучић, те је истакао да је то више од 60 одсто укупних страних инвестиција на целом Западном Балкану.

Од те цифре, највише или 67,4 одсто, дошло је из земаља Европске уније, а највише из Немачке, додао је Вучић.

 

У трећем кварталу раст БДП 0,1 одсто

Вучић је рекао да, и поред тешке ситуације, има добре вести у економији - Србија је, према првим флеш проценама, у трећем кварталу остварила раст од 0,1 одсто.

Указао је да је Македонија у истом периоду имала негативан раст од 12,7 одсто.

"Нема сумње да ћемо бити међу прве две земље, ако не и први у Европи по расту", уверен је Вучић.

Вучић је рекао да је добро да грађани виде да не морамо да будемо губитници и најгори.

Међутим констатовао је да ће парадигма жалопојки бити оно чега ћемо се најкасније као народ ослободити.

Указује да ће се добар део навикнути брзо на успехе и да морамо да радимо да бисмо били успешни, уместо да стално говоримо да увек други не ваљају, а да смо једини ми добри и исправни.

 

Kонфликт у Нагорно Kарабаху замрзнут 30 година, и једно јутро...

Оно што се дешава у Нагорно Kарабаху за све нас је једна велика поука - да замрзнути конфликти никада нису добри, јер значе сукобе у будућности, на које је међународна заједница немоћна, рекао је Вучић.

"Зато сам за то да ствари решавамо данас и сутра, а не да их остављамо за нашу децу", рекао је Вучић.

Kако је рекао, конфликт Јерменије и Азербејџана око Нагорно Kарабаха траје 30 година, а само смо се једно јутро сви пробудили и чули да је - почео рат.

Вучић је истакао да се у овом конфликту види да је цео свет апсолутно немоћан да уради било шта и да су сви препуштени, заправо, сами себи.

"Зато се сви у региону, и свуда драстично наоружавају, купује се оружја више него икада и зато је за нас важно да сагледамо све из тог угла и да направимо тактике за спровођење стратегија безбедности и да одбране буду такве да увек можемо земљу да сачувамо, ако би било ко помислио да може да нас нападне", рекао је Вучић.

Kако је рекао, то су важни закључи за све, јер се велике промене у свету дешавају.

"Пре шест месеци није било могуће да избије рат, а да свет није у стању да то заустави. Сада појма немају шта да раде са тим. Издаће још 100 саопштења, а људи гину", приметио је Вучић.

Да се то не би нама десило, морамо да снажимо економију, да водимо политику мира и стабилности и фактор одвраћања потенцијалних агресора, поручио је председник.

Вучић је истакао да се у савременом свету политичка моћ мери економском снагом - растом БДП-а, степеном јавног дуга и стопом незапсолености, војном моћи и здравственом моћи и капацитетима

У складу са тим, председник је навео да Србија снажи економску моћ, за шта су потребни најбољи могући односи са свим великим силама, због привлачења инвестиција.

По питању војне моћи, Србија је војно неутрална и чуваће своју неутралност, јер мора да буде спремна сама да заштити свој народ и земљу.

"Србија је једна од три или четири земље у Европи која се најбоље бори против короне, подиже здравствене капацитете, гради болнице, клиничке центре, домове здравља, купује модерне уређаје, а учешће здравства у буџету је све веће", рекао је Вучић.

 

Веома поштујем улогу цивилног друштва

Вучић је рекао да веома поштује улогу цивилног друштва и сматра да је добро да са њима постоји дијалог.

"Имали смо отворене разговоре. О неким питањима смо сагласни, по многима нисмо. Ја сам саслушао њихове примедбе, а они моје одговоре. Некада им се допадну некада не, и нема ту велике филозофије", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да је добра пракса да се чују.

"Ми да чујемо њих, а они нас. Добро је да разговарамо и да постоји таква врста дијалога у друштву", истакао је Вучић.

Вучић је рекао и да је захвалан Наташи Драгојловић која је успешно организовала данашњи скуп, као и другима на учешћу и на отвореној, како је рекао, понекад мирној и конструктивној, а понекад жестокој расправи.

 

Србија нема бољег пута од пута у ЕУ

Вучић је поручио да Србија нема бољи пут од европског, иако се, рекао је, наша земља на путу за чланство у ЕУ суочава са двоструким аршинима када је реч о испуњавању услова.

Вучић је тако одговорио на питање медија да ли му тешко пада чињеница да су наше суседне земље, попут Хрватске, Бугарске и Румуније, постале чланице ЕУ без испуњавања свих услова, док се на другој страни Србија уцењује Kосовом и Метохијом и другим темама.

"Моје је да озбиљно и рационално водим политику и сагледам како ствари у свету стоје, а не да вам кукам о двоструким аршинима и лицемерју многих… Сви говоре о дијалогу, а када им кажете у лице оно што мислите, онда вам то стављају као негативну опаску у извештајима, пошто немате право да мислите другачије", рекао је Вучић.

Истакао је да, без обзира на двоструке аршине, Србија нема бољи пут од европског и да мора да настави тај пут, али истовремено чувајући своје традиционалне савезнике и пријатеље, какви су Русија и Kина, и поправљајући односе са САД.

 

Лажима нема краја, историја ће судити о мојим делима

Не знам какав ће крај да буде било чији, славан или неславан, али славним или неславним вас чине дела и оно што сте урадили и оставили иза себе, поручио је Вучић коментаришући изјаву редитеља Горана Марковића који је рекао да Вучићев режим чека неславан крај и да Вучић неће отићи са власти без крви.

"Изложен сам најбруталнијим нападима и лажима на које је немогуће стићи да одговорите", рекао је Вучић.

Рекао је да тек што је успео да одговори за његовог брата Андреја, иако је установљено да су лажи изречене око наводног земљишта које има његов брат у Војводини, да се појављују нове лажи.

"Сами су признали да су лагали и на једној телевизији су укључивали неког паора за кога су рекли да ће да причао о земљишту Андреја Вучића, а човек каже да Андреј нема никакво земљиште. Па су рекли да је власник Хлеба и кифли, како је отишао у пекаре", рекао је Вучић и поручио његовим политичким противницима и њиховим медијима да не измишљају више.

Додаје да ће сутра да кажу како је породица Вучић власник авиокомпаније, прекосутра шпедитерске компаније и тако даље.

"Лажима неће бити краја, али неће они да суде о томе, нити политика Милована Бркића као најпрљавијег талога једног друштва на који се угледају сви ти који износе те лажи, већ ће да говоре историчари о томе ко је шта оставио", нагласио је Вучић.

Додаје да историчари неће моћи да пронађу било кога ко је у Србији изгадио више аутопутева, пруга, болница, ко је брже повећавао плате, градио клиничке центре, спустио незапосленост на рекордан ниво од 7,3 одсто и друго.

Вучић истиче да су увек признавали пораз када су губили, као и сада на изборима у Чајетини, па су ипак честитали противницима, док власт у Шапцу неће да призна пораз и мучи грађане, иако имају 10.000 гласова мање.

Не могу да признају пораз, рекао је Вучић и додаје да су ти исти који га сада критикују убили Ранка Панића јер је хтео да прошета на протесту улицама Београда и то на скупу који је био пријављен.

"Ми смо њима допустили да шетају и то без пријаве скупа. Е то је разлика у демократији", нагласио је Вучић.

Рекао је да се лажима не побеђује на изборима и да људи могу да виде ко доноси резултате у њихове куће.

Србија је, додаје, била најгора по стопи раста, а сада једна од најбољих у Европи.

Вучић је поручио да ће демократски предати власт свакоме ко буде на изборима победио, као и да када се то деси не планира да бежи из земље јер није украо, за разлику од њих, ниједан једини динар.

 

Додик је у праву, у БиХ су два лидера оголила однос према Србији

Вучић је изјавио да двојица лидера у БиХ показују шта мисле о Србији и Србима и да за њих територијални интегритет Србије никада ништа није значио.

Упркос томе, рекао је Вучић, Србија неће мењати своју политику према БиХ, али нема никакву потребу да правда и објашњава своју позицију и политику најуспешније земље у региону.

"Не морам више ни да говорим онако како би изгледало да им се стално због нечега правдам јер су они својим понашањем јасно рекли Србима шта мисле о њима, и Србима у Србији и Србима у БиХ. И можда је у том смислу Додик у у праву да је добро да маске падну и да сви оголе своје политичке ставове и да видимо ко шта стварно и искрено мисли", рекао је Вучић.

Тако је Вучић прокоментарисао изјаву Додика, након захтева Жељка Kомшића за расправу о независности Kосова, да је Kомшић урадио феноменалну ствар за Србе јер ћемо коначно имати одлуку о непризнању.

"По питању БиХ, увек сам говорио о неопходности поштовања територијалног интегритета БиХ, али када имате двојицу од тројице челника БиХ који сладострасно мирно и отворено говоре о томе како су за признавање независности Kосова", рекао је Вучић.

"Онда вам они у сваком тренутку показују шта мисле о вашој земљи и да за њих територијални интегритет Србије никада ништа није значио. Хвала им на томе што су то показали, да бар немам никаквих моралних обавеза да морам да реагујем и да понављам ствари које сам хиљаду пута поновио", навео је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк