Вести

Вучић уручио одликовања лекарима и немедицинском особљу

Председник Александар Вучић свечано је уручио одликовања лекарима и немедицинском особљу за заслуге у борби против КОВИД-19, одликованим поводом Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра.

Орден Карађорђеве звезде првог степена, председник Вучић уручио је инфектологу, бившем директору Инфективне клинике КЦС Мијомиру Пелемишу.

Председник је Орден Карађорђеве звезде другог степена уручио директору Инфективне клинике др Горану Стевановићу, епидемиологу Браниславу Тиодоровићу и директорки Института за онкологију и радиологију Клиничког центра Србије Даници Грујичић.

Орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликовани су заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести КЦС Ивана Милошевић, специјалиста анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије у КЦС др Небојша Лађевић, директорка КБЦ "Бежанијска коса" Марија Здравковић и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију и помоћник генералног директора КЦ Ниш др Радмило Јанковић.

Златном медаљом за заслуге одликован је директор КБЦ "Др Драгиша Мишовић" Владимир Ђукић.

Исто одликовање додељено је анестезиологу КБЦ "Др Драгиша Мишовић" др Владимиру Радовићу, као и медицинској сестри за дијализе исте здравствене установе Радици Аврамовић.

Златна медаља додељена је и хигијеничарки на Клиници за инфективне и тропске болести КЦС-а Ани Стојковић.

Обраћање лауреатима, председник Вучић започео је шаљивом опаском:

"Хтео сам раније да скинем маску, али када сам видео мрки поглед професора Пелемиша, одлучио сам се да је задржим све време".

Председник се одликованима захвалио на борбености и ентузијазму у немогућим условима, који трају месецима.

"Када нешто траје 10 до 15 дана, сви показују ентузијазам, а када траје више месеци, то више не можете да видите код свих, већ видите само замерке, колико људи траже кривце и међу онима који раде све да сачувају људске животе", истакао је Вучић.

Рекао је да је бескрајно захвалан што су спасили током ове епидемије стотине хиљаде живота наших суграђана.

"Јесте прави хероји. Овде су и неки људи који нису у ковид систему, али који су одлучношћу, храброшћу да мењају земљу урадили нешто да би будућност наше деце била сигурна", нагласио је Вучић.

Истакао је да сваки орден и одликовање служи носиоцу и њиховим породицама на част и понос.

"Остаће за родитеље, децу, имаћете чиме да се поносите. Није одлука о додели коју је неко доносио везана за политику, већ је то част коју сте заслужили, која вам припада на основу рада", нагласио је Вучић.

"Наставите да радите са истом посвећеношћу, да волите Србију као до данас, и да ми учимо од вас да барем по мало личимо на вас у годинама пред нама", поручио је Вучић.

Захвалио се и што су добитници ордења били у стању да трпе неразумне, који мисле да знају боље посао од њих.

"Што смо сви постали лекари, анестезиолози, баш као што смо постали фудбалски селектори и председници. Хвала што то не замерате и што сте спремни да наше примедбе саслушате. Нека вам ова одликовања буду на понос уверен да ћете још много тога урадити за Србију", рекао је Вучић.

 

 

У наставку церемоније доделе одликовања, која је подељена на два дела, из епидемиолошких разлога, председник је Златне медаље за заслуге уручио начелници Инфективне клинике КЦВ Весни Туркулов, директору КБЦ Звездара Предрагу Сворцану, једној од начелница ковид одељења КБЦ Звездара.

Наташи Петровић Станојевић, као и техничару КБЦ Звездара Душану Јовичићу.

Такође, исто одликовање уручио је начелнику пулмологије КЦ Крагујевац.

Слободану Милисављевићу, директору КБЦ Земун Драгошу Стојановићу, шефици анестезије КБЦ Земун Весни Савић, као и главној медицинској сестри у КБЦ Земун Александри Стојић.

Златном медаљом одликовани су и анестезилог КЦС-а, координатор ковид болнице "Бежанијска коса" од јуна Марија Миленковић, шеф пријемно-тријажне амбуланте КБЦ Бежанијска коса Александра Петровић, медицинска сестра у КБЦ Бежанијска коса Нада Милановић, те медицинска сестра на дечијем одељењу Опште болнице Нови Пазар Муамера Турковић и неговатељица у Геронтолошком центру Нови Сад Наташа Јанковић.

Вучић је истакао да они који су добили одликовања носе са собом и већу одговорност.

"Не можете више да будете исти као и сви други грађани. Морате да имате у свакој ситуацији посебну одговорност, и када сте у кафани, на радном месту и са породицама. Морате да водите рачуна о свему. Нисте више само неко ко носи име и презиме, своје образовање, титулу, већ носилац највиших државних одликовања, а то значи да сте неко ко мора да буде увек нешто посебан и најбољи у свакој прилици", рекао је председник.

Вучић се награђенима захвалио за све што су урадили и што ће урадити.

"Некако све нас поједу дневни догађаји и увек имамо неку нову бригу, мислимо да је важнија од онога што остаје. А одликовање које сте добили остаје вама, не као материјална вредност, већ као вредност и мерило вашег рада у једном тешком времену, времену када се боримо за животе људи, у којем није лако урадити било шта, у којем сте изложени, уместо огромној захвалности, неретко критикама и љутњи свих нас који не умемо довољно да ценимо ваш рад, вашу енергију и посвећеност", додао је Вучић.

Вучић је истакао да одликовање које су добили остаје њима и њиховим породицама.

Указао је да Србија не даје превише одликовања, већ напротив једна је од земаља која има рестриктивну политику доделе одликовања.

"Знам колико вам није лако, и неће да буде лако, али знам колико ће ово да буде подстрек да се борите још снажније и јаче. Одликовање представља и велику част и са поносом за живота да носите, да се борите свим срцем као до сада", нагласио је Вучић.

Указао је да одликовање значи да је држава умела да препозна колико су зноја и труда, као и личног одрицања да уложе како би људима помагали.

"Немојте да се љутите на све нас који то понекад не примећују, јер живимо у свету прилично себичном у којем сваки појединац брине само о себи. Утолико више сам вам захвалан и бескрајно поносан на ваше резултате. На крају је увек најбоље и најважније шта пише на семафору, а то су резултати", рекао је Вучић.

Изразио је наду да ће бити прилике да се поново виде на неком пријему, и да не носе маске, макар то било за неколико месеци.

 

 

Извор: Танјуг