Вести

Вучић: Увек ћу бити уз Србе са КиМ и борићу се за њих

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас по доласку у Рашку да је спреман да прихвати сваки одговор Срба са Kосова и Метохије о уклањању барикада, јер их, како истиче, разуме.

Председник Вучић је рекао да је дан за нама био тежак за све грађане Србије, да је више пута разговарао са представницима Срба и да ће вечерас поново разговарати, те да очекује да ће имати одређене захтеве.

Биће, каже, то дуга и тешка ноћ.

Мада, додао је да не мисли да је дан за нама био лош, јер су пуштени Срби који су противправно били ухапшени, а дочекали су их њихови најближи, па видите њихове сузе радоснице.

"Разумем српски народ на KиМ. Они сада и када се све постигне, готово све што је могуће постићи, неће бити задовољни јер су незадовољни својом позицијом, јер не знају у којој држави живе", рекао је председник Вучић уочи разговора са представницима Срба са KиМ.

Добио је, каже, поруку да они не верују ни Европи, ни Америци, а Kуртију још мање.

"Очекујем захтеве за мене и за Србију да ли ћу прихватити оно што је рационално и разумно? Верујем да смо поставили неке ствари на формално правни ниво", рекао је председник Вучић за ТВ Пинк.

Председник Вучић је указао да Срби знају да, како каже, ми први пут имамо нешто што се не односи на албанску и НАТО страну.

Ми први пут имамо у овом акту Kфора, који је пре Бриселског споразума потписали Расмусен и Тачи, који је тада био тзв. премијер.

"Ми имамо документ који је потписао Расмунсен и Тачи, ми смо данас први пут добили нешто што је за нас извор права и јасно прописује став Kфора, да без Kфора и одобрења српске заједнице KБС не могу бити присутне на северу KиМ", рекао је председник Вучић, уз оцену да је то велика ствар.

Додао је председник Вучић да је током ових дана и прошле ноћи и данас имао тешке разговоре са међународним представницима који су инсистирали на речи "барикаде".

"Ако уклоните барикаде нема договора. целу ноћ смо се борили, Срби су то знали, целу ноћ су слушали, дао сам све од себе, мој посао је да се борим за њих и увек сам био уз њих", рекао је председник Вучић.

А, да ли се радујете томе да када учините све, упитао је председник Вучић.

"Шта да верујем људима који су пре 10 година потписали нешто па нису испунили. А шта нам је алтернатива? Да се поубијамо сви. Први пут се нисмо склањали, добро знате шта је све на овом месту од комплетног Генералштаба и свега другог. Спремни смо да помогнемо нашем народу. Није нам циљ да не сачувамо мир. Прихватићу сваку одлуку Срба", навео је председник Вучић.

Истакао је да ће за њега KиМ увек бити Србија и никада неће бити ништа друго."Они су моја браћа и сестре и наставићу да се борим за њих."

На питање коју поруку има за представнике Србије након разговора са представницима међународне заједнице, председник Вучић истиче:

"Они знају све, знају колико је то тешко. Причамо са људима који су на страни Приштине, који не поштују Резолуцију 1244, који су бомбардовали ову земљу, који не поштују ову земљу", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће безброј пута рећи хвала Русији која Србији пружа политичку подршку, али њихових снага, каже, овде нема. Хвала Kини и Индији, додао је председник Вучић и упитао, али шта ћемо сутра.

У разговору са Србима спреман је, истиче, да одговори на сва питања, зато је и дошао.

"Спремна ми је војничка пиџама, она са учкуром, тако да ћу овде и да спавам", навео је председник Вучић.

 

 

Ако се договоримо, ујутру ћу овде поздравити 2.500 војника и полицајаца

Председник Вучић поручио је у разговору са Србима са КиМ, да је дошао да их чује и да претпоставља да ће му бити испостављени, како је рекао, "немогући захтеви" које ће саслушати и да ће, како год било, остати уз њих.

Истакао је да је то био његов избор када се кандидовао и за шта је добио подршку народа.

Председник Вучић је указао да су протеклих дана права Срба на КиМ била веома угрожена.

"Јесте ово симболична победа, али ми сада недвосмислено имамо на папиру написано да људи са барикада неће бити прогањани", рекао је председник Вучић.

Више, казао је, не морамо да се позивамо на  документ, који су пре неколико година потписали Расмунсен и Хашим Тачи, када је био тзв. косовски премијер.

Истакао је да "ми сада имамо изјаву Кфора" да више не морамо да се позивамо на тај документ, већ на документ који даје право српском народу и Србима да одлучују о присуству припадника КБС на северу КиМ.

Поновио је да зна колико је Србима на КиМ тешко, али зна, каже, и да су неки од њих могли да имају и неку лепу реч за све оно што Србија чини за њих и колико се бори.

Председник Вучић је рекао да је спреман да одговори на сва питања присутних, те да је због вечерашњег скупа отказао сутрашњу божићну конференцију за новинаре, али да има неких обавеза које није могао да откаже.

"Хоћу да знате да ја добро знам са каквим проблемима се суочавате и са каквом неправдом. Никада се нису понашали овако као што се понашају од доласка Куртија на власт", рекао је председник Вучић.

Снешка Видојковић из једног села поред Урошевца, рекла је Вучићу да је њена и жеља свих жена на КиМ да ту остану, да ту граде куће и рађају децу, а да је посао Србије да им то обезбеди.

Председник Вучић је одговарајући Снежани подсетио на сва обећања међународне заједнице у вези одржавања референдума и гласања на изборима, те упитао да ли је то било понижавајуће за нас.

"Јесте, али су то људи који су признали независно Косово, и смо за њих реметилачки фактор", навео је председник Вучић и подсетио на, како је казао, једну земљу која свакодневно позива на морал и поштовање резолуције, али, истиче, сваки пут прескоче поштовање Резолуције о СРЈ јер су је "погазили ногама, тенковима и авионима. Зато што их баш брига за наш народ. Немојте да имате илузију да било ко брине за наш народ", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су ове барикаде послужиле да се нека реч чује о Србима и све што је уследило је резултат борбе људи који су били на барикадама.

"Видели сте ону хистеричну реакцију Куртија на одлуку о кућном притвору за Дејана Пантића", рекао је и упитао колико ћемо још чекати да нам врате на другачији начин, јер смо показали чврстину и јединство.

"Ми зато морамо да будемо мудри и паметни. Ми треба да чекамо прави моменат да имамо добре односе са њима, али и добру позицију за наш народ. Од кога данас да добијемо помоћ и подршку", упитао је и истакао да "ми до јуче нисмо имали ни војску".

"Ујутру, ако успемо да договоримо вечерас било шта, овде ћу да поздравим више од 2.500 војника и полицајаца у само једној касарни и да им се захвалим за то што су били спремни. Мислим да наш циљ мора да буде да чувамо мир. Знам да никада неће наши људи бити задовољни док им не кажемо да живе у Србији. Сви знамо да је то суштина и најважнија ствар. И зато нико ни са каквим папиром неће бити задовољан", рекао је председник Вучић.

Синоћ је, каже, слушао "њихове примедбе, а када питам шта да урадимо, онда је то другачије јер морате да носите одговорност".

 

Дејан Пантић управо стигао кући

Председник Вучић изјавио је да је добио вест да је бивши припадник косовске полиције Дејан Пантић, који је данас пуштен из притвора, управо стигао кући.

Председник Вучић је у разговору са представницима Срба са KиМ у Рашки рекао да је управо добио поруку да је Дејан Пантић дошао кући.

''Без РОСУ је стигао својој кући, деци и супрузи. Једна породица срећнија, наша мала тактичка победа'', рекао је председник Вучић. 

 

Ако одбијете уклањање барикада, шта вам је план, ја га имам

Председник Вучић рекао је у Рашки да је чуо да му је Kризни штаб припремио услове који су веома тешки за државу и поручио да уколико одговор о уклањању барикада буде негативан, мора му се, рекао је, рећи и шта је план.

Истиче, да он план има, али га не може износити у јавности.

"Ок. Али размислите још једном, само ми реците шта тиме добијате и шта тиме добијамо, а ја сам вам рекао 500 ствари шта добијамо", рекао је председник Вучић у Рашки у разговору са Србима са KиМ.

Истакао је председник Вучић да у документу око којег треба постићи сагласност нема ниједне лоше реченице за нас, напротив много је, истиче, добрих реченица.

''Друга је ствар што се нама накупило'', додао је председник Вучић.

 

Сваки дан мира који купимо нам је живот више и шанса више за будућност

Сваки дан мира и стабилности који купимо нам је живот више и шанса више за будућност, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић на састанку са Србима са KиМ у Рашки и додао да томе не види алтернативу.

Председник Вучић је на састанку рекао да Албанци у много чему греше и мисле силом да протерају и победе Србе, додајући да ће на тај начин све отерати од себе.

"Албанци себи праве проблем. У много чему праве грешке какве смо ми некад правили. Све ће да отерају од себе зато што не желе да граде поверење. Они мисле силом да протерају Србе, они не мисле да разговарају и да тражимо компромисно решење, говорим о њиховом руководству", рекао је председник Вучић.

Навео је председник Вучић да смо и ми понекад правили такве грешке и скупо их платили, али да они данас раде много горе и у много тежем облику.

"Зато ми морамо да будемо и трпељиви и стрпљиви, али да будемо одлучни какви сте били сада и да и даље омогућујемо нашим људима да могу пристојно да живе", рекао је председник Вучић.

Србима са KиМ је поручио да није дошао да им прича да смо победили и да је стигло "дивно решење".

"Kод мене не видите ни осмех ни срећу ни било шта. Знам да нас за три месеца чекају нови проблеми. Зна се са каквим лудаком имамо посла у Приштини и уопште то не кријем, то знају сви. Измишљаће нешто ново, али сваки дан мира који купимо, сваки дан стабилности коју купимо, то нам је живот више и шанса више за будућност. Ја у томе не видим алтернативу", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да када се разговара и преговара, не може увек да се добије све.

"Видели сте буквално хистеричну реакцију само због Пантића, нећу да причам о свему другом", додао је председник Вучић.

 

Не могу да вас лове као зечеве, ти зечеви би постали вукови

Нико Србе не може да лови као зечеве, иако би то волели, изјавио је председник Вучић, одговарајући на тврдњу Александра Филиповића, доскорашњег шефа оперативе на северу КиМ, да ће Приштина Србе, ако уклоне барикаде, "ловити као зечеве".

"Ако крену, па ухвате једног од нас или двојицу као зечеве, нема више зечева, ти зечеви постају вукови", истакао је председник Вучић током састанка са Србима са КиМ у Рашки, одговарајући Филиповићу.

Након што је одговорио Филиповићу, председник Вучић је рекао да су на састанак дошли и чланови Кризног штаба и да ће скуп бити затворен за јавност.

Указао је да би у случају да дође до сценарија какав је поменуо Филиповић, то био крај сваке приче, да више не би било ниједног споразума, ни разговора о томе, ни гаранција. 

Навео је да је данас разговарао додатно са представницима САД и ЕУ, да је говорио чак и о именима људи, и да им је пренео да не покушавају то да раде. 

"Не постоји ниједан Србин са КиМ чије име не знам, а да је на неки начин био угрожен", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су људи осетили своју снагу, да је држава иза њих, али да сви заједно морамо да се понашамо озбиљно, рационално и одговорно, а не да се додворавамо сопственим и туђим страстима.

Председник Вучић је додао да зна како гоне и српски народ јужно од Ибра, и да и доле има ухапшених Срба.

"Шта да урадимо него да се боримо. Ухапсите једног, интервенисаћемо, ако лове другог, онда знамо да није грешка, па ћемо да реагујемо", рекао је председник Вучић.

 

Морамо да градимо поверење

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Рашки да се показало да не треба да имамо пуно поверења ни у међународну заједницу, али да морамо да покушавамо да градимо поверење и пробамо нешто да променимо и у односима са међународним партнерима.

Председник Вучић је то рекао током састанка са Србима са KиМ, одговарајући на питање председника Привременог органа општине Лепосавић у оставци Зорана Тодића који је, између осталог, рекао да су Срби са KиМ очекивали од председника да кроз разговор са представницима међународне заједнице издејствује да специјалне полицијске јединице не бораве више на северу KиМ јер то, додао је, улива страх код српског народа.

"Kада сам предочио људима да сте успели да САД и Европа буду гарант овог папира да људи који су били на барикадама неће да буду процесуирани, добио сам питање зашто се не притисне Приштина да се донесе закон о амнестији и да Приштина то законом не гарантује. Најбитније је да нико није страдао", рекао је Тодић.

Председник Вучић је на то одговорио:

"Kажете што Приштина не донесе закон о амнестији, зар су нам довољни Американци и Европљани. Јел то хоћете да ми кажете да више верујете Приштини него Американцима и Европљанима или тражимо разлог да будемо против нечега? Само се плашим да је ово друго", рекао је председник Вучић.

Навео је председник Вучић да се показало да не треба да имамо пуно поверења у њих, али да морамо да покушавамо да градимо неку врсту поверења и пробамо нешто да променимо и у односима са међународним партнерима.

"Kада сам долазио да објашњавам за Бриселски споразум рекао сам да ћемо се на њега позивати за неку годину. На моју жалост, то се догодило јер они нису били у стању да испуне Бриселски споразум, али сваки споразум је међународној заједници увек служио да користе оно што њима одговара, а да избегне оно што нама одговара", рекао је председник Вучић.

Додао је председник Вучић да у папирима ''нема ничега што нас обавезује додатно''.

''То им је проблем, не знам шта би могли да искористе, овде нема ништа што је наша обавеза. Овде коначно има да је неко слушао шта Срби говоре, нема никаквог проблема за нас тако да и ако не поштују, навикли смо, шта друго можемо да урадимо, шта је друга опција? Причате о списковима, па то је ствар коју смо написали да нема никаквих листа нити спискова, написали Американци и Европљани. Осим тога, написали су да сви који су били на барикадама не могу да одговарају. Значи да сте ипак нешто успели, и ви и ми, сви заједно", рекао је председник Републике Србије.

 

Сутра пре подне почиње уклањање барикада, али неповерење остаје

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Рашки, после разговора са Србима са Kосова и Метохије, да ће од сутра пре подне кренути уклањање барикада.

Председник Вучић је рекао да то не може за два сата да буде готово и да ће да или за 24 или 48 сати барикаде бити уклоњене, али да неповерење остаје.

''Закључци Срба са барикада су да ако се наставе хапшења Срба затвориће север KиМ за приштинске институције заувек, траже јасну потврду да никад неће бити признања Kосова у било којој форми'', рекао је председник Вучић.

 

Ујутру почиње уклањање барикада

Председник Вучић саопштио је, након разговора са Србима са КиМ у Рашки, да ће ујутру почети уклањање барикада, што, како је рекао, неће ићи брзо и трајаће између 24 и 48 сати.

"У року од 24 или 48 сати биће уклоњене барикаде, али поверење није уклоњено", рекао је председник Вучић у обраћању после разговора са Србима са КиМ.

Председник Вучић је рекао да је ово његов посао као председника државе и да је увек најлепше, најчасније и да је најпоноснији што је, како је казао, имао поверење Срба са КиМ.

"Није увек лепо да саопштавате оно што људи не воле да чују", рекао је председник Вучић.

"Добили смо папире који у формално правном смислу нама нешто значе. Немамо на шта друго да се ослањамо... Да ли нам они испуњавају Резолуцију 1244, Кумановски споразум или Повељу УН...", упитао је председник Вучић.

Зато су, истакао је, ови споразуми добри, казао је и додао да ћемо на основу њих моћи да говоримо о праву и правди.

"Овде на папиру нема лоших ствари. Лоше ствари су, истакао је, у деловању Приштине и оно што ми еуфемистички називамо међународном заједницом", рекао је председник Вучић.

Вечерашње разговоре са Србима је оценио тешким, али искреним.

"Били смо искрени једни према другима и оно колико сам схватио закључак људи са барикада, који је тежак за нас, рекли су да не желе да иду против своје државе.

Од њега као председника, пошто немају поверења у друге, имају захтеве.

"Молио сам их, а онда сам изашао да прошетам и они су сами донели одлуку", рекао је председник Вучић и прочитао закључке у којима се, између осталог, каже да они немају и не могу имати никакву веру у Аљбина Куртија, те да од њега као председника Србије траже јасну подршку и гаранције.

"Једино верујемо у државу Србију и у вас лично због тога захтевамо јасно дату реч да имамо подршку за оно што следи. Ако се настави терор ми ћемо затворити север Косова заувек за приштинске институције, тражимо гаранцију да никада неће признати независност Косова", прочитао је председник Вучић и додао: "Крену ли да хапсе Србе због барикада, све што после тога предузмете, ја стојим иза вас", стоји у закључку, прочитао је председник Вучић.

Председник Вучић је на то додао да, ако после свега ипак крене хапшење Срба због барикада, све што после тога наш народ на северу буде предузео, он ће, казао је, стајати иза њих.

Од Срба са КиМ је тражио да поштују оно што их је замолио и да бисмо могли да покренемо разговор о миру и поверењу. Са нацртом закључка који је добио у путу ка Рашки није се слагао.

"Разумем колика је ово обавеза за државу и за мене. Ови људи овде разумеју. Ми немамо куд. Остаје нам да верујемо овим људима да ће поштовати ово што су рекли и да ће спречити овакво понашање Куртијевог режима...", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на крају обраћања захвалио свима који су се супротставили наративу да су на северу КиМ све криминалци и криминалне банде.

"Они су мислили да је то Вучићев безобразлук, да се Вучић игра са њима. На крају схватили су да је ђаво однео шалу и да  Срби зулум више трпети неће.", рекао је председник Вучић и додао да се плаши да се, како је рекао, неки други наставити да се понашају као да су Богови и да је међународно право на њиховој страни.

Указао је да су све време лагали када су говорили да ћемо ми некога да нападнемо, а у ствари су, истакао је председник Вучић, они нападали нас користећи се тренутном геополитичком ситуацијом у свету.

Истакао је да то сви треба да знају укључујући и монахе у СПЦ у Пећкој патријаршији и Дечанима, јер сви су ћутали када су патријарху Порфирију онемогућили одлазак на божићну литургију.

"Драго ми је да је оно што нас је држало све ове године да опстанемо и постојимо то што смо били јединствени, увек јединствени и то је оно што не могу да победе. Наставићемо заједно да се боримо за народ, КиМ и целу јединствену Србију", поручио је председник Вучић.

На питање да ли то значи и повратак Срба у приштинске институције, председник Вучић је рекао да је овде реч о барикадама које ће Срби почети да уклањају ујутру и да то нема никакве везе са њиховим повратком у институције.

Додао је да је услов за повратак у институције формирање Заједнице српских општина.

"Што се институција тиче то питајте Куртија и оне који му помажу да не испуњавају обавезе из Бриселског споразума", закључио је председник Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк