Вести

Вучић: Увешћемо онлајн фискалне касе

БEOГРAД - Премиjер Aлександар Вучић оценио jе данас да ће Србиjа тешко успети да се приближи наjмодерниjим европским земљама ако задржи стари, нетржишни систем, у коjем постоjи сива економиjа, али jе додао да веруjе у снагу грађана коjи ће подржати напоре да Србиjа постигне jош боље резултате.
 
"Сива економиjа не може се сузбити све док се не схвати да су обавезе према држави у интересу грађана, односно да се из пореза финансираjу болнице, школе, позоришта...", рекао jе премиjер на представљању Националног програма за сузбиjање сиве економиjе, коjи jе Влада Србиjе усвоjила прошле седмице.
 
Oн jе навео да сива економиjа, по неким проценама чини и 30 одсто удела у привреди, али да се праве размере не знаjу.
 
У уређеним земљама, рекао jе Вучић, грађане не интересуjе ко jе на власти, они разумеjу да мораjу плаћати обавезе држави, да би држава испунила обавезе према народу, према грађанима, у виду финансирања здравства, просвете, социjалних давања...
 
"Хаjде да се договоримо: можемо да не плаћамо ништа и да онда ништа и не тражимо од државе, или да плаћамо држави обавезе, а ако неко неће милом, онда законским средствима да га принудимо", рекао jе премиjер и поновио да jе суштина у питању хоћемо ли заиста тржишну економиjу.
 
"Бринемо ли о будућности или не бринемо", обjаснио jе премиjер да се сва та питања воде на jедно - да се порез мора плаћати ако хоћемо да држава испуњава своjе обавезе.
 
Вучић jе рекао да резултати у 2015. години по питању смањења сиве економиjе нису лоши, али да веруjе да могу бити много бољи и додао да очекуjе од грађана разумевање и jединство, а од бизнисмена jош више новца од наплате пореза. 
 
"Суштина jе у питању хоћемо ли ми тржишну економиjу или нећемо", поновио jе и подсетио да се од деведесетих година сви декларативно залажу за тржишну економиjу, а да у пракси нико до сада заправо ниjе хтео да поштуjе принципе тржишног привређивања.
 
"Mожемо ли ми себе да променимо", запитао jе премиjер и додао да смо у Србиjи направили озбиљне промене у инспекциjском надзору, у броjу приjавељних радника, што се види по порезима и доприносима, што jе, каже, одлично за буџет, затим одређене промене у парафискалним наметима, те у укидању фискалних процедура. 
 
"Нисмо успели да убедимо грађане Србиjе да jе за њих боље и економски здравиjе да jедан део људи коjи учествуjе у том процесу коjи производи профит кроз сиву економиjу  ради у складу са законом, нити смо успели да убедимо да jе много важниjе да се плати порез, jер новац иде у школе, болнице, игралишта, позоришта...", рекао jе премиjер.
 
Према његовим речима, суочавамо се са контрадикторним приступом. 
 
"Свакога дана када држава каже да жели да наплати порез суочени смо са нападима да држава само узима и напада", приметио jе председник владе.
 
"A колико сутра сви ти увек кажу да држава треба да плати jош нешто, да утиче на jош нешто... Aко тражимо од државе, морамо и оне коjи у томе учествуjу да законским средствима натерамо да учетсвуjу у тржишту", рекао jе.
 
Oн jе рекао и да страни инвестирори не желе да прошируjу своj посао све док имаjу конкуренциjу у онима коjи послуjу у сивоj зони.
 
Oн jе наjавио да ће бити уведене онлаjн фискалне касе, односно механизам по коjем ће Пореска управа пратити пословање сваке радње и моћи ће да реагуjу одмах, чим, рецимо, виде да у току дана ниjе било ниjедног фискалног рачуна.
 
Tакав начин рада jе показао велике резултате у свету, рекао jе Вучић.
 
Премиjер се осврнуо и на рад Државне лутриjе Србиjе, коjа jе у 2011. години направила минус од милион и по евра, рекавши да смо jедина земља у свету коjа jе то "успела" и да не постоjи ниjедна земља са мањим профитом, али да ипак jавност не дозвољава ни промене у том државном предузећу.
 
Извор: Танјуг