Вести

Вучић: Важно да држава има снажно здравство

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је радове на болничком центру у Новом Пазару и истакао да ће за само годину и по тај град добити модеран Клиничко-болнички центар са нових 32.000 квадратних метара од чега је пола потпуно ново, а остало реконструисано.

Вучић је истакао да је у питању инвестиција вредна укупно чак 70 милона евра, као и да ће само у опрему бити уложено око 15 милиона евра.

За само годину и по дана ће Нови Пазар то да добије, истакао је Вучић који је радове обишао заједно са министром здравља Златибором Лончаром.

"То је велики новац, толико Нови Пазар није добио од 1945. године", додао је Вучић.

Вучић је истакао да су то велике вести и за Нови Пазар и за Србију и да такви пројекти мењају земљу и живот људи, као и да ће КБЦ Нови Пазар бити међу шест највећих таквих здравствених центара у Србији.

Вучић је поручио да је веома важно да држава има снажно здравство, како би сви грађани нижег и средњег материјалног стања имали одговарајућу здравствену заштиту.

Вучић је напоменуо да сада није проблем само како да се изборимо са короном, већ и како са њеним последицама и другим болестима, јер се показало да су после шест месеци од обољевања короном учестали срчани удари и изливи крви у мозак.

Такође, наложио је да се што пре изгради трафо станица како би људи могли нормално да раде.

Влада Србије раније је определила 30 милиона евра за потпуну реконструкцију Опште болнице у Новом Пазару.

Пројекат се реализује у две фазе и у првој фази планирана је градња нове зграде за одељење психијатрије, као и нови хируршки блок, а стара хирургија биће у потпуности реконструисана.

У другој фази је планирана изградња два нова спрата интерног одељења, потпуна реконструкција Дома здравља и изградња нове топлане, а предвиђено је рушење инфективног и дечијег одељења.

Ту ће бити изграђени нови објекти за та два одељења и предвиђена је изградња новог рехабилитационог центра (физијатрија), реконструкција грудног одељења, као и изградња кухиње и вешераја.

Реализацијом тог пројекта се стичу услови да Општа болница у Новом Пазару прерасте у Клиничко-болнички центар.

Пројектом потпуне реконструкције новопазарске Опше болнице предвиђена је и изградња нове водоводне и канализационе мреже, као и друга пратећа инфраструктура.

 

 

Немам проблем што нас критикују, верујем у рад, резултате

Вучић је поводом тврдњи Приштине да је Србија крива за нестанак струје на Косову, истакао да нема проблем с тим што га критикује за шта и ко год стигне.

Вучић је на констатацију новинара да се у протеклих осам година у српским срединама на Косову и Метохији улагало и градило као никада пре и питање да ли мисли да је то један од разлога зашто су он и представници косовских Срба нападани од стране Приштине, указао да је видео да је крив и за несташицу струје.

На питање да ли и који је план који опозиција у Србији има по питању Косова и Метохије, рекао је да је једини њихов план како стрељати, убити, утопити Александра Вучића... судити свима око њега.

"То је главни план и за Косово и Метохију", истакао је Вучић.

Вучић је указао да је пакистански премијер Имран Кан на друштвеним мрежама поставио леп запис, а то је да "ако хоћеш да избегнеш критику мораш да не говориш ништа, не радиш ништа, или будеш ништа".

"Немам проблем с тим да нас критикују за шта и ко год стигне, јер верујем да резултати и рад увек побеђују", закључио је Вучић.

 

Договорено пресвлачење пута до Брњака

Вучић је рекао да је договорено да се пут од 10 километара од Меховог крша до Брњака потпуно пресвуче новим асфалтом.

Вучић је, на питање да ли постоји могућност да се поправи пут до Брњака, одговорио да је  дат задатак да се цео пут од Новог Пазара до Меховог Крша, као што се то ради с друге стране од Новог Пазара до Тутина, потпуно пресвуче новим асфалтом.

"Дали смо налог да се у потпуности тај пут од 10 километара пресвуче новим асфалтом", истакао је Вучић.

 

Снажимо здравство, али и различите делове Србије

Вучић је након посете болници у Новом Пазару, која ће после радова на изградњи додатних капацитета и обнови постојећих, постати клинички центар, поручио да држава снажи здравство, као и различите делове Србије.

У Новом Пазару гради се додатних 15.000 квадрата, а обнавља постојећих 17.000 квадрата опште болнице, што ће, укупно са опремом коштати не мање од 70 милиона евра.

Вучић је поручио да је то огроман новац, тек нешто мање од нишког Клиничког центра, а будући клиничко-болнички центар биће значајан за цео крај, Нови Пазар, Рашку, Сјеницу, али и цео север Косова и Метохије.

Вучић је додао да у болници у Новом Пазару ради 880 људи, од којих је 246 запослено само у последњих неколико година.

Сутра ће посао добили укупно 200 лекара и 500 сестара на нивоу целе Србије, а пет лекара биће из Новог Пазара.

"Трудимо се да оснажимо здравство, али и различите крајеве Србије, да људи виде да држава брине о њима, да води рачуна о свему", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће сва улагања у Рашки и Златиборски округ, поготово за четири године када туда прође нови ауто-пут, довести до тога да то буде непрепознатљив део Србије, по степену развоја и економским дометима.

Вучић је додао и да ће држава упутити додатну помоћ буџету Новог Пазара, тако да ће том граду данас на рачун "лећи" 100 милиона динара, како би могли да регулишу дуговања.

Вучић је додао да је намера да држава, када стоји добро, помаже локалним самоуправама, како би лакше напредовале.

 

Пројекат Рио Тинто стоји и неће да се помери

Вучић је изјавио на питање новинара да прокоментарише захтев председника странке Заједно за Србију Небојше Зеленовића који је дао рок властима да до 7. јануара повуку пројекат Рио Тинта "Јадар" или ће уследити протести, да се тај пројекат неће повлачити, као и да ту компанију у Србију није довела ова већ претходна власт.

"Видео сам те политичаре који су довели и покренули пројекат "Јадар", и Зеленовић и Ђилас (Драган) и остали, па нека они са тим раде, а што се тиче самог пројекта - то стоји и нигде се померати неће", поручио је Вучић.

Како је рекао Вучић, претходна власт је довела Рио Тинто и тај пројекат у Србију, док је ова власт урадила све што је народ тражио.

"Неки не знају шта ће са собом, приближивају им се избори, па морају другима да узму део гласова", рекао је Вучић и додао да то не би даље коментарисао.

 

Данас није ожалошћен само Пазар, већ цела Србије

Вучић је поручио да у Новом Пазару, поводом тешке саобраћајне несреће у којој је страдало четири младића, а која се догодила на територији тог града, да је цела Србија ожалошћена.

Вучић је изразио саучешће породицама настрадалих.

"Данас је цео Нови Пазар ожалошћен, али није само Нови Пазар, већ цела Србија", рекао је Вучић.

На путу од Рибарића до Новог Пазара Вучић је застао у селу Лукаре испред дома породице једног од настрадалих како би изјавио саучешће.

Вучић је саучешће изјавио Назиму Ибрахимовићу, оцу Амела Ибрахимовића, једног од четворице младића који су погинули синоћ у саобраћајној несрећи у Новом Пазару.

 

Критику ћете једино избећи ако не радите и не говорите ништа

Вучић је изјавио да критику могу да избегну једино политичари који ништа не раде и никада ништа нису урадили.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је лист Данас чак првих седам страница посветио њему.

"Да избегенте критику можете само ако не говорите ништа и не радите ништа и ако сте нико и ништа. Задовољан сам што неки у понедељак, када објављују своје новине, немају о коме другом да пишу него о мени. А о коме да пишу? Шта су то радили? Једино да објављују њихове твитове као главне вести пошто нигде не иду и не раде и нису никада ништа направили", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је онда логично да пишу о њему.

"Хвала им на томе и нека наставе. Сигуран сам да су то све позивитни текстови. Шта би могли да кажу? За ауто-пут и болницу..?", запитао је Вучић.

 

Губитак струје због илегалних прикључака на електромрежу

Вучић је рекао да у Сјеници и Новом Пазару не постоји суштински проблем у снабдевању грађана електричном енергијом, али да постоји проблем са тим што се људи илегално прикључују на електромрежу.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара зашто се последњих година дешава да после сваког мањег невремена грађани овог краја немају струју.

"Радимо на томе, али имамо проблем у две општине јер се људи илегално прикључују на стубове електричне енергије. Жао ми је што вам то нико не каже. Ми молимо људе и представнике градске власти, да ако се већ граде нелегални објекти, да се за њих пронађе решење како бисмо могли легално да их прикопчамо на струју", навео је Вучић.

Вучић је објаснио да је проблем са нисконапонском мрежом, а не високонапонском.

"Овде имамо већи губитак електричне енергије него било где друго. То не можете да објасните другачије осим да скидају електричну енергију са мреже. Молим људе да то не раде, јер тиме оне који плаћају доводе у немогућу позицију", поручио је Вучић.

Што се тиче електромреже Србије ту нема проблема, рекао је Вучић наводећи да можда има проблема са електродистрибуцијом и ОДС-м и да ће ту морати велике инвестиције да се предузму у замени бандера и на побољшању мреже, бољем чишћењу од дрвећа или снега.

И у Сјеници и у Новом Пазару договорене су додатне инвестиције по том питању рекао је Вучић.

"Али моја молба је, јер имамо најјефтинију струју у Европи,уз Украјину и Грузију, а немамо најниже плате, да људи елементарне обавезе према држави испуне, а ми ћемо свој посао урадити и улагати још више", рекао је Вучић.

Вучић је позвао директора ЕПС дистрибуције Бојана Атлагића да са представницима локалне самоуправе покуша да реши ове проблеме.

 

Шта је проблем - Србија дала новац грађанима Никшића, није узела

Вучић је изјавио да је Србија поклонила Никшићу у Црној Гори два милиона евра помоћи за пројекте.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како види кампању која се повела против њега и Србије, зато што је Србија донирала два милиона евра помоћи за инфраструктурне пројекте Никшићу.

"Нападају нас јер смо ми тим људима поклонили два милиона евра, као што смо некад поклањали новац Сребреници, Дрвару, Дубици, Невесињу, Костајници... Дали смо новац Никшићу за одређене пројекте, да помогнемо. Нисмо ми узели новац из Никшића, има много оних који су узимали новац из Никшића, а ми смо дали новац за Никшић.

Вучић је рекао да је очигледно ту неко побркао лончиће.

"Када видим оне који су деценијама узимали од грађана Никшића да критикују нас који ништа нисмо тражили од Никшића већ смо гледали колико можемо да помогнемо, опет и не тражећи ништа и не говорећи чак о томе.... да ме нисте питали, не бих никада то ни рекао. Тако да ми се чини да је неко побркао лончиће и да нису добро разумели, али је важно да људи у Никшићу то знају", навео је Вучић.

Такође, Вучић је поручио да ће Србија, како каже, онако и онолико колико може, наставити са таквом врстом подршке.

 

Односи Срба и Бошњака кључни за развој региона

Односи Срба и Бошњака су од кључног значаја за развој и напредак целог Балкана, поручио је Вучић, додајући да су сви током његове посете Златиборском и Рашком округу могли да виде да држава не прави никакву разлику између својих грађана, било да су Срби или Бошњаци.

На питање новинара како види бошњачко-српске односе, након смрти Муамера Зукорлића, који је, како је рекао новинар, био "стожер идеје о помирењу", а његов син најавио да ће ићи истим путем, Вучић је рекао да не жели да коментарише политику, да је са Зукорлићем често разговарао о односима Срба и Бошњака, који су, истакао је, од кључног значаја за развој и напредак целог Балкана.

"Разговарали смо о бројним пројектима, као што готово свакодневно разговарам са Љајићем. Упознао сам и Зукорлићевог сина, увек смо спремни да разговарамо и да настављамо сарадњу и градимо бошњачко-српске односе", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је задовољан што је, током јучерашњег, вишечасовног разговора са грађанима тог краја, одговарао на питања свих и што су сви успевали да, упркос сталним покушајима да се говори о лошим темама и стварима, понекад и кроз шалу говорили о питањима од значаја.

"Људи су могли да виде да држава није правила, ни на овом простору, нити другде, разлику између Срба и Бошњака и да смо на једнак начин слушали и једне и друге и да настојимо овде да уложемо новац", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће део пута Пожега - Дуга Пољана коштати и више од 1,5 милијарди евра, радови на болници 70 милиона, што су, уз регионалне и локалне путеве, милијарде евра, колико није уложено у тај крај од 1945.године на овамо.

Као илустрацију, Вучић је навео да је још у време бившег председника Бориса Тадића 2004. обећана обилазницу око Новог Пазара, а сада, на прагу 2022. године, ни пројекта нема.

"Зато сада градимо пут, изградили смо дијагностички центар, нове ангио сале којима је само јуче спасено четири живота. То су важне ствари. ", рекао је Вучић.

Вучић је додао је да има и лоших ствари, а издвојио је као посебно лоше пут то манастира Сопоћани, те поновио да је срамота да га нико није обавестио да је пет километара пута у толико лошем стању.

Вучић је додао је да се настоји да се споји Нови Пазар и са Београдом и са Сарајевом, јер је то у интересу свих, и не постоји никакав разлог за страх.

"Зато градимо пут до Дуге Пољане, спремни да градимо пут до Котромана и Вишеграда, али морамо да убедумо Босну и Херцеговину да ураде деоницу до Сарајева. Пробајте то да урадите. Знам да није исплативо одмах, али биће кад од Новог Пазара до Сарајева буде требало 2,5 сата. И тада ће бити свеједно да ли су Бошњаци са ове или оне стране, нико их неће заустављати", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је посебно поносан што већи број људи, иако напушта Нови Пазар, долази у Београд, где су каже, увек добродошли, мада је интерес да што је могуће више опстану на огњиштима.

"Хоћу да знате да је ово ваша земља, без обзира на веру и род, једнако као наша. То је земља свих нас, то радимо и то људи осећају", рекао је Вучић и подсетио да је доживео звиждуке када је био у Новом Пазару са турксим председником, али су онда људи, када су чули шта планира, или престали да звижде или су почели да аплаудирају.

Људи виде да се ради, закључио је Вучић.

 

Задовољан сам резултатима посете, Бистрица 2 најважнији пројекат

Вучић је изјавио у Новом Пазару, на крају посете Златиборском и Рашком округу, да је задовољан резултатима и да ће свакако најважнији пројекат бити изградња реверезибилне хидроелектране "Бистрица 2".

"Задовољан сам тиме што сам добио добру вест од људи из Нове Вароши око ''Бистрице 2''. То је за нас веома важан и велики пројекат, којим ћемо моћи да балансирамо енергију и од суштинског је значаја за Србију", рекао је Вучић.

ЕПС је расписао тендер за израду идејног пројекта и студије оправданости за изградњу реверзибилне хидроелектане (РХЕ) Бистрица и на тај начин коначно покренула реализацију пројекта који је почео да се планира пре 40 година.

У питању је врста електрана које производе најскупљу енергију на тржишту и могу бити складишта енергије.

Из ЕПС-а су најавили да је реално да нови капацитети ХЕ Бистрица буду у систему до 2028. године.

Вучић је рекао да је задовољан и оним што је могао да чује од грађана и да ће покушати да испуни све њихове молбе и захтеве.

"Требало је да посетимо школу у Новом Пазару, али због ужасне трагедије и четворице страдалих младића све смо свели на посету болнице. Овде су огромана улагања, овде људи умеју то да поштују. Сигуран сам да људи разумеју и да су задовољни оним колико држава овде улаже", констатовао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк