Вести

Вучић: Веће плате и пензије, а нема отимања најсиромашнијима

Председник Александар Вучић изјавио је данас да предлог о укидању привременог смањења пензија практично значи да би најсиромашнијим пензионерима и онима из средњег слоја биле "одузете" две пензије на годишњем нивоу, те да он то неће дозволити. Он је такође најавио повећање плата у јавном сектору и прецизирао да ће оне, у здравству на пример, кумулативно бити веће за 20 одсто него што су биле 2014. године. Разговара, каже, са премијерком Аном Брнабић о томе да се те ствари десе од октобра, да се тада спроведе ребаланс буџета, "али, један од најбољих", где ће бити новца да се издвоји за плате и пензије, али да ће се све то знати крајем јула, почетком августа, након што се буду видели параметри раста.

Вучић је на коментаре да ММФ тражи укидање закона о привременом смањењу пензија, указао најпре да смањење пензија није ни било за највећи број људи, за 61 одсто. Како је рекао, по садашњем систему, увећање пензија би требало да буде највеће ове године, и ако иде на осам одсто на просечну пензију од 25.000 из 2014. онда ће та особа имати пензију од 29.135 динара, што је више него тада, односно 16.54 одсто.

"То је 4. 200 динара више месечно, годишње око 50. 000 - две пензије више него тада" прецизирао је Вучић. Како је рекао свега 1,7 одсто пензионера имаће за нијансу мање него 2014. и то за оне који имају више од 60.000 динара, док ће 98.3 имати веће него тада. Они који траже да "идемо у рикверц", а да се врате највише пензије, то би значило да немају никакво повећање они сиромашни и они са просечним пензијама.

"А ми желимо да драстично повећамо животни стандард најсиромашнијих пензионера", рекао је Вучић и назначио да сматра да је посао пре свега да се заштите најсиромашнији. Додао је да ће и следеће године бити повећања како би сви имали веће пензије, а драматично веће најсиромашнији.

На поређења економских показатеља са другима у региону, председник Србије је рекао да су наше јавне финансије уређене, а да они који причају о неким другим процентима појединих у региону не узимају у обзир нити дознаке које њима стижу из иностранства, нити структуру тога што се тамо ради и не гледају праве параметре. Истакао је да Србија има суфицит у буџету, да ће нам јавни дуг ићи испод 50 одсто, да смо смањили драстично стопу незапослености и код нас је најнижа.

"Да људи разумеју, та прича да просечном пензионеру одузмемо две пензије - ја то нећу", поновио је председник и додао да то неће ни влада и да се неће "отимати" од сиротиње.

 

Осиромашени уранијум - злочин без преседана

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија озбиљно да истражи последице НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом, оценивши да се ради о злочину без преседана.

Вучић је, приликом обиласка Института за онкологију и радиологију Србије, поводом завршетка радова на изградњи и опремању објекта "Онкологија 2'', најавио да ће држава и даље да улаже у здравство, јер је то указивање поверења у наш здравствени систем. Рекао је да је сазнао од лекара да има све више деце оболеле од рака.

''Нисам никада сасвим веровао у све теорије о осиромашеном уранијуму, да су за све криви они који су нас бомбардовали, али данас у разговору са лекарима, иако су разлози мултифакторијални, свакако један од разлога за обољења је осиромашени уранијум, јавља се код деце чији су родитељи око 90-тог годишта. Да ли ћемо успети да докажемо то или не, не знам, јер је доста завршило у Ибру, Дунаву или Црном мору. Сви лекари мисле да је то оставило значајне последице. То је злочин без преседана'', подвукао је Вучић.

Указао је да је купљено три нова акцелатора за Београд, а набављени су и за Ниш, Крагујевац, Нови Сад и Кладово.

''Кладово ће имати, како су ми рекли, не један технолошки скок, већ два. Њихови лекари мораће да се припреме у Београду за нову опрему. Веома сам срећан што ће то много да значи за борски округ'', казао је он.

Вучић је пренео да су му лекари рекли да новом опремом нестају, од нове године, листе чекања. Такође је нагласио да ово није некаква машина на полувисоком нивоу, већ најмодернија, коју је могуће наћи у најразвијенијим земљама западне Европе и света. Осврнуо се, тим поводом, и на проблем задржавања стручне радне снаге у земљи.

''Имамо проблем са физичарима и инжењерима, који због неупоредиво већих примања одлазе, мање него у Бугарској и Хрватској, али и даље у огромном броју. То је за нас катастрофа, јер као држава улажемо у њих, али не можемо да им понудимо адекватне плате. Други проблем су плате медицинских сестара, То су људи који раде најтежи посао. Имали смо некада 120 који се пријаве на конкурс, данас нема ни 15'', указао је он.

Вучић је изразио уверење да ће ове године бити увећане плате, пре свега медицинских сестара, али и лекара и осталог особља у здравству.

''Када будемо урадили повећања још две године за редом биће подношљива ситуација са бољим условима за рад'', нагласио је он.

Вучић је рекао да је планирано да се особље у здравству нађе решење за убацивање у решавање стамбеног питања, као што је урађено за припаднике безбедносног сектора.

''То је за нас од пресудног значаја. Мораћемо да повећамо плате сестрама у шок собама, на Интензивној нези и Онкологији. Ко ће да ради за 35.000 или 40.000 динара саког дана тај најтежи посао?'', упитао је он. Указао је да је видео код свих лекара колико су радосни што је набављена нова опрема додајући да они не живе само за своје плате, већ што могу да омогуће квалитетнију услугу грађанима, јер се боре за друге.

''Ми ћемо дати све од себе да убразмо све радове у здравству у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, да ниво медицинских услуга буде на највишем нивоу. Желим да верујем да ће људи у Србији бити задовољнији'', казао је Вучић. Објаснио је да је у установу коју је посетио данас уложено само 6,5 милиона евра у опрему, и два милиона евра у радове.

''Тих 8,5 милиона евра нису мали новац, али то ћемо да радимо свуда, те медицинске стандарде достизаћемо на бржи начин него раније'', уверен је он.

Вучић је казао да су претходни говорници претеривали у захваљивању њему, додајући да је пројекат обнове само покренуо. Захвалио се лекарима који су се обратили без обзира на не велика примања и да остану да раде у нашој земљи, раде тежак и одговоран псоао, лече наше људе.

''Рекао бих им велико хвала. Хвала професору Џодићу што је приметио што је у протекле четири године у здравство уложено више него током више деценија'', закључио је он.

 

О Блајбургу: Није последњи пут, само здружени опстајемо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом скупа у Блајбургу, да то није ни први, ни последњи пут да се одржава, али да Срби и Хрвати само здружени и кроз сарадњу могу да опстану, ма колико многим Хрватима било тешко тако нешто да чују, а неким Србима још теже.

"Ни први, ни последњи пут. Сваке године ће се они окупљати, они се тиме поносе, ми то не разумемо", рекао је Вучић новинарима у Београду. Он је, међутим, скренуо пажњу на то да се ствари и прилике у свету мењају и да поједини људи живе у добу од пре 5, 10 или 50 година и не разумеју шта ће све да се промени.

"Неки не разумеју да ће Срби и Хрвати живети у много бољим односима, иако неки желе управо обрнуто", рекао је Вучић и додао да смо и једни и други мали и "нестајемо".

"Само здружени можемо да опстанемо и останемо, иако је то многим Хрватима тешко да чују, и неким Србима још теже", поручио је он.

Подсетио је да данас Хрвата у БиХ има 320.000 у односу на 760.000 пре ратних сукоба и да се тај пад десио за само 25 година, а слични процеси се дешавају и Србима, мада не у толиком проценту, али и муслиманима.

"Код свих је пад, празне се ови простори и зато се залажем за макроекономску унију. Без граница, са сличним таксама, да све упростимо, да све иде без баријера. Тако ће бити више посла и више будућности за све. Ако то људи разумеју имаћемо шансу, ако не - ништа", закључио је он.

 

Сами смо криви за оно што се догодило с КиМ

Председник Александар Вучић рекао је данас да се не плаши никаквих санкција запада у процесу решавања питања Косова и Метохије, колико га брину "пузајући проблеми", попут одласка људи из Србије и ниског наталитета. Подсетио је да смо за овакву ситуацију и веома лоше околности у којима се решава проблем Косова и Метохије донекле и сами одговорни, имајући у виду погрешну политику и неке потезе Србије којима смо практично ставили "печат на коверат косовске независности".

За евентуалне санкције питали су га новинари поводом информација о договору Европе и САД о Косову, недавно у Вашингтону, односно о "вашингтонском документу". Нагласио је најпре да није видео никакав документ са недавног састанка такозване Квинте у Вашингтону, те да оно што се тамо могло говорити и не може бити неко велико изненађење, јер је реч о земљама које су све признале косовску независност.

''Неће бити санкција, то је све што могу да кажем. Нисам видео никакав вашингтонски документ. Начуо сам шта неки нуде као своје принципе и нека начела. Нешто ми је полузванично саопштено. То није ништа посебно ново'', објаснио је он у изјави новинарима.

Вучић је подсетио да су земље квинте признале једнострано проглашену независност Косова, које покушавају да виде шта за Србе могу да учине да би они признали независност Косова у границама те самопроглашене државе.

''Ја о томе говорим јавно и нескривено пред свима", рекао је и додао да се ми Срби правимо као да се ништа није догодило. Подсетио је да смо имали 1999, па 2004, а затим 2008, када је једнострано проглашена независност Косова, када су, каже, "неки бежали у Румунију", уместо да предузимају кораке, а неки се скривали, а да је потом уследио катастрофалан потез 2010. - 2011, када смо себи ставили печат на коверат косовске независности.

''Десиле су се грозне ствари за које смо делимично одговорни сами ми, посебно за Међународни суд правде, захваљујући глупој и неодговорној политици појединих људи. А сада се борим да из амбиса извучемо земљу и постигнемо највише за нашу државу и грађане. Наставићемо ту борбу'', подвукао је он.

Вучић је рекао да је помало забринут, али не и успаничен да би говорио какве су тешке последице могуће.

''Више се плашим пузајућих проблема за Србију, проблем одласка људи и слабог наталитета'', објаснио је он.

Вучић је констатовао да неки људи углавном размишљају од избора до избора, а он, каже, размишља шта ће да остане иза нас за 20 и 30 година. Према његовим речима Србија је данас јача, и да би позиција земље била снажнија да је својевремено, у тим кључним годинама, имала озбиљније, одговорније и снажније руководство, не кохабитацију, већ јединствену власт и да се неки нису борили само за власт преко Американаца.

 

Ђилас Роме трпао у контејнере, а прича о фашизму

О фашизму говори човек који је Роме "трпао у контејнере", приметио је председник Александар Вучић у коментару на интервју Драгана Ђиласа, а на његове тврдње да није тајкун, већ пословни човек - констатовао да о томе најбоље говори чињеница да су његови приходи после силаска с власти били 60 пута мањи.

Вучић је, на питање новинара да прокоментарише Ђиласове тезе из интервјуа Блицу да није тајкун, да није користио политички утицај да се обогати, те да ће Србија једном почети да обележава два пута годишње победу над фашизмом - први пут 9. маја, а други пут - на дан смене актуелне власти.

"О фашизму говори човек који је Роме трпао у контејнере, и било нам је потребно три милиона евра и четири године да тај проблем решимо са ЕУ", рекао је Вучић.

"Што се фашизма тиче, мислим да су и наши људи видели како је Србија обележила Дан победе над фашизмом, где и како је Србија тим поводом била уважена" нагласио је председник. Приметио је, у том контексту, и како с њим новинари разговарају и да му поставе питања о свему, како својевремено нису смели да се поставе према Ђиласу.

"Нисте то смели да урадите са Драганом Ђиласом од 2008 до 2012 године. Смели сте Тадићу, да будем искрен, али Ђиласу нико нигде", рекао је Вучић, а, на опаску једног новинара да им је Ђилас "залупио врата", додао: "Добро сте прошли, следећи пут чувајте главу".

На Ђиласове тврдње да није тајкун, те да се није енормно обогатио управо користећи политички утицај, Вучић је изнео податак да је Ђилас 2007. године пријавио женину кућу на Дедињу, аутомобил САБ 2003. годиште и 70.000 евра уштеђевине.

"2016. он пријављује, а од 2013. није на власти, само у својим некретнинама два милиона 22 хиљаде евра вредности, плус четири и по милиона евра за једну зграду и то није четири по милиона већ и пута два - дакле то је 6. 522.000 евра. То је све зарађено у периоду од 2007. до 2012. године" указао је Вучић. Како је рекао, на то треба додати и 25 одсто власништва над Мултиком групом, плус остатак власништва у тој групи. Реч је, каже Вучић, о око 50 милиона евра стечених између 2007. и 2012. године, са укупним приходом од око 180 милиона евра, а није реч о производњи, и то све време док је био на власти. Додао је да о томе говори и чињеница да је добит коју је Ђилас пријавио за 2016. годину чак 60 пута мања него у 2012. години, када је био на власти.

"Толико о бизнису", констатовао је Вучић.

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк