Вести

Вучић: Велике промене у Прибоју свакоме живот значе

Држава по питању очувања мира и стабилности неће имати милости, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић  у разговору са грађанима у Прибоју.

"Не сме да се догађа да деца певају да неко пуца у џамије. Ја ћу сада више говорити шта ми Срби не смемо да радимо, што бих волео да неки други ураде и на другој страни. Поштујемо нашу цркву, идемо у манастире, морамо да поштујемо и она места где се наше комшије муслимани моле. Какво пуцање. Треба да помогнемо колико можемо, да идемо на Бајрам, као што позивамо на Божић. Ако неко мисли да то треба да сруши, кажем имаће посла са државом, и држава по питању очувања мира и стабилности неће имати милости. Зато вас молим да ме послушате, јер знам да у Прибоју живе дивни људи, горштаци, који су преживели ужасно тешка времена. Немојте данас када ствари иду боље да нешто покваримо", поручио је Вучић.

Рекао је да је Прибој испит јесмо ли људи или нисмо.

Вучић је пренео да ће после разговорима са грађанима изаћи са важним закључцима.

Захвалио се преосвештенству владики Атанасију и ефендији Дудићу, и свим другима из исламске и православне заједнице, који су га сачекали да разговарају о проблемима и шта да се чини.

"Дошао сам да о неколико важних ствари причамо. У Прибоју смо урадили много. Пут до Кокиног брода се ради и завршиће се до маја, почетка јуна, те ће скратити пут до Нове Вароши, Златибора и Београда. То су велика улагања до око осам милиона евра, а значе Прибојцима више него било ком другом. Пре краја јесени довешћемо гас. Томе се радују сви у индустријској зони, али треба да се радују и грађани јер ће бити јефтиније грејање и привући иневстиције", рекао је Вучић.

Указао је да је обишао две добре фабрике, од којих ниједна није постојала када је први пут долазио, када је слушао да се Прибојци спремају за збег јер нема посла.

Најавио је обнову гимназије, опште болнице и дома здравља, што ће коштати 15 милиона евра.

"То су велике промене, које свакоме у Прибоју живот значе. Моја молба је да својим глупостима не направимо нешто чиме би зауставили тај напредак. Сувише смо мала земља да бисмо имали право на било какве сукобе. А добри и разумни, довољно смо велики људи да разумемо да само заједнички и уједињено, решавањем проблема можемо земљу економски развијати и идемо напред", подвукао је Вучић.

Вучић је нагласио да ће када се обраћа, међу Србима бити оних који ће рећи није то ништа, да су то само усамљени случајеви, а Бошњаци ће рећи - само су Срби криви, а ми нисмо ни одговарали.

"Не могу то да слушам. Сви који су одговорни за било какво прављење проблема, извршавање кривичног дела биће кажњени. Морамо своју децу да учимо да можемо и морамо заједно", рекао је Вучић.

Вучић је указао да на данашњем састанку присуствују и привредници, "од Горана, Зорана, до Милете, и од Селме до Самира...", да су измешана имена српска и бошњачка.

Подсетио је да је у Прибоју просечна плата била 250 евра, а данас је 450 евра и да мора да буде много већа.

"Драматично заостаје Прибој за осталима, зато доводимо фабрике. Борио сам се у "Flex"-у да се повећа плата за 12-13 одсто. Борићу се и даље да се плате повећавају. Зато ће 14. јануара 10.000 динара добити медицински радници, деца од 16 до 29 година помоћ од 100 евра, и ускоро ће пензионерима бити исплаћено 20.000 динара једнократне помоћи", нагласио је Вучић.

Вучић је скренуо пажњу да је годину дана било све мирно у Прибоју, а да је, из полицијских извештаја видео, да је потом дошло до туча у каганама.

"Није нам проблем ако буде требало на други начин да то решавамо али дајте лепом речју да решавамо. Морамо да живимо заједно. Нападаће ме Бошњаци рећи ће то је празна прича и бајка. Није бајка, јер је ово земља Бошњака и Срба једнако. Никоме не може да припада, него људима који овде живе. Ја сам Србин, председник Србије, и наравно да волим Србе, али не могу да замислим да Прибој буде без Бошњака, и неће бити јер они имају иста права и не смеју да имају мања права", поручио је Вучић.

Замолио је грађане за одговорност, да сами међусобно разговарају, да другоме опраштају као и себи, и да се ставе у ципеле других, да разумеју шта други поручују.

"Могао бих да причам о стотину неправди према српском народу, али хоћу да се ставим у ципеле других. Молим и друге да се ставе у наше, јер само тада ћемо имати нормалну ситуацију. Дивно ми је почео дан у фабрикама, јер Прибој ће имати све више прихода. Када путеве урадимо, урадићемо и друге, а добио сам већ списак нових. Верујем да је присуство највиших црквених великодостојника овде знак колико је мир и суживот битан. Само уједињени можемо да гурамо Прибој напред", истакао је Вучић.

Апеловао је да се грађани Прибоја боре заједно и покажу да је то место заједничког живота, у којем могу сами решавати проблеме.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк