Вести

Вучић: Водимо самосталну и независну политику

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да је његов задатак да гради боље односе са Хрватском, али је поновио лични став да никада неће отићи на хрватско море.

"Морам да дам све од себе да имамо најближе могуће односе, али то не значи да треба да заборавим на све шта је учињено нашем народу", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је, упитан какав проблем има са хрватским приморјем, и да ли зна колико људи из Србије летује тамо, рекао да зна да је то више десетина хиљаде људи сваке године.

Председник Вучић је упитао чиме се тим људима замера - да ли је држава њима забранила нешто, или тим људима урадила нешто, тиме што је рекао да он не би тамо да летује.

"Они већ летују тамо и свој став су показали. Зашто мени браните да искажем свој став? Не смем да мислим, да имам свој став, да нешто не желим што неко жели и хоће? То је суштина једног слободног и демократског друштва", поручио је председник Вучић.

Истакао је да се не замера никоме, али да не мисли да је потребно да буде тај који ће да се додворава људима иако то раде готово сви политичари.

"Kоји год протест да се догоди сви подржавају. И Броза погледајте, рекао је "студенти су у праву". Нити су студенти знали шта су тражили нити он. Похвалиш неког, помилујеш по глави и наставиш", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да би волео да нема ниједан разлог да не оде на хрватско приморје.

"Можда ти разлози нису рационалне природе. Можда ће се нешто променити али не код мене. За мог живота одлуку да променим нећу. Моја старија деца, знајући их обоје, тешко да ће желети тамо да иду на одмор. За Вукана се надам да ће другачије гледати на ствари, да ће многе ствари да се промене", рекао је председник Вучић.

Рекао је да чак и није знао за одбијање његове посете Јасеновцу, када су му рекли да то није одлазак на море, а он није хтео на море већ да ода пошту српским страдалницима.

"Што да се љуте грађани који су на мору, да кажем да је метар квадратни пешкира важнији од магнум кримена у Јасеновцу, да би од неког добио десет гласова више? Да ли то треба да буде политика председника Србије? Ја то не могу да променим", подвукао је председник Вучић.

Подсетио је да је његов отац рођен као посмрче, који је рођен у септембру, а уписали су му октобар, када се родио код Црквенца, где су му одвели мајку.

"Ја сам био везан за моју баку, проводио сам много времена у Чипуљићу, ту сам радио најпре. Међу оним спаљеним кућама била је једна кафана која је припадала Вучићима, и увек бих на лето ту радио. Све су то они у једној ноћи спалили. Ишли тачно по угледним породицама као и 1941. године. Цркву су спалили четири пута", подсетио је председник Вучић.

Међутим истиче да никада не уноси личне ствари у политику.

Председник Вучић је рекао да је кампања против њега у Хрватској кренула када је први пут тражио да иде у Јасеновац, али други разлог је Петровачка цеста (тужба против пилота који су бомбардовали избегличку колону), јер Хрватска хоће "Олују" да представи као чисту, легитимну акцију, али у њој је убијено шесторо српске деце.

"Изашли су са тим без стида и срама да кажу да је то Вучићева провокација. За све сам им ја крив", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да не би желео да има лошије односе са Хрватском, али они тврде да је захтев за одлазак у Јасеновац и оптужница за Петровачку цесту страшна провокација.

"Моје ће бити да радим на томе да градимо боље односе са Хрватском. Мој став је лични да нећу ићи на море у Хрватску", поновио је председник Вучић.

 

Војним лицима од 1. јануара плате веће за 25 одсто

Председник Вучић најавио је да ће од 1. јануара наредне године плате војним лицима бити веће за 25 одсто.

"Што се војске тиче, имам изванредну вест за војна лица, за војнике, разводнике, десетаре, подофицире, официре, војнике по уговору, од 1. јануара следи повећање од 25 одсто", рекао је председник Вучић.

То је, како је рекао, у оваквим условима, треће године узастопне кризе, због ковида и ратова, "невероватно повећање".

"То значи да ко данас има плату од 60.000 динара, попут водника, имаће 75.000 динара. На годишњем нивоу, то су три плате више, то је огромно повећање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да држава тиме жели да побољша попуњеност војске.

"Слаба нам је попуњеност прве и друге бригаде, Београд и Војводина нам у том смислу не постоје, ту је врло ниска попуњеност. Југ Србије нам попуњава војску, трећа и четврта бригада, од Врања до Краљева, то нам је војска", рекао је председник Вучић.

Циљ је, рекао је, да људи виде да и у војсци могу да буду добро плаћени.

 

Наша војска мора бити јача

Председник Вучић рекао је да Војска Србије мора да јача и да више неће у техничком и технолошком смислу бити "врећа за ударање" као 1998. и 1999. године.

Председник Вучић је на питање о извештају америчког сајта "Global Firepower" да је српска војска најмоћнија у региону приметио да при томе нису урачунали све оно што је од оружја већ купљено.

Председник Вучић је указао да трка у наоружавању траје од 1945. године на овамо и на светском нивоу побеђује онај ко има оружје.

На питање о томе да се у региону не гледа благонаклоно што Србија више улаже у војску, председник Вучић је рекао да га није брига како на то гледају други и да је он дужан да полаже рачуне нашем народу.

"Зашто се сви они наоружавају и по 30 посто одвајају из њихових фабрика да не иде на тржиште", упитао је председник Вучић.

На питање о увођењу обавезног војног рока, председник Вучић је рекао да ће та одлука бити пред народном скупштином као и да ће он то да подржи. Сматра и да треба да буде кратак војни рок, између три и четири месеца, не годину дана као раније.

"Нагласак се мора ставити на војску, здравство, инвестиције, да се реиндустријализује земља и енергетика, и то су четири стуба за наредни период", истакао је председник Вучић.

 

Србија чува неутралност, не требају нам било чије базе

Председник Вучић поручио је да Србији нису потребне било чије војне базе, већ ће снажити своју војску и чуваће своју неутралност.

"Србија жели сада да брине о свом народу, да буде довољно јака да буде сама", рекао је председник Вучић на поједине медијске написе да Русија жели да хуманитарни центар у Нишу претвори у војну базу.

Председник Вучић је додао да ће Србија да гради своја политичка савезништва, да се не стиди добрих односа са Русијом, Америком, Кином, да је на путу ка ЕУ, али ће сама да брине о себи.

"Србији ће остати војна неутралност, док сам ја председник Србије", поручио је председник Вучић.

"Три су опције, или да ми истекне мандат, за пет година, јер тада више нисам врховни командант, или да ме смене у скупштини, за шта им треба двотрећинска већина, плус већина на референдуму, или да ме убију или да умрем. Да ме натерате да Србија изгуби неутралност, нећете", рекао је председник Вучић.

 

Kада нас обавесте да смо пред Европском унијом, усаглашавамо политику

Kада нам буду рекли да нам је остало шест месеци до уласка у Европску унију, ми ћемо у потпуности усагласити нашу политику са њиховом, јер је наша обавеза да до краја то учинимо, рекао је председник Вучић, поводом очекивања да Србија уведе санкције Русији.

Председник Вучић је рекао да су, када је реч о санкцијама, говорили да ће их увести када прођу избори.

"Неки су добили гласове зато што су обмањивали грађане како су чврсти и тврди, а после избора се видело да је једини чврст био онај који није претио нити говорио о томе. Ја сам довољно одговоран човек. Покушао сам да чувам своју политику", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је његова политика да се не додворава свом народу, па не види што би онда да се додворава амбасадама.

На питање да ли ће моћи да задржи свој став, рекао је: "Обећавам народу да ћемо да чувамо своју политику колико год можемо".

"Чвршће је моје "чуваћемо колико год можемо" него заклињање на библију или било шта свих осталих на политичкој сцени. Наше је да радимо свој посао, да гледамо шта је наша политика, а то је да будемо на европском путу, чувамо традиционална пријатељства и водимо самосталну политику", указао је председник Вучић.

Истакао је да ће Србија, наравно, када буде обавештена да је остало шест месеци до чланства у Европској унији, усагласити потпуно своју политику, јер је обавеза да то учини до краја приступног процеса.

Поводом ситуације у свету изазване ратом у Украјини, председник Вучић је рекао да очекује велику нервозу од 15. септембра, да следи ужас и паклена јесен.

 

Вучић изразио саучешће поводом трагедије на Цетињу

Председник Вучић изразио је саучешће свим грађанима Црне Горе и породицама због трагедије која се догодила на Цетињу.

Председник Вучић је јавно упутио изразе саучешћа и председнику Милу Ђукановићу и премијеру Дритану Абазовићу.

 

Нисам оптимиста, у Брисел идем са добром вољом

Председник Вучић изјавио је да није оптимиста када је реч о предстојећем сусрету са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Бриселу, 18. августа, али да иде са добром вољом да укаже на сву, како је навео, погубност и опасност са којом се суочавамо.

Подсетивши да је од потписивања Бриселског споразума, који предвиђа формирање Заједнице српских општина, прошло више од девет година, председник Вучић је рекао да Запад то не занима и да они кажу да све мора да буде у складу са косовским уставом.

Ако је то тако, рекао је председник Вучић, Приштина то може да уради и без дијалога.

Што се пререгистрације тиче, председник Вучић истиче да Албанцима није циљ да ми прихватимо РКС табле, већ да хоће да укину КМ таблице, јер су сви Срби са југа одавно прихватили РКС табле.

"Јер када нема КМ таблица онда је то доказ да Србија не живи на Косову. А на то немају никакво право. И не постоји начин да нас на то натерају", рекао је председник Вучић.

На питање шта ће Београд да уради од 1. септембра, председник Вучић је рекао да ћемо радити оно што можемо.

"Они заједно са НАТО могу шта хоће, мада Столтенберг се понаша одговорно, Кејфор такође, али силе заштитнице, чије је то чедо, баш брига за Србе и Србију. Јер, по њима је Косово суверена земља и хоће да отерају Србе са Косова", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да зна кога они желе да ликвидирају.

"Ми знамо и кога јуре, знамо имена између шест и десет лица које они желе да ликвидирају, мисле да су они носиоци отпора, увек су то највећи криминалци, психопате, лудаци...", рекао је председник Вучић.

За њих је, рекао је, сада и Србин са каменом терориста и криминалац иако живи на територији своје земље по резолуцији 1244.

Појашњава да је обелодањивање намере Приштине један од разлога да то спречи, али ће, истиче, они наставити са својим акцијама и неће се умирити док како је рекао, не заврше север Косова.

"То им је једино важно и мисле да су све одавно завршили. На силу можете све, али вам нећемо дозволити погром нашег народа", рекао је председник Вучић и поручио да ће Србија учинити све да одржи мир, готово по сваку цену.

На питање шта то значи "по сваку цену", председник Вучић је прецизирао да то значи да ћемо учинити све да не крене погром и убијање нашег народа на Косову и Метохији.

 

Немамо проблем са гасом, желим да буде довољно струје

Председник Вучић изјавио је да Србија нема проблем са гасом, али да он жели да држава обезбеди и да буде довољно електричне енергије у предстојећем периоду.

Председник Вучић је указао да струја данас на берзи у региону кошта 440 евра по мегават-сату, у Француској и Немачкој преко 500 евра.

“Фјучерси су на преко 1.000 евра по мегават-сату, а при томе кажу да их виша сила неће спречити да нам забране увоз, чак и када платимо струју преко 1.000 евра… А, ви за стан, струју плаћате 41 евро. А, држава 440 евра”, констатовао је председник Вучић.

Како је рекао, све су цене повећане, и ако желимо да се обезбедимо за децембар и јануар, морамо да размишљамо са више од 1.000 евра цене.

Навео је и да је цена гаса порасла, и данас је 2.230 евра, што, рекао је, кад се у обзир узму посредници, трговци, други трошкови, изађе на 2.600-2.700 евра, што "није нормално".

“Седам до осам пута су цене веће од нормалних, и зато се Немачка, озбиљна земља, припрема и отуд одлука да станови у тој земљи не могу да буду топлији од 19 степени. Морамо да гледамо шта ради Немачка и да се спремамо за то", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је бесмислено да у Београду температура у становима буде 23-24 степена.

"Немамо у овом тренутку проблем са гасом, желимо да обезбедимо довољно струје", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, још чека да се обезбеди гас за поједине ТЕ-ТО, у Новом Саду, Панчеву, Зрењанину.

"Ако ТЕ-ТО Зрењанин напунимо гасом, да нам и то производи струју, онда ћемо мерама сличним Немачкој, односно ако за један степен смањимо температуре, потрошити 300 уместо 370 милиона кубних метара гаса. То су огромне уштеде на једном степену", рекао је председник Вучић.

Тиме се, даље, обезбеђује вишак гаса за електричну енергију, која је потребна у свим деловима Србије.

"Сада правимо све те математике и гимнастике, да израчунамо шта можемо. Јер, направимо уговор са Бугарском за угаљ, па не дође ништа, пошто кажу да не може да дође барзама. Направите уговор са Румунима, не може да дође. Довлачимо сада шта можемо камионима и возовима. Све је ужасно", рекао је председник Вучић.

Додао је да је цена угља значајно порасла, а он је сада неопходан, подсећајући још једном да су неки тражили да се одрекнемо угља.

 

Свака част Абазовићу што је потписао Темељни уговор

Председник Вучић је на питање о изјави црногорског председника Мила Ђукановића да су Срби у Хрватској апсолвирали великосрпску платформу, а Срби у Црној Гори нису и да ли се то може схватити као претња Србима, одговорио да у Црној Гори има 32 одсто Срба и упитао која права они имају.

"Kажу у Приштини неће нову Републику Српску. А шта хоћете да се одвојите, а нећете нову Републику Српску. Тако и у Црној Гори, где је огроман проценат Срба. Зато свака част Абазовићу који је потписао Темељни уговор", рекао је председник Вучић.

 

Предстоји одлука да ли ће Еуропрајда бити или не

Председник Вучић је рекао да ће се тек видети да ли ће бити одржан Еуропрајд и да се одлука може очекивати у периоду између 5. и 10. септембра.

Председник Вучић је објаснио да се на Савету за националну безбедност у овим условима мора донети та одлука и да ће је он саопштити.

"Да ли ће те параде бити видећемо. Ја ћу да обавестим народ, каква год одлука да буде. У једном случају бићу крив народу, а у другом Европљанима", констатовао је председник Вучић.

Нагласио је да је његов посао да гарантује безбедност, и да, ако види да то не може, да ће се отказати скуп.

"Да идем тамо као мој Данило да нешто узвикнем или гађам учеснике са нечим нећу. Да ли је Данило данас за геј параду није, али да ли ће да баци нешто - неће, јер је одрастао", објаснио је председник Вучић.

Суштина је, рекао је, да и у овом случају хоће сви само држави да набију додатни терет на леђа и да тако неки траже да се не уводе санкције Русији, неки да можемо да нападнемо НАТО на Kосову и Метохији.

"Шта од нас хоћете, да ратујемо? Не желим да ратујемо. Желим мир и стабилност, и то нам је слоган. За 99 одсто случаја кажем имаћемо мир и стабилност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао да ли треба да каже странцима да нећемо њихове фабрике, а онда ће тражити плате.

"Лицемери су први у реду који траже веће плате, а можемо их имати само ако имамо стране фабрике", поручио је председник Вучић.

 

Мој предлог ће бити да наставимо сарадњу са Социјалистичком партијом Србије

Председник Вучић изјавио је  да ће предложити странци коју води бити да наставе сарадњу са Социјалистичком партијом Србије и у будућој влади.

"Поштујем све што смо урадили за 10 година. Да ли имам замерке на њихов рад, имам, имају и они на наш, али урадили смо велике ствари то поштујем”, рекао је председник Вучић.

Зато ће, рекао је, његов предлог странци бити да наставе сарадњу са Социјалистичком партијом Србије, а да ли ће тај предлог Српска напредна странка усвојити, видеће се.

На питање шта ће лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић "добити" у новој влади, председник Вучић је рекао да ће добити одговорну функцију, али да то није никакав "рођендански поклон".

"Претпостављам да ће он бити избор Социјалистичке партије Србије за неку од најодговорнијих функција", додао је председник Вучић.

На питање зна ли колико ће Социјалистичка партија Србије "добити" места у новој влади, председник Вучић је рекао да се од политике не прави "пијачни кантар", да он никада тако не разговара, већ искључиво о политици и програму.

"И то се стварно разговара о политици и програму. А, наравно да онда кажем да са Дарком Глишићем и осталима разговарају о другим детаљима, јер о томе не желим да причам. Мене интересују политика и потези које вучемо, а не задовољење нечије сујете", рекао је председник Вучић.

 

Три опције за мандатара: Брнабић, Вучевић, један из коалиције

Три могуће опције за мандатара су актуелна председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, Милош Вучевић и један из редова коалиционих партнера, рекао је председник Вучић.

О томе, рекао је, још размишља.

Председник Вучић је рекао да ће његов предлог Српској напредној странци бити да наставе коалицију са Социјалистичком партијом Србије.

"Још размишљам, један кандидат од коалиционог партнера, а два кандидата и можда још неко из Српске напредне странке - Милош Вучевић и Ана Брнабић. То су три могуће опције и разматраћемо их све три", рекао је председник Вучић.

На питање зашто Брнабић није једини кандидат и да ли то значи да није добро обављала свој посао, председник Вучић је одговорио одречно.

"Ана је изванредно обављала посао и ако не буде мандатар, добиће сигурно неку одговорну функцију", рекао је председник Вучић.

Упитан да ли зна ко ће бити министри у будућој влади, председник Вучић је рекао да избор 20 министара није списак који он диктира. То је, истиче, политички компромис.

"То је рандеву са реалношћу", рекао је председник Вучић цитирајући Шојблеа.

О министрима мора да се изјасни политичка странка, рекао је председник Вучић и додао: "Јер ако мислите да нећу да се бавим Косовом због тога што ће један да ми долази да ми се жали што није министар, а други да ми доноси пиће срећан што ће бити министар...".

Председник Вучић је рекао и да га не треба држати за реч, али да верује да ће посао око избора владе бити брзо завршен.

Не држите ме за реч, али брзо ћемо завршити.

Поновио је да нема тога ко би могао да га позове, ма ко био, да му каже да неко може или да неко не може да буде министар.

"Презирем агенте било чије, презирем људе који раде за другу земљу, а то што неки мисле да је то патриотизам, иди мајсторе у свемир, овде се живи за ову малу, прелепу земљу", рекао је председник Вучић.

 

Владика да покаже доказе за увреде Брнабић

Председник Вучић оштро је осудио владику Никанора због увреда изнетих на рачун  председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић и поручио да владика треба да покаже доказ за све што је изговорио.

Председник Вучић је истакао да владика Никанор притом није извређао Брнабић, већ је, истиче, извређао себе и нашу Цркву, унизио је нашу Цркву и много више од тога.

"Да кажете да је брат Ане Брнабић правио дете Ани Брнабић. Да ли вас је срамота, да кажете да јој је деда био усташа. Да. Један од четворо деда и баба је био Хрват и није био усташа. Шта је проблем с тим", упитао је оштро председник Вучић.

Притом, приметио је, владика је за Брнабићкиног деду рекао да је клао тамо некога, а онда на све то каже да би он, због прајда, геј параде и педер бала, да има узео оружје и употребио га.

Истакао је да владика Никанор треба да покаже доказе за изговорене речи на рачун  Брнабић.

Разуме, додао је да Српска православна црква мора да се изјасни против геј параде, али нико нема право да прети људима.

Истакао је и како год да се гледа на геј параду, однос је увек 85 према 15 у корист оних који су против.

"Ја сам против, нећу да учествујем у томе, али је мој посао да им гарантујем сигурност и безбедност. Нема ту велике филозофије", навео је председник Вучић и истакао да је, према његовим речима, суштина у томе да неки људи на тај начин заправо хоће да "накарикају нешто држави, неки сепет на леђа".

"Треба ли нам са Западом нешто позитивно или само негативно. Шта хоћете, како да водимо земљу? Шта хоћете? Да ратујемо? Ја не желим- желим мир и стабилност то нам је слоган", навео је председник Вучић.

Истакао је да ће у 99 посто случајева Србија имати мир и стабилност.

"Да ли ће Параде бити видећемо, ја ћу обавестити народ, и бићу крив како год окренете. О томе ће одлучити Савет за националну безбедност између 5. и 10. септембра", навео је председник Вучић.

 

Пројекат литијума уништиле стране службе и наша неодговорност

Председник Вучић изјавио је говорећи о пројекту експлоатације литијума да смо нашом неодговорношћу изгубили нешто што је могао да буде квантни скок за привреду Србије и поновио да је одлука о одустајању од пројекта "Јадар" његова највећа грешка.

"Ми смо једини народ ког су стране службе успеле толико да растуре у парампарчад, да својим лажима преко свих медија и друштвених мрежа, уништимо нешто што је могло да буде квантни скок за Србију", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, странци су се тукли између себе да ли ће Рио Тинто или неке друге компаније да експлоатишу наш литијум који је квалитетнији од немачког и чешког.

Поновио је да се и данас "једе" због одлуке да се прекине пројекат и додао да смо ми једини народ који се одрекао своје нафте, мислећи на литијум, а како је рекао Лозница, Рађевина, Крупањ, Мали Зворник, Љубовија и читава Мачва могли су да процветају.

"Лозница има буџет од 35 милиона евра, могли су да имају буџет од 200 милиона евра, да не знају шта ће с парама и да уместо реалних 75.000 становника имају 150.000 људи", нагласио је председник Вучић.

На питање да ли је та одлука неповратна одговорио је да је то питање за наредну Владу Србије.

Не мислим да је то реално у кратком року да се о томе разговара осим ако се не знам какво чудо деси па да неко каже како то није тај рудник или да се тако играте, осим ако не дођу неке друге чињенице на сто", рекао је председник Вучић.

 

Раст плата и пензија биће већи од инфлације, чувајте државу

Председник Вучић изјавио је  да ће најављени раст плата и пензија потпуно амортизовати ефекат инфлације.

"Инфлација ће нам на међугодишњем нивоу на крају године бити око 9,8 одсто а раст пензија ће бити 20,2 одсто. Када су расле пензије четири и пет посто а имали смо инфлацију од од 3-4 одсто па је то био раст. Посебно пензија, јер оне нису пратиле плате које су много брже расле. Овог пута пензионери ће бити изузетно задовољни“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио како је то успех, јер треба имати на уму да је ово трећа година ковида и ратна година.

Поводом протеста пољопривредника рекао је да очекује да ће се он завршити договором, али и да из државне касе оде 30 милиона само за ово што им је обећано.

Председник Вучић очекује да ће пољопривредници бити мало задовољнији, и да то нису професионални штрајкачи.

"То су домаћини људи, биће мало задовољнији, али и даље незадовољни", рекао је Вучић. 

Како је приметио пољопривредници који протестују делимично су у праву из њиховог угла.

"То је највећи део добрих и поштених људи. Наравно има оних који се баве политиком и неким својим рачуницама, али највећи број су фер људи", рекао је председник Вучић и додао да је поносан на возни парк трактора испред зграде Бановина у Новом Саду.

"Све субвенционисани трактори које смо ми платили 40, 50 и 60 одсто. Баш сам био срећан када сам видео“ рекао је председник Вучић.

Истакао је да је тачно да је ђубриво скупо, али је додао како је то због скока цене гаса на шта држава не може да утиче.

На захтев пољопривредника да се укине акциза на гориво за тракторе рекао је како се не може играти државом и додао како велики део горива намењеног пољопривреди заврши на црном тржишту

"Ово је податак који је доставио НИС - у машине иде 31 одсто, а у канистер 69 одсто ове субвенционисане нафте, а то значи да је 60 до 70 одсто шверца за ову 40 динара нижу цену коју смо дали", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је дода да поштени пољопривредници дођу и сипају дизел у своје тракторе, а они што точе у канистере су шверцери, који су набавили картицу на "два ара земље".

"Кад год урадите нешто увек се овом изложите, а неко мора да брине о држави, а неко хоће да је растури и да од ње све узме", рекао је председник Вучић и додао да државу треба бранити од оних који би на њој да зарађују и навео пример градње ауто-путева и експропријације земљишта.

"Имате плац. То је сада пољопривредно земљиште и пријавили сте то, и на основу тога плаћате порез. Вредност тог земљишта је процењена на 10.000 евра и ви на тих 10 000 евра плаћате порез на имовину. И 35 година сте плаћали и нисте се бунили када вам је био мали порез на имовину, а када дође држава и нуди 10, или 20 и 30 посто за ту земљу ви кажете мало је и тражите 10 и 20 пута више и онда позовете политичаре и организују протесте ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је замолио људе да воле своју државу и да немају маћехински однос према њој.

"И да разумемо да није сваки протест нешто што морамо обавезно да подржимо. Некада су људи у праву, некада је истина на средини. Ја не могу да поднесем више растурање државе и да нико неће да плати порез и издаје фискалне рачуне", рекао је председник Вучић.

 

Кошаркаши могу до злата, а фудбалери до полуфинала

Председник Вучић пожелео је кошаркашкој репрезентацији Србије срећу на предстојећем Европском првенству и оценио да наша фудбалска репрезентација на Мундијалу у Катару може да дође до полуфинала.

"Светиславу Пешићу желим сву срећу да освоје Европско првенство. Биће много тешко, Словенци имају Дончића и ове момке из Зворника Драгиће. Ми имамо изврсну екипу, великог Николу, Лучића, Калинића и остале, сјајну екипу, надам се да ће се вратити са медаљом“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да су Милош Теодосић и Пешић легенде и пожелео им је све најбоље. Председник Вучић је оценио да Србија има једну од најбољих репрезентација на предстојећем Светском фудбалском првенству у Катару, али да ће тамо бити много репрезентација сличних квалитета.

"Не само на основу квалитета, јер нисам стручан за фудбал, него и на основу психолoгије којом се бавим, мислим да можемо и до полуфинала. Имамо и добар "костур", ако прођемо ми и Бразил, идемо на Португал и Мароко, после тога на Хрвате или Шпанце и мислим да можемо да стигнемо до полуфинала", оценио је председник Вучић.

На питање да ли ће гледати нашу репрезентацију у Катару, председник Вучић је одговорио да ће можда погледати једну утакмицу уколико буде у то време гост катарског емира Тамима бин Хамада ал Танија.

Велики катарски емир ме је позвао и важно је да се с њим сретнем и разговарамо око идеја о Ер Србији и још неким и можда одгледам једну утакмицу“, одговорио је председник Вучић.

На питање како напредује на тренерској школи коју студира, рекао је да није скоро полагао испите и да ће јој се више посветити када прође "гужва" са формирањем нове владе и са Косовом и Метохијом.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва