Вести

Вучић: Војска ће чувати војну неутралност, стварну, не на папиру

Војска Србије чуваће и штитити војну неутралност Србије, али не на папиру, већ стварну војну неутралност, поручио је председник Републике Србије и врховни командант, Александар Вучић.

Вучић је, на промоцији најмлађих официра Војске Србије, истакао да Србија мора да има јаку војску у свету несигурности, изазова, непредвидивости.

“Није посао ваш и наш да радимо за било кога другог, осим за своју земљу", истакао је председник и указао да ће бити много позива, "са свих страна, добронамерних и недобронамерних", који ће хтети да нас сврстају на неку другу страну, говорећи да је то најбоље за Србију.

"За нас постоји само једна једина страна, отаџбина Србија", поручио је Вучић.

“Ви сте овде да у миру чувате интересе наше земље. Ако неко покуша, на било који начин, агресију на нашу земљу, то никада неће бити успешно, јер ми имамо вас”, поручио је Вучић припадницима Војске Србије.

Такође, председник наглашава да ћемо чувати наша пријатељства и гледати да се изборимо са свим притисцима са којима једна релативно мала земља мора да се избори.

"Али, вас молим да никада не поклекнете и да својом снагом и одлучношћу, знањем и вером у своју отаџбину одвратите сваког агреора на нашу територију", нагласио је Вучић и поручио да ћемо одвратити сваког ко се дрзне да то уради Србији.

Вучић додаје да Србија никог неће да угрожава и да ће сарађивати са свима, колико је то данас могуће, пошто поново у свету влада доктрина - ако нисте са нама онда сте против нас.

Председник Србије истиче да ћемо љубоморно чувати своју војну неутралност.

 

Дићи ћемо плате и стандард припадника Војске Србије

Вучић је, после промоције најмлађих официра Војске Србије, изјавио да ће држава подићи плате и стандард припадника војске, као и да ће им обезбедити јефтине станове и услове да могу да стварају породицу и то у време када се у целом свету због корона вируса смањују примања и где је велика незапосленост.

"Желимо да осигурамо вашу будућност. Србија мора да брине о себи, јер не можемо да очекујемо да ће неко уместо нас да се бори ако будемо нападнути. Зато морамо да ојачавамо војску најсавременијим средствима и обучавамо на најмодернији начин", навео је Вучић.

Председник се захвалио младим официрима, али и њиховим родитељима што су одгајили такве јунаке.

„Честитам вам велики успех и улазак у наше јединице и желим да вас додатно обавежем на тежак посао у будућности - живела Србије“, поручио је Вучић.

Вучић је на свечаности промоције у касарни "Генерал Јован Мишковић" на Бањици рекао да нас је Универзитет одбране обрадовао одличним класама у новим потпоручницима који ће отићи у јединице Војске Србије.

Такође, председник је истакао да већ 170 година то чини Војна академија и честитао Војној академији на том великом и важном јубилеју.

Председник је додао да је то сврстава међу институције које с поносом називамо националним.

Вучић је нагласио да је цела држава поносна на своју војску која је једна од најважнијих институција државе у коју грађани имају огромно поверење.

Војно школство остварује изузетне резултате, наши официри су показали изузетно образовање.

Вучић је изјавио да су однедавно препознати као посебна научна дисциплина и да је то резултат залагања универзитета одбране.

"Покушали смо у претходним годинама да подигнемо углед војске, али ви сте за то најзаслужнији", нагласио је председник.

Вучић је додао да су враћене средње војне стручне школе које су биле укинуте 2005. године, као и да су враћени неки предмети - борење, логоровање у покрету...

"Морамо да имамо озбиљну војску а не људе који треба само да добију диплому и да се не баве војском", рекао је Вучић и додао да је урађена нова зграда и обновљена стара, као и да ће још неки објекти бити обновљени.

Предсeдник истиче да је поносан што је ове године било за 30 одсто више уписника него у просеку за претходне три године, што показује да се популарност одласка у војску враћа код Срба и других грађана наше земље.

"У данашњем свету несигурности и изазова и непредвидности, Србија мора да има јаку војску и која ће са поносом и одважноћу и смелошћу да шитити Србију и чувати војну неутралност Србије“ изјавио је председник.

 

Желимо мир у региону, мир са Босном и Херцеговином и очување Дејтона

Поводом најновијих политика и идеја из Сарајева, које чак шпекулишу са ратном опцијом, како је то пренео српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, Вучић поручује да Србија жели мир у региону и да жели да сарађује са свима, укључујући и Босну и Херцеговину, те да се Дејтонски споразум не доводи у питање.

"Србија ће чувати свој народ, радити са њим, наравно, али да жели и да ради са Бошњацима и свим другима", рекао је Вучић, упитан за изјаве из Босне и Херцеговине, попут поновних најава могуће тужбе против Србије за геноцид, те шпекулисања ратном опцијом, не би ли се онемогућила сарадња Србије и Републике Српске.

Председник је истакао да Србија жели да има најбоље могуће односе са свима и да све ствари протичу у миру.

„Надам се да то желе и сви други“, додао је Вучић.

Вучић је изјавио да је саслушао Милорада Додика по свим питањима и разумео шта жели и очекује.

 

О изјави Хотија о Заједници српских општина: Бесмислице, неко мисли да смо идиоти?

Вучић је изјавио да су "глупости и бесмислице” изјаве Авдулаха Хотија о томе да ће Приштина применити споразум о Заједници српских општина тек пошто Србија призна такозвано Косово, те приметио да Хоти, а можда и неко други, мисли да су у Београду сви идиоти, па може да прође идеја типа: што је било било је, идемо на неки нови споразум...

Како је приметио, приштинска страна мисли да постоји нека "невидљива сила" која ће на Београд да изврши притисак, и да ће да се догоди ко зна шта, па ће доћи до признања.

"Нека заборави на то", поручио је председник Србије, као и да Хоти може то и даље да говори, ако му је тако лакше и ако мисли да тиме храбри себе и своју јавност, али да је то штетно и лоше.

"Срамота је да нико на то не реагује и не каже да су то глупости и бесмислице", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у вези са Хотијевом изјавом пред спољнополитичким одбором Европског Парламента.

Вучић је подсетио да је Приштина по Бриселском споразуму имала једну једину обавезу, да формира Заједницу српских општина, што није учинила ни седам и по година касније.

"И сада кажу - шта је било, било је, идемо на на нови споразум, али да ми њих признамо, а они да формирају ЗСО… Да ли стварно мислите да су у Србији сви идиоти? Или то мисли неко други?", рекао је Вучић.

Председник је поручио Хотију да су то глупости и бесмислице.

"И рекао сам му то у лице више пута", додао је председник.

 

Није суштина кад ће влада, већ каква влада Србији треба

Вучић је изјавио да се формирањем нове владе бави сваки дан, јер она, истиче, мора бити довољно јака да одговори на све изазове, а очекује да ће бити формирана пре краја септембра.

"Формирање владе није питање поделе ''феуда'' и пљачке ресурса, као што је код многих политичара био случај у прошлости, већ озбиљан и одговоран задатак", рекао је Вучић новинарима.

Председник је изјавио да није важно када, већ каква ће бити нова влада, да може да одговори великим и тешким изазовима које је покренула пандемија вируса корона.

У овако тешким, сложеним и комплексним условима у свету, формирање владе је веома важно, да би, како истиче Вучић, могли новом и већом енергијом и снагом, али и оданошћу коју морамо да покажемо према сопственој земљи, могли да одговоримо на прави начин на изазове.

Председник је уверен да ће нова влада бити формирана пре краја септембра, што је у складу са уставним роковима.

Вучић је, такође изјавио, да грађани од државе увек очекују више, не узимајући у обзир ни корону, ни све остале проблеме са којима се наша земља, али и остале земље суочавају.

Вучић је истакао да се Србија добро изборила да не изгуби запослене, и није смањила плате и пензије, зато је потребно да нова влада тако настави.

Председник је додао да ће се Србија даље развијати у складу са Планом “Србија 2025”, као и да је суштинска ствар да у 70 општина јужно од Дунава и свуда у Војводини буде урађена канализација и фабрике за пречишћавање отпадних вода.

“То је нови стандард”, рекао је Вучић.

Наставиће се, додаје председник, и са улагањима у здравство, полицију, војску, као и са повећањем плата и пензија, без обзира на ужасан период кроз који пролазе све земље у свету због пандемије вируса корона.

 

Не интересује ме шта пишу у Хрватској

Вучић је рекао да сваки пут када у Хрватској нешто пишу против њега зна да ради добар посао за Србију.

На питање како види то да политиколог из Загреба Дејан Јовић позитивније оцењује резултате из Вашингтона него неко из Србије, Вучић је изјавио да на то питање не жели да одговара, јер би то било делимично искривљавање чињеница, будући да има и другачијих текстова у хрватским медијима и анализама.

"Не интересује ме шта пишу. Сваки пут када пишу против мене помало сам задовољан, јер знам да радимо добар посао за своју земљу. Ми са њима желимо добре односе, али они сваки пут показују забринутост због бољег раста Србије", указао је Вучић.

Вучић је додао да за тим нема потребе и да се ми радујемо њиховим успесима, наводећи као пример и то што им није пропала туристичка сезона.

"То неће умањити наше аспирације да се такмичимо у економији, то је оно што желимо и бићемо успешнији", поручио је Вучић.

 

Повезаност добра за регион

Председник је изјавио да би волео да авио-линија између Београда и Приштине буде успостављена веома брзо, као и реализација других пројеката, јер је повезивање и отварање једних према другима нешто што је добро за све у региону.

"Апсолутно слободан проток робе, капитала, а пре свега људи и услуга у интересу су свих, пре свега Албанаца", рекао је Вучић.

Председник је додао да се Србија сада спрема за 21. и 22. септембар, када очекује отварање канцеларије развојне америчке агенције (DFC) у Београду.

Вучић је додао да са европским партнерима води разговоре о пројектима, да је договорена прва деоница аутопута Ниш-Плочник, односно Ниш-Белољин у вредности од 255 милиона евра, од чега ће 40 милиона евра бити грант Европске уније, на чему им је захвалан.

„Гледамо све шта ћемо да урадимо још, јер су то важне ствари за цео Балкан, које доприносе промени свести“, истакао је Вучић.

 

Напади говоре о доброј политици за Србију

"То што ме поједини медији нападају за потпуно контрадикторне ствари најбоље и највише говори о томе да водимо добру политику за Србију", поручио је председник замољен за коментар што су га у једном опозиционом листу оптуживали за рушење Мила Ђукановића, а сада за рушење нове власти у Црној Гори.

"Када им је одговарало да странцима као ужас и црну вест представе могуће промене у Црној Гори, онда је за те промене био крив Вучић. Данас, када је извесније да ће се формирати нешто другачија влада, кажу ''ти си крив што и њих рушиш"", рекао је Вучић и запитао како је могуће да је месецима и годинама радио против Ђукановића, а сада за седам дана ради нешто потпуно другачије.

Вучић је навео да се они потруде да никада ништа не прочитају, и да нигде није видео нападе на некога од људи у Црној Гори, већ да је видео питања људи за обећања која су давали у изборној кампањи, а којих се сада одричу.

"Али, то је право медија да раде шта хоће, да ме једног дана оптужују за једно, а сутра за друго и то је доказ демократије у Србији, на коју сам веома поносан", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк