Вести

Вучић: За Србију је важно да има одличне односе са Турском

За Србију је важно да има одличне односе и комуникацију са Турском, јер је реч о једној од све важнијих сила у свету, изјавио је председник Србије Александар Вучић уочи састанка са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом у Истанбулу.

Вучић је истакао да ће до тет-а-тет сусрета доћи на позив турског колеге, те да ће теме састанка бити сва горућа питања, као и економске теме, односи у Медитерану, али свакако и споразум потписан у Вашингтону.

"Често се виђамо и важно је за Србију да има добру, одличну комуникацију са Турском. То је једна од најважнијих регионалних сила у свету, али и једна од сила која је све важнија у светским оквирима, а њихов демографски, економски, културни и сваки други потенцијал је огроман", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Турска близу Србије, има велики утицај у нашем региону, због чега је важно да постоје одлични односи.

"Трудимо се да, упркос разликама по питању КиМ, сачувамо најближе пријатељске односе са Турском и да их унапређујемо", рекао је Вучић и истакао да од 1920-их година, када је са Кемалом Ататурком успостављен, чинило се тада, трајни мир, увек важно да са Турцима имамо добре односе.

"Не постоји ниједан разлог да бисмо ми желели да имамо лошије односе", додао је Вучић.

Истакао је да ће се разговарати о свим горућим питањима, а да је он припремио економске теме, те да ће замолити турског колегу за подршку за једну индустријску зону у Србији, будући да постоје турске компаније заинтересоване да је развијају, али је потребна и подршка председника.

Тема разговора биће и Вашингтонски споразум.

"Свакако је турска страна заинтересована за више тема. Не би желели да неке друге земље узму Србију као штит у борби против Турске. За нас је важно да се трудимо и покушамо да чувајући мир и стабилност, сачувамо најбоље односе са пријатељима", рекао је Вучић.

Додао је да ће се разговарати и о ситуацији у Медитерану, о односима са Грчком и другим земљама, а да ће он сам председнику Турске указати на значај резолуција Савета безбедности УН, 478 и 1244 и да је важно да се ствари решавају дијалогом.

"Када видите како Ердоган разговара са много моћнијим земљама, важно је да људи разумеју да ми имамо поштовање турског председника и државе. Трудићу се да ту врсту односа задржимо у интересу Србије", рекао је Вучић.

Додао је да турске компаније већ послују у Србији, да су помогли бројним локалним самоуправама да запосле људе, јер "шта би Владичин Хан да немамо Теклас".

"Немамо права да се играмо рата и дечјих игара, већ да размишљамо како Србија да иде даље", додао је Вучић.

 

Приштина неће разговоре, већ да им свет испослује независност

Приштина неће разговоре, неће ништа да дају Србима, рачунају само да ће они који су им дали државу притиснути Србију да им призна независност, рекао је Вучић поводом Хотијеве изјаве да је питање Заједнице српских општина решено још 2013.

Вучић такође није могао да одговори да ли ће ићи на дијалог у Брисел, јер се ствари, како је истакао, мењају на дневном нивоу.

Вучић је констатовао да разговори о Заједници српских општина јесу завршени априла 2013. године, а данас је крај 2020. године, а Приштина још није испунила ту своју обавезу.

"Сада се дешава оно о чему говорим много времена, на шта сам упозоравао и ЕУ и све међународне званичнике, да Албанци не мисле да Срби треба да имају било шта, већ да они који су им стварали такозвану државу треба само да притисну дугме и Србија призна независност. Онда ће да изазову нови 17. марта као 2004. године да протерају 100.000 Срба који су остали и тиме би завршили свој посао", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Приштина не жели разговоре о ЗСО.

"Ако сте прочитали у изјави Хотија он је рекао то је завршено 2013. Тиме је изнео најстрашнији аргумент против приштинске стране. Завршено је 2013. године, а данас је 2020. година, а ви још нисте испунили своје обавезе из априла 2013. године. Не знам да ли се тиме хвалите или жалите", рекао је Вучић.

Рекао је да је чудна свеукупна атмосфера у свету, због ривалитета Америке и Европе, четири силе, и да нико не жели да прикаже неуспех, ни да укаже ко је кривац.

"Много би било лакше указати да је Србија крива. Овако говоре о две стране", додао је Вучић.

Вучић је истакао да је Београд спреман за дијалог о ЗСО, за разговоре и да неће никада побећи од дијалога.

"То не радим да би се играли игре окривљавања већ да бисмо постигли компромисно решење, али знам да није могуће постићи док не дође до темљњих и дубинских промена у глави људи у Приштини, док не схвате да су ствари у свету другачије, да Србији нису затворена врата у Вашингтону, да не могу више да рачунају на стопроцентну подршку оних који су их у колевци љуљали. Та ситуација се полако мења, не може драстично. Неће Американци променити став о независности Косова, али имамо отворенија врата за деловање српске политике, наших идеја", објаснио је Вучић.

Упитан да ли путује у Брисел на наставак дијалога, рекао је да се ствари мењају на дневном нивоу.

"Био сам 200 пута у Бриселу, мало пута сам био радостан и насмејан, али такав је посао и верујем да ће на крају грађани Србије бити насмејани кад будемо у ЕУ", подвукао је Вучић.

 

Влада по мери народа, а не странаца, биће нових људи

Нова влада биће по мери народа и у њој ће бити доста нових људи, изјавио је Вучић.

Вучић је истакао да се српска влада сада не кроји по мери Брисела, Берлина, Вашингтона и других градова, како је то било за време бивше власти, када су владу правили тајкуни и амбасадори страних земаља.

Један део њих из иностранства има своје жеље ко да не буде, али и кога би више волели да виде у влади, рекао је Вучић и додаје да им увек на то одговори на прави начин.

"Обично им кажем кога бих ја волео да видим у њиховим владама, питам их увек је л' то тако и код вас. Када дођу са неким генијалним предлозима, ја их питам увек да ли то има у још некој земљи ЕУ. Они кажу да нема, али зато што нисмо још у ЕУ, али да је то добро за нас. Када то урадите у првој земљи у ЕУ онда то можете да урадите и код нас", рекао је Вучић.

Напомиње да са истока није добио још ниједну жељу ни од кога иако претпоставља кога би неко волео више да види у влади у односу на друге.

"Али, владу данас за разлику од оног периода када су је правили недвосмислено Мишковић и амерички амбасадор, када су тајкуни с амбасадором уводили тајкуна Ђиласа и многе друге, неће састављати ни тајкуни ни страни амбасадори", поручио је Вучић.

Истиче да су се многи људи унутар СНС-а научили да буду на високим функцијама и да се возе са "тино-нино", то јест ротацијама и то и секретарице и шофери...

Додаје да је исти случај и са другим партијама.

Председник наводи да је тешко променити све то на шта се неко навикао, да стоји чврсто као зид и да се укопава и држи у влади, али да ће се потрудити да буде доста нових људи као што је то на локалу, где има више од 60 одсто нових градоначелника.

Вучић истиче да је свака влада увек по мери народа, само што су пре грађани у време Мишковића и Ђиласа били убеђени да је Србија пропала, иако су управо они крали од народа.

Председник Србије наглашава да је имао са светским званичницима пет до десет пута више сусрета него председници земље од 2000. до 2012. и да је увек успевао да обезбеди подршку за реформе и бољи живот наших грађана.

 

Први пут просек плате у Србији виши од 511 евра

Вучић je изјавио данас да са поносом грађанима може да каже да је просечна плата у јулу, у сред пандемије вируса корона, у нашој земљи износила више од 60.000 динара и да је по први пут прешла 511 евра.

"То је највише у региону Западног Балкана, а када сам постао председник владе делили смо треће место по просеку плате са Северном Македнонијом и испред нас су били Црна Гора и БиХ", рекао је Вучић.

Наводи да смо се сада изједначили са Црном Гором и уверен је да ћемо ускоро по просеку плата далеко престићи и ту земљу, с обзиром да Србија, каже, има неупоредиво бољу економску ситуацију.

Вучић истиче да смо од Црне Горе бољи и по стопи раста и по стопи јавног дуга.

"То је оно што генерише напредак у будућности, боље плате и пензије и све остало", закључио је Вучић.

 

Немам сумње да би Брисел волео победу Бајдена

Вучић je  изјавио  данас да нема сумњу у то да би Брисел волео победу Џоа Бајдена на председничким изборима у САД, али је додао да та победа не би значила да ће Београд попустити притисцима у вези са косовским питањем.

На констатацију новинара да се у медијима може чути да Брисел и Приштина праве "тајмаут" у дијалогу до избора у САД и могуће победе Џоа Бајдена, Вучић је рекао да, ако посматра из перспективе Србије, може да постави питање - "да, и шта онда".

"Немам никакве сумње да би Брисел волео победу Бајдена и шта онда? Онда ћете да притиснете Србију и кажете да сте уједињени у најжешћем притиску на Србију, да Србија мора да уради то. Ми кажемо да, хоћемо, морамо, можемо, али нешто. А то што желите од Србије није сигурно да можемо и хоћемо. И шта ћемо онда", пита Вучић.

Оцењује да ће онда да се наставе притисци на Србију: "Тако што ће да се говори о диктатури у Србији, притом скривајући економске резултате како се, како каже, не би видело како диктатор има боље резултате од великих демократа. Онда ће преко фондација да уплаћују паре свакоме ко казе да брине о три листа у Београду или било ком месту у Србију не би ли направили атмосферу за рушење Вучића", каже Вучић.

Опет је упитао "и шта онда"?"Онда ће као у неким другим земљама у региону добити некога да потписује све што стигне, да имате право да вршите увиде у тужилачке, судске списе, списе безбедносних агенција... Нађите људе који то хоће, нема проблема", рекао је Вучић.

 

Никакве "мочуге" неће "радити" у Србији

Вучић је рекао данас да је једини циљ удружене опозиције његово рушење и рушење свега што држава ради, јер, каже, немају никакве планове, нити програме, попут повећања плата и пензија, снажења економије и улагање у инфраструктуру.

Одговарајући на питање новинара о критикама опозиције и њиховом "плану за рушење Вучића", председник је одговорио да њихова једина политика и јесте само "рушење" свега што се у земљи ради.

Додаје да су они имали план за рушење фонтане на Славији, план за рушење Београда на води, где је, подсећа, сада квадрат и до 10.000 евра и са најлепшом променадом, сада, истиче, новим изјавама руше Национални стадион и споменик Стефану Немањи.

"Пошто немају других планова, осим уништења и рушења, једини план је моје рушење", рекао је Вучић.

На питање да ли је изјава некадашњег амбасадора Владете Јанковића "ако не победимо на изборима радиће ''мочуге''", речена због све бољих плата и пензија и смањене незапослености, Вучић је одговорио да никакве" мочуге" неће радити.

Додаје да му придике о моралу и поштењу држе они који примају новац од Драгана Ђиласа и Драгана Шолака и они у чије је време призната независност Косова, уништаване српске светиње на КиМ, наш народ протеран, а све фабрике уништене.

Каже да је њихова политика уништила сваку наду и будућност и да је "држала" просечну плату на 320 евра, док је данас, први пут, просечна плата већа од 511 евра.

Закључио је да га опозиција "руши", јер данас имамо веће плате и пензије и због тога што ће до 2021. садашња власт изградити више путева и пруга него у време Тита.

Указао је и да су војска и полиција никада снажније.

На писање појединих медија да је његов брат власник свог земљишта у Војводини, Вучић је позвао те медије да сниме парцелу у Војводини која је у власништву породице Вучић.

"Јесу ли нашли ар плаца у Војводини? Нису, и никада га неће наћи", рекао је Вучић и додао да то ни не могу да ураде, јер су то све неистине.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк