Вести

Вучић: "Zf Friedrichshafen" је прави гигант најмодерније немачке индустрије

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, током обиласка радова на изградњи друге фабрике немачке компаније "Zf Friedrichshafen" у панчевачкој Северној индустријској зони, да ће Панчево постати ново средиште ауто-путева, пошто ће се градити наставак београдске обилазнице, али и ауто-путеви до Зрењанина и Вршца.

Председник Вучић рекао је да ће бити изграђен ауто-пут од Панчева до Зрењанина, али да је планирана и изградња наставка ауто-пута у оквиру београдске обилазнице, на тзв. сектору Ц, од Бубањ Потока до Панчева.

"Такође и брза саобраћајница комбинована са ауто-путем до Вршца. Биће ово ново средиште ауто-путева", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је до сада у ЗФ у Панчеву запослено око 1.740 радника, од чега је из Панчева и околине њих скоро 1.000.

Председник Вучић додао је да је у Панчеву скочила цена стамбеног квадрата са 900 на 1.700 евра.

 

"Zf Friedrichshafen" је прави гигант најмодерније немачке индустрије

Председник Вучић поручио је да је "Zf Friedrichshafen" прави гигант најмодерније немачке индустрије и да такве фабрике мењају Србију брже него било шта друго.

Председник Вучић истакао је да је ово велики дан за Србију и да ће та фабрика пуно донети Панчеву и Банату, као и целој земљи.

Председник је рекао да када је својевремено обавестио у Давосу Ангелу Меркел да ЗФ долази у Србију, да је била изненађена и да му је честитала и истакла да је то огроман успех за Србију.

"Ово је прави гигант немачке индустрије и то оне најмодерније", истакао је председник Вучић.

Рекао је да је држави остало да заврши потребне трафо станице и путеве и поновио да ће Панчево, попут Чачка и Ниша, бити ново чвориште ауто-путева.

"Ускоро ће се градити обилазница на сектору Ц са мостом на Дунаву код Винче, али и ауто-пут до Зрењанина и брзе саобраћајнице ка Вршцу. Тако ће Панчево бити још значајније саобраћајно повезано", рекао је председник Вучић.

Додао је да је данас питао представнике ЗФ како држава може још да помогне и да су му рекли како су им потребни школовани млади људи, и са средњом школом и факултетом.

Они ће имати у ЗФ добра примања и остаће у Панчеву, навео је председник Вучић.

Нагласио је да Србија сада има и посебну Канцеларију за дуално образовање и подсетио да смо преузели немачки, швајцарски и аустријски модел дуалног образовања, због чега сада 69 одсто ђака који кроз њега прођу одмах по завршеном школовању нађу посао.

"Са друге стране, свега 42 одсто оних других одмах по завршеном школовању добије посао. Дуално образовање ће бити огромна компаративна предност Србије у будућности", рекао је председник Вучић.

Додао је да није суштина у томе колико је држава дала субвенција за нови погон ЗФ који је вредан око 250 милиона евра и где ће бити 600 нових радних места, већ што ће људи ту имати будућност.

Нагласио је да ће нова фабрика ЗФ бити најдигиталнија и најзеленија фабрика у ЗФ систему у целом свету.

"То за нас значи живот и доноси нове болнице, путеве, посао за људе и виши животни стандард и мења Србију брже него било шта друго. То значи и већу одговорност и озбиљност за све нас. Срећан сам када видим да ће оволики погон већ за неколико месеци бити завршен, где ће радити наши најбољи људи и моћи пристојно да живе од свог рада", истакао је председник Вучић.

Позвао је све наше људе који живе у иностранству да размисле о повратку, с обзиром да у Србији има све више посла и запошљавамо све више странаца.

"Постоје неки трендови који нису лоши. Ускоро ћете чути и податке са пописа. Никад није добро када се смањује број становника, али имајући у виду разлику између живорођених и умрлих - значајно је боље него што смо очекивали, јер је тренд повратка људи кренуо. Молим људе да се брже врате у своју земљу, јер има овде добрих прилика", нагласио је председник Вучић.

Захвалио је ЗФ што улажу у Србију и што су информисали канцелара Олафа Шолца о свом раду у Србији.

Председник Вучић нагласио је да је трговинска размена Србије и Немачке у првих девет месеци била шест милијарди и 36 милиона евра и да се очекује да размена до краја године буде 7,5 милијарди евра.

"А за две године када то пређе 10 милијарди евра, онда једна тако мала земља као што је Србија неће бити неважан партнер тако снажној и моћној економији као што је Немачка, која је за нас убедљиво први трговински партнер Србији и за нас по питању напретка наше земље најзначајнији и број један партнер, пријатељ и савезник и хвала вам на томе", поручио је председник Вучић.

Ми ћемо свој технички посао око фабрике завршити на време и живело партнерство Србије и Немачке, закључио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк