Вести

Вујовић: Екологија један од главних приоритета Владе Србије

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је  да је емитовање прве зелене еврообвезнице на међународном тржишту у вредности од милијарду евра намењених за еколошке пројекте, показатељ посвећености Србије улагањима у заштиту животне средине и испуњавању циљева Зелене агенде.

Према њеним речима, средства од издатих обвезница ће бити употребљена за финансирање и рефинансирање капиталних зелених пројеката, као што су постројења за пречишћавање отпадних вода и изградња канализационе мреже, постројења за пречишћавање воде за пиће, прикупљање, прерада и рециклажа отпада, улагање у обновљиве изворе енергије, очување биодиверзитета, превенцију загађења и друге пројекте који су важни за подизање стандарда животне средине и бољи квалитет живота грађана.

"Екологија је један од главних приоритета Владе Републике Србије и прва смо земља у региону која је на међународном финансијском тржишту емитовала зелене еврообвезнице и тиме обезбедила финансирање еколошких пројеката по веома повољним условима. Ово је велика ствар за Србију, јер инвестицијама у заштиту животне средине, осим што решавамо вишедеценијске проблеме у нашој земљи, осигуравамо и чистију будућност за будуће генерације", рекла је Вујовић.

Вујовић је подсетила да је буџет ресорног министарства ове године већ увећан за четири милијарде динара и додала да је обезбеђивање додатних средстава за еколошке пројекте на међународном тржишту потврда највећих улагања до сада у ту област.

 

 

 

Извор: Танјуг