Вести

Вујовић: Кластер 4 напредак у области животне средине

Сагласност земаља чланица ЕУ да Србија отвори Кластер 4, у оквиру којег се налази и Поглавље 27 - животна средина и климатске промене, потврда је напретка Србије у овој области, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић на састанку са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом.

Вујовић је захвалила Жиофреу на подршци и најавила да ће 14. децембра, када је у Бриселу планирана међувладина конференција ЕУ са Србијом, званично бити отворен Кластер 4.

"Свесни смо да је пред нама веома захтеван период како бисмо успешно и затворили Кластер 4, и потпуно смо посвећени обавезама које произилазе из Поглавља 27", поручила је Вујовић.

Вујовић је додала да је Министарство током ове године много урадило како би се у законе и стратешка документа транспоновала европска регулатива.

Вујовић је подсетила да је донето шест закона, од којих је кључан Закон о климатским променама, као и да су усвојене и измене Закона о заштити природе, на основу кога је у овој години проширен обим територије која је под заштитом.

Вујовић је навела да се интензивно ради на бројним подзаконским актима и стратешким документима, како би се рад на унапређењу заштите животне средине подигао на виши ниво.

Вујовић је рекла,да се у наредном периоду  очекује да ће на седници Владе бити усвојени и стратешки документи за Програм заштите ваздуха са акционим планом за период до 2030. године и Програм управљања отпадом.

"Важно је истаћи да је Србија потпуно посвећена испуњењу циљева Зелене агенде, што смо показали кроз усвојени акциони план. Поред регулативе, радили смо и на бројним капиталним пројектима", рекла је Вујовић.

Вујовић је додала да је Потписан уговор за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Краљеву, као и да је у припреми документација за пројекте изградње постројења у Нишу и Чачку, који ће се реализовати уз подршку Европске уније. Вујовић је оценила да је Европска унија важан партнер и изразила наду да ће у будућности наша земља постићи још боље резултате у оквиру зелених пројеката.

Амбасадор Жиофре осврнуо се на то да је Србија Зелену агенду за западни Балкан подржала у новембру 2020. и објаснио да је она уско повезана са Програмом економских реформи Србије и Економским и инвестиционим планом Комисије.

Амбасадор је истакао да је Закон о климатским променама усвојен раније ове године и позитивно оценио иницијативе наше земље када је реч о депонијама, као и одржавање конструктивног дијалога између Министарства и локалних самоуправа.

 

 

 

Извор: Танјуг