Вести

Вујовић: Кроз дијалог до најбољих решења

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић учествовала је на конференцији "Разговор о климатским променама", организованој уз подршку Програма УН за развој, у сусрет 26. Kонференцији држава чланица Оквирне конвенције УН о промени климе у Глазгову.

Вујовић је истакла да је Србија, глобално посматрано мали емитер гасова са ефектом стаклене баште, али је као потписница Споразума из Париза додатно прилагодила циљеве.

"Спремни смо на повећање климатске амбиције у окиру ревидираног Национално одређеног доприноса према захтевима Споразума из Париза, и посвећени амбициознијем циљу, да смањимо емисије гасова са ефектом стаклене баште за 33,3 одсто до 2030. године у односу на нивое емисија из 1990. године. ​​​Први корак смо направили у марту усвајањем Закона о климатским променама, а сада радимо на подзаконским актима, који ће идентификовати утицаје и мере за најрањивије секторе. Како бисмо успешно остварили тај циљ, желимо да оформимо мрежу партнерстава, да чујемо предлоге и подстакнемо дискусију, а ту видим важну улогу и данашњег дијалога", рекла је Вујовић.

Према њеним речима, Министарство у партнерству са Програмом УН за развој, реализује низ пројеката који су основа за позиционирање Србије као регионалног лидера у области заштите животне средине и климатских промена.

"Доношење међусекторских стратешких докумената је још један корак у спровођењу циљева Зелене агенде за Западни Балкан. Значајан помак направљен је и формирањем новог састава Националног савета за климатске промене, у чијем раду учествују представници министарстава, академске заједнице, цивилног сектора. Прва седница овог тела је одржана јуче, а очекујем да ћемо кроз дијалог, у оквиру Савета, долазити до најбољих решења. Успех различитих иницијатива које спроводимо, донеће Србији основ за инвестиције, нова зелена радна места и иновације у привреди, уз истовремено смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште. И то је циљ којем смо потпуно посвећени", рекла је Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг