Вести

Вујовић: Настављамо да унапређујемо квалитет животне средине

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је са председником општине Лучани Миливојем Доловићем нову гасну котларницу у Гучи, која је изграђена уз подршку министарства.

Вујовић је истакла да је овај пројекат од великог значаја за општину јер ће преласком топлане са угља на еколошки прихватљивији енергент у великој мери бити смањено аерозагађење у центру Гуче.

"Данас смо се у општини Лучани уверили да је пројекат реализован и да је стара котларница замењена. Желим да захвалим општинском руководству што су били одговорни пре свега према својим грађанима и што су кандидовали овај пројекат на јавном конкурсу министарства. Очекујем да ће нова котларница почети са радом у предстојећој грејној сезони, а грејаће 180 станова из околних зграда и некoлико пословних простора. У центру Гуче неће више бити претовара ни сагоревања угља, а пепео и црни дим који су сметали грађанима постају прошлост. То ће свеукупно допринети да грађани који овде живе имају осетно бољи квалитет ваздуха. Наставићемо да се трудимо и да реализујемо пројекте, како би у свакој општини у Србији унапредили еколошку слику, а тиме и квалитет живота грађана", рекла је Вујовић.

Вујовић је истакла да је општина Лучани и једна од 17 локалних самоуправа у Србији у којој се уводи сепарација отпада у домаћинствима.

"У оквиру пројекта, који спроводимо у сарадњи са европским партнерима, за Лучане смо обезбедили 1.350 канти и 85 контејнера за рециклажни отпад, као и возило за транспорт примарно сепарисаног отпада. Опрема је већ допремљена, а у плану је у наредном периоду подела канти домаћинствима и едукација грађана како да правилно селектују отпад. Циљ је да повећамо стопу рециклаже отпада у четири региона у Србији који су обухваћени овим пројектом, али и да смањимо количине отпада који завршавају на депонијама", рекла је Вујовић.

Говорећи о унапређењу система управљања отпадом, министарка је најавила да ће Дубоко – Ужице где се, између осталог, одлаже отпад и из општине Лучани, бити један од најсавременијих регионалних центара за управљање отпадом у Србији. Вујовић је навела да је држава обезбедила средства за улагање у опрему и изградњу потребне инфраструктуре како би се отпад из свих девет локалних самоуправа, које гравитирају ка овом регионалном центру, збрињавао и третирао по највишим стандардима.

 

 

 

Извор: Танјуг