Вести

Вујовић: Пошумљавање важно за унапређење квалитета ваздуха

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поручила је у Чачку да је пошумљавање изузетно важна мера за унапређење квалитета ваздуха, а овом граду су на јавним конкурсима министарства у претходној и текућој години додељена значајна средства за пројекте пошумљавања и озелењавања на више локација.

Вујовић је, заједно са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, обишла реонски парк, где је из средстава министарства посађено више од 200 десетогодишњих садница.

"Хвала градоначелнику што нас је довео на фантастичну локацију, где је министарство, кроз подршку пошумљавању и озелењавању, допринело да парк изгледа овако лепо. Данас су нас у парку дочекали ђаци Основне школе "Свети Сава" који на овом месту имају активности у оквиру еколошке секције. Драго ми је што сам сазнала да ученици цене све што Град Чачак и министарство раде за заштиту животне средине. Ми се трудимо да заједничким снагама подижемо свест о значају заштите животне средине, а често кажемо да најмлађи најбоље знају да пренесу и родитељима и нама старијима колико је ова област важна. Министарство које водим је, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, реализовало пилот пројекат у основним школама у 29 локалних самоуправа. Трудићемо се да на основу тог искуства направимо кровни документ, како би се о овим важним темама едуковали ђаци у свим основним школама у Србији", рекла је Вујовић.

Министарка је навела да су средства за озелењавање овог парка додељена на јавном конкурсу министарства спроведеном у 2021. години, док су средства за исту намену додељена и по конкурсу из 2022.годину, а пројекти ће бити реализовани на јесен.

"Када говоримо о смањењу аерозагађења, морам да напоменем да министарство суфинансира и проширење капацитета котларнице у Чачку, која је до сада грејала два факултета. Када се прошири капацитет, котларница ће обухватити и ламелу стамбене зграде, студентски дом и студенску мензу и друге. За нас су пројекти који доприносе смањењу аерозагађења од изузетног значаја и трудићемо се да их реализујемо и у наредним годинама", рекла је Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг