Вести

Вујовић: Санација депоније "Прелићи" урађена по светским стандардима

Санација и рекултивација депоније "Прелићи", која се простирала на 12 хектара, урађена је по светским стандардима, а тиме је решен и вишедеценијски проблем грађана Чачка - изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након што је обишла локацију некадашње несанитарне депоније са градоначелником Милуном Тодоровићем.

Вујовић је истакла да су Влада Србије, Министарство заштите животне средине и локална самоуправа заједно уложили скоро 200 милиона динара у санацију сметлишта, на којем су се радови изводили у фазама.

"Комплетна санација депоније "Прелићи" важна је вест за читав Чачак, али пре свега за око хиљаду грађана који живе у непосредној близини и добар је пример како ћемо решавати проблем несанитарних депонија. Изградња еколошке инфраструктуре услов је за овакве пројекте, а ми се трудимо да изградимо модерне регионалне и рециклажне центре као што је Дубоко - Ужице, где се одвијају радови и ка којем гравитира и град Чачак. Овај велики пројекат завршен је заједничким залагањем државе и локалне самоуправе и није једини који спроводимо у Србији", рекла је Вујовић.

Министарка је похвалила добру сарадњу са локалном самоуправом и додала да се у Чачку уз подршку ресорног министарства реализују и други зелени пројекти од значаја за подизање стандарда заштите животне средине и унапређење квалитета живота грађана.

"Држава је посвећена решавању проблема управљања отпадом. Поред улагања у инфраструктуру, санацију несанитарних и дивљих депонија, трудимо се да модернизујемо и опрему за сакупљање отпада у јавно-комуналним предузећима. Чачак је део пројекта који реализујемо са европским партнерима, а односи се на увођење примарне сепарације отпада у домаћинствима. Овом граду су већ испоручена три камиона смећара и више од 15.000 рециклажних контејнера и канти, које ће бити подељене грађанима како би могли да одвајају отпад", навела је Вујовић.

Министарка је додала да су локалној самоуправи одобрена средства на конкурсима министарства и за друге пројекте и најавила важан капитални пројекат у том граду, а то је изградња постројења за прераду отпадних вода, што ће значајно унапредити квалитет животне средине у овом делу Србије.

 

 

Извор: Танјуг