Вести

Вујовић: Србија посвећена имплементацији Зелене агенде

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић изјавила је да је улагање у зелени транспорт од изузетног значаја за заштиту животне средине и уједно важан корак у имплементацији Зелене агенде.

Вујовић је, заједно са председницом Владе Аном Брнабић, замеником градоначелника Београда Гораном Весићем и руководством ЈКП Градско саобраћајно предузеће „Београд“, присуствовала примопредаји нових електричних аутобуса и првој вожњи трасом нове еко-линије градског превоза кроз централно градско подручје.

Честитам Београђанима на новој еко-линији, а желим да захвалим и руководству Града на томе што се труде да донесу различите мере како би поправили стање животне средине, рекла је она.

Вујовић је истакла да је свака мера за побољшање квалитета ваздуха једнако важна и навела да је Влада Србије и ове године донела уредбу на основу које се субвенционише куповина електро и хибрид возила.

Возила на електрични погон не загађују околину и драго ми је што из године у годину расте интересовање правних и физичких лица за субвенције, додала је Вујовић.

Вујовић је указала на то да је током прошле године, уз субвенцију државе, купљено више од 500 нових еко-возила, а ове године су обезбеђена још већа средства у те сврхе – 150 милиона динара.

Вујовић је нагласила да је одржива мобилност део Зелене агенде, чијим је циљевима ресорно министарство посвећено, додавши да је формирана и радна група, са 66 чланова из 18 институција, која се бави имплементацијом Декларације из Софије.

Спровођење Зелене агенде и достизање европских стандарда у области заштите животне средине наши су приоритетни задаци и на томе се посвећено ради, поручила је Вујовић.

 

 

Извор: Танјуг