Вести

Вујовић: Србија улаже снажне напоре како би се приближила стандардима ЕУ

Изградња постројења за одсумпоравање димних гасова је веома важан пројекат када говоримо о екологији и спровођењу мера заштите животне средине у енергетским капацитетима, који ће допринети да се емисија сумпор-диоксида сведе на минимум - рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након полагања камена темељца за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани "Никола Тесла Б".

Вујовић је истакла да је у последњих шест година у системе за одсумпоравање димних гасова уложено више од 400 милиона евра.

"Као земља која се налази на европском путу, Србија улаже снажне напоре како би се приближила стандардима ЕУ и усагласила своје регулативе са Поглављем 27. Ми не можемо без индустрије, али можемо да смањимо њене негативне утицаје на животну средину. Улагањем у овакве пројекте, применом најсавременије опреме и технологије, улажемо у заштиту животне средине и подижемо квалитет здравља и живота грађана, рекла је Вујовић.

Министарка је додала да је процес одсумпоравања императив у заштити животне средине, посебно када је реч о унапређењу квалитета ваздуха, те захвалила свима који учествују у реализацији пројекта који ће грађанима омогућити бољу и здравију животну средину.

 

Потребно више станица за мерење квалитета ваздуха

Вујовић je изјавила да ће министарство један од приоритета у раду тог министарства бити квалитет ваздуха и да је потребно да имамо много више станица за мерење квалитета ваздуха у свим градовима.

Вујовић је рекла да ће након усвајања буџета за 2021. годину моћи да представи и неке веће пројекте, али да ће свакако један од приоритета бити и решавање загађености ваздуха.

"Потребно је да имамо много више мерних станица у свим градовима у Србији да би могли да пратимо квалитет ваздуха. Следеће године ћемо имати и субвенције за локалне самоуправе за замену котларница", рекла је Вујовић.

Вујовић је истакла да је потребна тешња сарадња са јединицима локалне самоуправе у решавању тог проблема.

"Разговараћемо са њима о загађењу ваздуха и локалне самоуправе су у обавези да донесу и краткорочне акционе планове, а оне које су их усвојиле да раде на примени", нагласила је министарка.

Упитана која су три приоритета тог министарства, рекла је да ће највише активности бити по питању изградње фабрика за прераду отпадних вода, управљања чврстим отпадом и аеро загађење што подразумева пошумљавање и друго.

 

 

Извор: Танјуг