Вести

Вујовић: Ускоро уговори за замену котларница и пошумљавање

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да је конкурс за доделу средстава за замену котлариница и пошумљавање завршен и да ће први уговори бити потписани у наредних десет дана.

Након обиласка Центра за прикупљање и обраду података на ауто-путу и новог пуњача за електричне аутомобиле, Вујовић је истакла да се за замену котларница за правна лица јавило 30 локалних самоуправа, исто толико и за пошумљавање, а осам локалних самоуправа се јавило за замену приватних ложишта.

Истакла је да издвајањем тих средстава Влада Србије и Министарство показују да је борба против аерозагађења приоритет.

Такође, поздравила је данашње пуштање у рад пуњача за електрична возила код наплатне рампе Београд и истакла да је то још један од начина смањења загађења ваздуха.

Подсетила је и да наша држава субвенционише грађане за набавку електричних и хибрид возила.

Изнела је податак да до сада у нашој земљи има око 4.000 електро и хибрид возила и навела је да је процена да у наредним годинама свако треће возило у Европи буде на електрични погон.

"Томе и ми тежимо и због тога се надам да ће бити већи одзив за субвенције за набавку електричних и хибрид возила", рекла је Вујовић.

Истиче да ће то утицати на смањење аерозагађења и указује да друмски саобраћај чини 22 одсто од укупне емисије угљен диоксида у свету.

 

 

Извор: Танјуг