Вести

Вујовић: Заменом котлова и пошумљавањем до чистог ваздуха

"У циљу смањења загађења ваздуха Министарство заштите животне средине ће ове године реализовати велике пројекте за замену котлова за грејање и пошумљавање, а уговори о томе на основу конкурса, које је расписало министарство, потписани су са више од 50 градова и општина", рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Вујовић је рекла да је у министарству формирано одељење за сарадњу са јединицама локалне самоуправе, што се испоставило као веома добро, пошто се редовно одвија комуникација, заједнички сагледавају проблеми и траже решења.

Вујовић је рекла да се пројекти реализују из буџета министарства заштите животне средине, а из кредита Европске банке за обнову и развој ради се замена градског котла за грејање у Крагујевцу, што ће бити урађено до краја године.

"То ће Крагујевчанима донети велике бенефите, јер ће загађење ваздуха у њиховом граду бити сведено на минимум, а биће санирано и пепелиште које им, такође, представља велики проблем", рекла је Вујовић.

У неким градовима су завршени конкурси за замену котлова за грејање на јавним објектима као што су школе, спортски центри, објекти културе, здравства и слично, па су котлови или већ замењени или ће се то урадити у наредном периоду.

Да би добиле средства за ову намену од Министарства заштите животне средине, локалне јединице су морале да испуне два важна услова.

Један је да прикључак за грађане буде бесплатан, а други да се замена обави током ове године.

Сходно томе, у министарству очекују да ће током следеће грејне сезоне бити знатно боља ситуацију у тим градовима, када је реч о загађењу ваздуха.

"Имали смо и конкурс за индивидуална домаћинства и то ће се проводити у неколико градова. Градови ће сами радити селекцију и одредити која су то домаћинства којима је преко потребна субвенција за замену котларница у њиховим кућама и прелазак на пелет или на гас, уколико у граду постоји гасна мрежа", истакла је Вујовић.

Вујовић је рекла да ће се радити и на пошумљавању, као важном сегменту поправљања чистоће ваздуха, а интересовање општина за овај конкурс министарства је било велико.

Вујовић је као веома важно истакла и да је укључено доста градова и општина из Војводине, јер су неке анализе показивале да Војводина није довољна пошумљена, због чега је било и критика од стране Европске комисије.

"Када говоримо о борби са аерозагађењем одлучни смо да се ухватимо у коштац са овим вишедеценијским проблемом. Министарство је за то одвојило средства у буџету и спровело конкурсе, а тако ћемо радити и убудуће", рекла је Вујовић.

Вујовић је додала да је било пуно захтева од општина за помоћ и да се оне сада интензивно спремају, раде на пројектима како би биле спремне и конкурентне за следеће конкурсе које ће расписати Министарство заштите животне средине.

Доста њих улаже и своја средства, тако да се очекује да ће се први резултати видети већ ове године и да ћемо дисати чистији ваздух.

 

 

Извор: Танјуг