Вести

Ђурић: Наставићемо јавно да износимо истину

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић поручио је министру спољних послова Босне и Херцеговине Елмедину Конаковићу да ће Србија наставити да јавно износи истину не вређајући никога. 

Ђурић је тако реаговао на објаву Конаковића на друштвеној мрежи "X" у којој је оптужио Ђурића да је лагао током говора на седници Савета безбедности Уједињених нација на којој се расправљало о ситуацији у Босни и Херцеговини.

"Такав речник какав Ви користите не само да се не користи у дипломатији, него се не користи ни на улици. Оно што Вама заправо смета је што се неко усудио да јавно изнесе истину. То ћемо наставити да чинимо и у наредном периоду, не вређајући никог", поручио је Ђурић Конаковићу.

Ђурић је током говора на седници Савета безбедости Уједињених нација рекао да је за дуготрајан мир, стабилност и помирење, једини пут да све жртве у Босни и Херцеговини имају подједнаку правду.

"Дајте да припремимо нову резолуцију која ће водити ка помирењу и која ће имати консензус и водити ка напретку. Повуците резолуцију и да имамо исти став према свим жртвама", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да се обраћа у име Србије која штити мировни споразум, али и која сматра да треба чувати сећање на дигнитет више стотина хиљада жртава, јер без обзира на националну и верску припадност, жртве заслужују исту правду и равноправно поступање и поштовање.

Како је рекао, Србија доследно и упорно подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, али и интегритет Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине и нагласио да будуће генерације не заслужују да живе у систему који понавља стално исте наративе.

"Мислим да сви треба да погну главу пред свим жртвама у Босни и Херцеговини без обзира на националну и верску припадност", рекао је Ђурић и додао да правда мора да буде иста за све жртве рата у Босни и Херцеговини, јер је то једини начин за мир и помирење.

"Разлоге за ову резолуцију, открио је министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић када је недавно рекао да таква Србија не заслужује ништа осим презира, ни руку сарадње и рекао да жели да отвори судски поступак против Србије. То говори да не жели ни помирење, ни добросуседске односе", рекао је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг