Вести

Мали: Србија одлучно изабрала даље јачање сарадње са Кином

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Србија у условима светске нестабилности одлучно изабрала даље јачање сарадње с доказаним пријатељима као што је Кина.

Министар Мали је, за стручни часопис "Напредак" који издаје фондација "За српски народ и државу", рекао да и поред географске дистанце, две државе деле заједничке вредности и циљ - благостање наших народа.

"Због тога не изненађује што наша економска сарадња бележи константан узлазни тренд. Кина је присутна у свим нашим најважнијим економским подухватима, као што су јачање саобраћајне инфраструктуре, београдски метро и изградња "EXPO 2027" комплекса, јер нашу сарадњу подупире челично пријатељство", написао је министар Мали.

Навео је и да је у протеклој деценији сарадња између Србије и Кине постала кључни фактор у економском развоју наше земље, као и да је Србија прва земља Средње и Источне Европе која је успоставила стратешко партнерство са Кином 2009. године.

Како је рекао, посебан замах сарадње забележен је од 2013. године, да би 2016. године она била подигнута на ниво свеобухватног стратешког партнерства, које представља окосницу изузетно успешне сарадње.

"Кина је данас један од најзначајнијих економских партнера Србије, мерено како по обиму робне размене и вредности српског извоза, тако и по вредности инвестиција и заједничких пројеката. Успону билатералних односа значајно су допринели челично пријатељство две државе и снажна политичка подршка на највишем нивоу - председника Србије и Кине, Александра Вучића и Си Ђинпинга", рекао је министар Мали.

Како је истакао, сарадња Србије и Кине одвија се интензивно и у мултилатералним и плурилатералним форумима сарадње, посебно у оквиру кинеске иницијативе новог пута свиле "Појас и пут", која је покренута 2013. године, као и кроз механизам Кина - ЦИЕЗ.

Министар Мали истиче и да ове иницијативе и форуми отварају могућност за развој економске сарадње у широком спектру различитих области и додатно јачање свеобухватног стратешког партнерства.

Навео је и да кинеске инвестиције у Србији у претходном периоду бележе снажан раст и да од 2010. године до краја трећег квартала 2023. године оне износе 4,76 милијарди евра.

"У периоду од 2012. године када је удео кинеских страних директних инвестиција у Србији износио свега 0,1 одсто уз остварен укупан прилив страних директних инвестиција (СДИ) од 1,3 милиона евра, Кина је за само десет година доспела на прво место по СДИ у Србији, са уложених 640,4 милиона евра у 2021. години", написао је министар Мали.

Како је додао, Кина је већ 2022. инвестирала чак 1,4 милијарде евра у Србију, што чини трећину укупних СДИ у Србији те године.

Како је рекао, осим што су кинеске инвестиције концентрисане на аутомобилску индустрију, енергетику и рударство, металско-машинску индустрију и електроиндустрију и директно запошљавају близу 30 хиљада људи, оне су равномерно регионално распоређене, што значајно доприноси регионалном економском развоју.

Министар Мали рекао је и да је укупна вредност робне размене у периоду од 2012. године до 2022. године увећана четири, пет пута и истовремено је извоз из Србије у Кину повећан чак 187,5 пута, односно са 6,4 милиона долара у 2012. години на 1,2 милијарде долара у 2022. години.

Навео је и да су међу три највећа извозника из Србије у свет већ неколико година уназад кинеске компаније "Serbia Zijin Copper", "Serbia Zijin Mining" и "HBIS Group Steel".

Истакао је и да ће недавно закључен Споразум о слободној трговини Србије са Кином, након ступања на снагу, бити додатни замајац за унапређење привредне сарадње, повећање конкурентности српске привреде, извоза, производње и запослености, али и укључење српских компанија у кинеске и међународне ланце снабдевања, као и повећање заједничких инвестиција.

"И поновно отварање директне авио-линије компаније "Air Serbia" с Кином у 2022. години додатно је погодовало унапређењу привредне сарадње, али и поспешило туристичку размену две државе", написао је министар Мали.

Министар Мали је навео и да је стабилност постала нова стварност у Србији, што су потврдиле различите међународне институције, и да инвеститори, међународне финансијске институције и кредитне агенције оцењују Србију као земљу која успешно одговара на разне изазове из међународног окружења.

"Србија је остварила импресивне економске резултате захваљујући адекватној економској политици, чиме су подржани снажан економски раст, ниска инфлација и смањење јавног дуга. Повећани приходи, раст запошљавања и побољшање животног стандарда видљиви су резултати ове политике", написао је министар Мали.

Додао је  и да је упркос великој неизвесности, српска привреда показала значајну отпорност, која се огледала, пре свега, у очуваној макроекономској стабилности, уз повољне изгледе за економски раст и очуван статус Србије као пожељне инвестиционе дестинације.

Министар Мали је написао да је и Кина упркос нестабилном глобалном окружењу, у 2022. години остварила раст БДП од три одсто, а премашен је и пројектовани раст за 2023. од пет одсто и забележен раст БДП од 5,2 одсто.

Према његовим речима, и обим спољнотрговинске размене Кине са светом у 2023. години премашио је 5,8 хиљада милијарди долара, чиме је учвршћена позиција те земље као највећег спољнотрговинског партнера на глобалном нивоу већ седму годину заредом, а очекује се да међународно тржишно учешће кинеског извоза остане стабилно на нивоу од 14 одсто.

 

 

 

Извор: Танјуг