Вести

Нећемо увозити угаљ и струју

Такође, нама није јасно по којим критеријумима се данас Влада определила да се бави набавком рецимо неких електричних бројила која јесу важна, али нису приоритет, а на бави се оним што је најважније у енергетском сектору, а то је отварање нових рудних поља и отварање нових објеката.

Постављамо такође питање - ако су познате информације, а то је да овде није изграђен ниједан објекат већ 27 година, није пуштено ниједно рудно поље 10 година, ако је познато да је готово 50 милијарди евра прошло кроз енергетски сектор, а да ништа од тога немамо, ако је енергетски биланс данас 2011. године у односу на неких претходних 7 година показао да је увоз електричне енергије порастао за 25 пута као и да је рецимо увоз нафтних деривата порастао за 25 пута онда није јасно због чега се та Влада не бави оним што јесте приоритет, а то је изградња нових објеката.

Дакле,  СНС ће својим програмом до промена свакако кренути у развој Србије, са друге стране ми ћемо тражити одговорне, тражићемо не само именовање одговорних него ћемо тражити да правосудни, односно истражни органи обаве свој посао. Поред тога што ћемо издати жуту књигу корупције ми ћемо, како сам рекла, тражити да се те ствари реше на оним местима, у оним институцијама где им је место да буду решена.

Ја сам имала толико, а ви изволите ако имате питања?

Новинар: Кад је реч о управним одборима, па и управним одборима енергетских предузећа, какав је став СНС?
Доц.др Зорана Михајловић: Српска напредна странка сматра да је то чиста маркетиншка акција, ми нисмо за укидање управних одбора, нема компаније на свету која нема управне одборе, а они имају и веома важан задатак у свакој компанији. Дакле, потребно је променити начин на који се именују људи у те управне одборе и то ће СНС урадити, јер да ли то значи да уколико имамо јако лошег рецимо генералног директора „Србија гаса“, конкретно да ли то значи да треба да укинемо место генералног директора „Србија гаса“, да ли значи ако имамо извршног директора ЕПС који је лекар и који никада не би смео да буде на том месту да ли  то значи да ћемо да укинемо место извршног директора или ћемо да променимо човека.

Дакле, суштина је у томе како се људи именију на одређене функције и то је оно што се мења. Та прича да ће се укинути управни одбори, а ставити надзорни, не зна се шта ради надзорни одбор, зна се шта ради управни одбор, проблем је у томе како се именују људи. Врло је важно да свако предузеће, сад причамо о јавним предузећима, има управни одбор, управни одбор доноси планове, извештаје, доноси одлуке о инвестицијама, значи они су значајни.

Новинар: Какав је став СНС у вези одржавања параде поноса?
Доц. др Зорана Михајловић: Ми смо рекли и прошли пут, а то је да свако има просто право да у томе учествује или не учествује. То је заиста лични став сваког грађанина ове земље тако да ми апсолутно и и даље тако мислимо. Такође, знате много више озбиљнијих проблема и ствари којима морамо да се бавимо него само прича о паради поноса, али дакле, то је став сваког грађанина и мене и вас и било кога.

Новинар: А да ли би подржали рецимо параду?
Доц. др Зорана Михајловић: То је заиста лични став и даље о томе не бих коментарисала.

Новинар: Знате да је прошле године  на тој паради поноса, са безбедносног аспекта причам, Београд страдао поприлично, са безбедносног аспекта питам да ли бисте подржали параду поноса?
Доц. др Зорана Михајловић: Зна се ко се брине о безбедности. То јесте посао за министарство полиције и претпостављам да ће они водити о томе рачуна. То је заиста брига полиције, и то не у овој земљи већ и у било којој другој земљи. Нисмо ми једина земља која је имала озбиљних проблема са одржавањем тако нечег, али то је заиста задатак министра полиције и сутра када СНС буде била у Влади то ће такође бити обавезни задатак онога ко буде обављао тај посао у новој Влади.

Новинар: Значи, немате ништа против?
Доц. др Зорана Михајловић: Као што сам рекла, лични став, јасна сам била.

Новинар: Јуче је Бојан Костреш  предао нацрт закона мимо знања чланова радне групе, да ли су чланови СНС били на тој радној групи и да ли знате нешто о нацрту?
Доц. др Зорана Михајловић: Нацрт закона нисмо видели па не могу да вам дам тачну информацију да ли су наши чланови били на тој радној групи и уопште тај начин да неко предаје законе је нешто против чега се ми боримо. Значи, није само у питању тај закон него је ту много ствари које се очито дешавају потпуно нетранспарентно и то је оно о чему ми причамо већ неколико месеци. Дакле,  резултат тога јесте управо дубоко корумпирана власт.

Ако нема више питања хвала вам лепо!