Вести

Пантић Пиља: Погажене све норме међународног права

Шеф делегације Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) Биљана Пантић Пиља рекла је вечерас да је ПС СЕ усвајањем препоруке да се тзв. Косову одобри чланство у Савета Европе донела срамотну одлуку и да је та институција тиме погазила све норме међународног права.

"Ово није ништа коначно, већ је то мишљење Парламентарне скупштине Савета Европе и сад ћемо да видимо да ли ће то уопште доћи пред Комитет министара", рекла је Пантић Пиља за Танјуг коментаришући вечерашњу одлуку ПС СЕ да усвоји извештај известиоца за пријем тзв. Косово у СЕ Доре Бакојани.

 На питање какви ће бити наредни кораци Србије, Пантић Пиља истиче да се нада да ово питање уопште неће ни доћи на разматрање пред Комитет министара СЕ и да ће, како је рекла, схватити каву грешку праве.

"Већ видим да су поједини земље послале неке другачије сигнале. То су посебно исказале колеги из Италије и Мађарске кроз амандмане којима су исказали неки другачији став и послали сигнал да постоји шанса да ће се сетити да постоји Бриселски споразум и да мимо свих процедура не може на овакав начин лажна држава Косово да постане чланица Савета Европе", истакла је она.

Пантић Пиља је додала да није била изненађена слушајући образложења учесника током расправе.

"То су аргументи које су они износили пре тога на политичком комитету и показује да њих заиста ништа друго и не интересује, да имају своју агенду свој циљ и да једноставно  газе међународно право само да би успели у ономе што су наумили. Нажалост мени је ово очекивана расправа, врло мучна и врло тешка, али знајући ко су све ти људи и на који начин су се понашали у претходних неколико месеци нисам изненађена њиховом аргументацијом", рекла је Пантић Пиља.

 

Извор: Танјуг