Вести

Танасковић: Сокобања је важан туристички центар

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Јелена Танасковић и шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре потписали су у Влади Републике Србије Уговор за изградњу система за сакупљање и пречишћавање отпадних вода у Сокобањи.

Како је рекла министарка Танасковић, након потписивања тог документа, уговорени износ радова је 12,4 милиона евра, од чега Европска унија обезбеђује 6,3 милиона, а Србија из буџета 6,1 милион евра.

Према њеним речима, пројекат обухвата реконструкцију и изградњу канализационе мреже и изградњу новог постројења за прераду отпадних вода.

Министарка Танасковић је нагласила да ће реализација овог пројекта допринети побољшању услова животне средине у региону, али и смањењу загађења реке Градашнице и Моравице, као и Бованског језера које се налази низводно, а које се користи као извор воде за општину Алексинац.

"На овај начин ће се обезбедити пречишћавање отпадних вода за шире подручје општине Сокобања, а самим тим и пуна усклађеност са релевантним националним законодавством, као и директивама Европске уније у овој области", рекла је министарка Танасковић.

Нагласила је да је приликом планирања овог пројекта било узето у обзир и то да је Сокобања важан туристички центар, па је планиран капацитет прераде отпадних вода 22.000 еквивалент становника, а то обухвата пик туристичке сезоне.

Министарка Танасковић подсетила је и да је програмом "Скок у будућност -Србија 2027" предвиђена изградња 1.108 километара канализационе мреже и 32 постројења за прераду отпадних вода.

Према њеним речима, планирани циљ тог програма је да 2026. године у 35 јединица локалних самоуправа буде са преко 80 одсто покривености канализационом мрежом и изграђеним постројењима.

Пројекат "Изградње система за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у општини Сокобања", како је речено финансира се из ИПА 2020 програма на основу Финансијског споразума потписаног између Европске комисије и Владе Србије.

 

 

Извор: Танјуг