Вести

Вучевић: Листа "Александар Вучић - Београд сутра" је победничка листа

Српска напредна странка са коалиционим партнерима предала је Градској изборној комисији (ГИК) листу "Александар Вучић - Београд сутра" са око 20.000 потписа подршке за београдске изборе, који ће бити одржани 2. јуна.

Предаји листе са потписима подршке присуствовали су председник Српске напредне странке Милош Вучевић, председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић, кандидат за градоначелника Београда и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Александар Шапић, као и коалициони партнери: лидер и функционери СПС-а Ивица Дачић, Александар Антић и Никола Никодијевић, заменик председника СРС-а Александар Шешељ, потпредседник ПУПС-а Стефан Кркобабић, лидер СДПС-а Расим Љајић и председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски.

Председник Вучевић је захвалио свим грађанима који су дали подршку, као и коалиционим партнерима на спремности да се свако фокусира на заједничке циљеве и што је свако одустао од дела страначког интереса.

"Група од 14 странака јесте обрис озбиљнијег политичког покрета, сигуран сам да је ово победничка листа", рекао је председник Вучевић и најавио активну кампању у наредна два месеца током које ће разговарати са грађанима и о комуналним проблемима, развојним плановима, али неће избегавати и разговоре о кључним националним питањима.

"Водићемо позитивну кампању, кампању од врата до врата, радићемо све што се ради у кампањама у демократским и цивилизованим друштвима", рекао је председник Вучевић.

 

Не мењам личну карту, државу и пријатеље

Председник Вучевић одбацио је оптужбе да је променио пребивалиште из Новог Сада у Београд и као доказ новинарима показао своју личну карту.

На питање да прокоментарише оптужбе које су стигле из Странке слободе и правде уз тврдње да се Вучевић "прикључио фантомским бирачима", председник Вучевић поручио је да су га они побркали са њиховим страначким функционером Борком Стефановићем.

Председник Вучевић навео је да нити је мењао пребивалиште, нити се, како је рекао, стиди свог имена.

"Ја сам јуче потписивао документе, то су коалициони споразуми. Ја сам председник Српске напредне странке, па сам са свим овим нашим коалиционим партнерима потписао документ. Потписао сам сагласност да може моје име да се користи на листи, као што су и сви остали коалициони партнери. И потписао сам документ да овлашћујемо Дарка Глишића као председника Извршног одбора Српске напредне странке да може да преда листу", рекао је председник Вучевић, одговарајући на питања новинара.

Председник Вучевић је потом и показао личну карту у којој пише, како је рекао, да је његов документ издат у Полицијској управи Нови Сад.

"Не мењам личну карту, не мењам државу и не мењам своје пријатеље. То је оно што нас разликује", поручио је председник Вучевић.

 

Звицерова преписка показала да је Вучић највећа препрека криминалцима

Председник Вучевић изјавио је да су са преписком вође кавачког клана Радоја Звицера, која се појавила у јавности, завршени злонамерни наративи да је председник Републике Србије Александар Вучић био у непосредној или посредној комуникацији са онима који су, како је рекао, наводно припремали подршку, а у суштини спремали обрачун и његово убиство.

"Надам се да оне државне структуре које су задужене за безбедност добро анализирају све то што се дешава и да воде рачуна о председнику Републике. Не зато што је то Александар Вучић, него што је председник Републике, институција државе Србије, представник свих грађана, једини непосредно бирани представник грађана", рекао је председник Вучевић.

Мислим да је објављен само део те кореспонденције и да има много тога горег по Вучића у смислу његове безбедности, рекао је председник Вучевић.

"И видите како припремају и провокације кроз спортске догађаје, манифестације и како виде Александра Вучића као кључног противника за њихове криминалне активности. Тако да прича о Оскарима или не знам којим већ кодним именима, и ко је био с ким у комуникацији је, не само пала у воду, него се показао бесмисао по ко зна који пут да се сви алати у лагању и обмањивању јавности користе само за стицање неког јефтиног политичког поена", рекао је председник Вучевић.

Упитао је и шта ће сада они који су износили такве оптужбе да кажу, зашто је Звицер говорио да треба склонити Александра Вучића јер је највећа препрека за кавачки клан, те како се десило да онај ко је некада био њихова "највећа подршка" суштински њихова највећа претња и проблем.

"Па јесте, зато што је увео ред у државу, зато што је довео владавину права и зато што је показао да Србија мора да се обрачунава са криминалом беспоговорно", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић је навео да верује да ће држава имати одговор према криминалцима и да ће сви одговарати за своја злодела и недела.

"У то сам сигуран. За све оно што су радили. Не само због те кореспонденције, него и због свих оних ствари које су радили, а они, Богу хвала, од 2012. године нису добродошли у Србију. А те неке друге државе које су их правиле или помагале, можда су тамо добродошли, али у Србији нам неће више владати мафија", поручио је председник Вучевић.

 

Размотрићемо иницијативу о враћању смртне казне, али имам уздржанији став

Председник Вучевић изјавио је поводом најаве подношења иницијативе о враћању смртне казне да разуме емоције грађана, али да као адвокат има уздржанији став, додајући да се све мора добро проценити и онда доћи до конкретног и стручног одговора.

Председник Вучевић рекао је да ће размотрити и дати одговор јавности чим се формира влада и када добију иницијативу председника Републике о враћању смртне казне.

"Разумем емоције грађана. И сам сам родитељ. Дозволићете ми да као адвокат можда имам нешто уздржанији став и да увек покушавам да разумем све оно што су нас учили на Правном факултету. Наравно да разумемо шта су наше обавезе као чланице Савета  Европе, али ће влада свакако размотрити сваку иницијативу, па и ту", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић рекао је да нема дилему да би у овом тренутку већинска Србија подржала да се за та најтежа кривична дела врати смртна казна, међутим, како је рекао, мора добро да се процени, добро да се разуме и онда ће бити дат врло конкретан и стручан одговор "водећи рачуна да ничије право и слободу не повредимо, да се ни о кога не огрешимо, да чујемо и струку, да разумемо очекивање јавности и, наравно, да не угрозимо политичке позиције Србије у међународним институцијама".

"Баш са тим Саветом Европе нас чека пакао око пријема тзв. "Косова" (у ту међународну институцију). Морамо да разумемо све околности које нас окружују, али ми као влада смо обавезни да разматрамо предлоге председника Републике и ја сам сигуран да ће већина чланова владе бити за то. Питање је шта Србија може да уради и како то можемо да урадимо. Ако би се и променио Кривични законик то је за убудуће, не може ићи ретроактивно", рекао је председник Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг