Вести

Вучић: Да имамо више искрености у будућности у односима у региону

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас на отварању Сајма привреде у Мостару да се нада да ћемо имати више искрености у будућности, сви једни према другима - у српско-хрватским и у српско-бошњачким односима.

"Надам се да ћемо имати више искрености у будућности, сви једни према другима и у српско-хрватским и у српско-бошњачким, не бих да говорим о другим односима, јер верујем да заједнички можемо да живимо, да напредујемо још много брже. И мислим да нисмо лоши од свих других који би на крају крајева да нам буду и тутори и ментори", истакао је председник Вучић у обраћању на отварању Сајма привреде у Мостару.

Истакао је да када говоримо о региону да нам није први пут да се лидери сусрећу на Сајму у Мостару.

"И постала је некако традиција да увек уз традиционално гостопримство, гостољубље наших домаћина, можемо да се дружимо, можемо да разговарамо о свим темама. Онда неретко гледамо ко ће кога и како за гушу, пошто смо научили не да радимо заједно увек у региону већ како ћемо једним против других да се боримо, а да се то увек баш не види директно, да то ни Европљани не виде, да они не открију, да нам главни циљ буде да онај други не успе много више, него да сви заједно успемо и ја се надам да ћемо то моћи да променимо", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је имао кратак разговор са хрватским премијером Андрејем Пленковићем.

Председник Вучић је рекао да је јуче урађена једна важну ствар, успостављена  редовна линија између Београда и Мостара.

"Неће то лако ићи, али сам сигуран да ће за годину или две то бити једна од најбољих линија коју ће Херцеговина да има са светом, али ће то бити једнако важна линија коју ће Београд и Србија да имају са светом. И зато вам хвала на доброј рачуници, рационалној одлуци, али рекао бих и пре свега паметном приступу за будућност региона", нагласио је председник Вучић.

Захвалио је свим људима који су у Мостару домаћини.

"И Хрватима и Бошњацима и Србима наравно. И уверен да у наредном периоду можемо много тога заједнички да изградимо и позивам све компаније из Србије да блиско сарађују са компанијама из Босне и Херцеговине, оба ентитета, да блиско сарађују са Хрватском", поручио је председник Вучић.

Како би заједничким радом повећали међусобну трговинску размену у корист свих у региону, додао је председник Вучић.

"Што се Србије тиче, ми ћемо кад год нас позовете увек учествовати, дати свој допринос и желели бисмо да сарадња између наших земаља буде на још вишем нивоу него што је то данас", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је на почетку говора поздравио Милорада Додика и Мирослава Лајчака, који су били у првим редовима на отварању сајма.

Додао је у шали да Лајчака нису знали представници сајма како да представе.

"Знају да је нешто из Европе, сад шта је, ни он сам не зна, али није ни важно. А ти си приметио Мирославе, десет нас је тапшало, али кад сам ја био најгласнији, морате да радите на имиџу и на угледу Европе. Хвала вам на гостопримству, хвала на веома топлом дочеку", поручио је председник Вучић.

 

Кратак разговор са Пленковићем, казнићемо нападаче на хрватске новинаре

Председник Вучић изјавио је, на отварању Сајма привреде у Мостару, да је данас разговарао са хрватским премијером Андрејом Пленковићем и поручио да ће нападачи на хрватске новинаре у Панчеву бити кажњени.

Председник Вучић је рекао да ако је истина да су нападнути неки хрватски новинари на територији Србије, у Панчеву, пошто није имао те информације, већ је то сада сазнао, бити процесуирани нападачи.

"Најпре, не само да то осуђујем, већ ће наши надлежни органи урадити све да процесуирају оне који су тако нешто учинили - то је недопустиво, то је недозвољиво и тако нешто нигде код нас не сме да се догађа, нигде у региону", истакао је председник Вучић .

Председник Вучић је рекао да је имао кратак разговор са премијером Пленковићем. 

"Разговарали смо и он ми је указао на једну ствар, а нећу да говорим о нашим примедбама према другима којих наравно има, колико хоћете, већ о ономе шта су примедбе на наш рачун. И гледаћемо да оно што је нормално, рационално, разумно, да исправљамо и да поправљамо у сваком тренутку", рекао је председник Вучић.

 

Утврђено је да Србија није одговорна за наводни геноцид у Сребреници

Пред Међународним судом правде је утврђено да Србија ни на који начин није одговорна за наводни геноцид у Сребреници, изјавио је председник Вучић, приликом обиласка привредног сајма у Мостару.

Председник Вучић је, одговарајући новинарки из Сарајева која је навела да је пред Међународним судом правде у Хагу утврђено да је Србија крива зато што није спречила геноцид, рекао да она не треба да измишља и да је свакако учињен ужасан злочин, али да Србија није одговорна за геноцид.

Председник Вучић је навео да, када Србија буде подносила предлоге резолуција рецимо о Јасеновцу или о Крагујевцу, Краљеву, Јајинцима и многим другим стратиштима, неће да каже ко је то починио.

"У Сребреници је свакако почињен ужасан злочин. И није био никакав проблем да дође неко и покаже и пијетет и жаљење и све друго. И сви су одговарали за то. Само вас молим немојте да измишљате и немојте да спекулишете око пресуда које нису такве какве их ви представљате", истакао је председник Вучић.

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је више Срба убијено у Сарајеву за време опсаде, него што је страдало у Сребреници.

"Ми не желимо да живимо са народом који покушава да српском народу стави тако срамну етикету коју уопште не заслужује. Прво ништа се геноцидно није десило, они покушавају да о Сребреници сада направе мит, а она то није", рекао је Додик.

Додао је да о целој причи много говори и сама чињеница да је Руанда спонзор те резолуције, а у њој је убијено 970.000 припадника једног народа.

"Причају о Сребреници у којој још увек није доказано да је више од 4.000 страдало. А нико не помиње 3.500 Срба који су убијени у исто време. Дакле, није нимало једноставна ситуација. Људи у Републици Српској су узнемирени и они неће прихватити да живе са босанским муслиманима у условима када их они терете за такву срамну етикету", навео је Додик.

 

Не разумем зашто САД и Немачка хоће да се усвоји Резолуција о Сребреници

Председник Вучић рекао је да не разуме зашто земље као што су Немачка и САД хоће да се усвојили Резолуција о Сребреници у УН, јер то, како је додао, дубоко дели народе на Балкану и тако нас враћа у прошлост.

"То је тема која дубоко дели народе на Балкану. То је тема која дубоко дели чак и ову земљу у којој се налазимо. И ја не могу да разумем, да је то неко намерно урадио желећи да изазове додатне конфликте. Разумем ја шта Бошњаци хоће. Али не могу да разумем шта је то што хоће Немци, Американци и сви остали. Све ми то није ни мало јасно", рекао је председник Вучић новинарима говорећи о нацрту резолуције о Сребреници током обиласка Сајма привреде у Мостару.

Како је рекао председник Вучић, уместо да говоримо о будућности, сарадњи и привреди, ми се враћамо у прошлост.

"Ми смо враћени 30 година уназад и ту су нас вратили они који су нам све време говорили - немојте да гледате у прошлост. И када смо недавно имали предлог за расправу на седници Савета безбедности о агресији на Србију и Савезну Републику Југославију, онда су нам рекли зашто се враћате 25 година у прошлост. А онда су нас само дан или два касније они вратили, али 29 година у прошлост. Тако да, прошлост је добра кад њима одговара, прошлост није добра кад им не одговара. Будућност је пожељна кад им одговара, а нимало није добра кад им не одговара", објашњава председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је за нас важно да покушамо да пронађемо рационални излаз, како не бисмо били више погођени.

"Зато верујем да ћемо и на овом Васкршњем сабору успети да до тога дођемо, али разуме све што је председник Додик причао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да десет месеци српска роба нема улаз на Косово и Метохију и да су прекршени сви од ЦЕФТА споразума, Бриселског споразума до свих других.

"И никог живог то не занима у Европи и свету. Никог живог. Још им дају чланство у Савету Европе. Баш их брига што 11 година стоји неопходност формирања Заједнице српских општина, јер они имају објашњења да ће је једном формирати. И неће никада, наравно. И у таквој ситуацији, оно што је за нас кључно питање - шта је то што можемо да радимо и како то да радимо?", нагласио је председник Вучић.

Одговарајући на питање босанских медија о каквој помоћи је било речи у Билећи, председник Вучић је додао да ће Влада Србије уплатити милион марака или 500 хиљада евра за Билећу.

"Договорили смо се са председником Додиком да идемо на то да градимо вртић, пошто им је потребно, имају деце. Мислим да председник (Милорад) Додик и Радован Вишковић одлично знају шта је то што тамо мора да се уради, мора да се предузму одређене реформе у оквиру самог система", рекао је председник Вучић. 

 

Разговор са Лајчаком је био тежак и о КиМ и о РС

Председник Вучић рекао је да је разговор са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком био тежак и о Косову и Метохији, као и о Републици Српској.

"Тешко, око свега, и око Косова, и око Републике Српске, баш тешко. Ситуација је све компликованија. Мени је увек потребно дан или два да размислим и шта бих рекао и шта је све оно што можемо да урадимо", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара приликом обиласка Сајма привреде у Мостару.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је апсолутно видљиво да сви напори за нормализацију са српске стране нису изазвали емпатију, чак ни за испуњење онога што је споразумом предвиђено, а то је да се формира Заједница српских општина.

Додик је коментаришући најављено подношење резолуције о Сребреници на предстојећој Генералној скупштини Уједињених нација, рекао да све ово што се дешава уопште није случајно и као да је темпирано у времену када многима требају неки докази да су јаки, а према "малом народу".

"Није било ни једног разлога да се ми данас нађемо у УН са оваквим квалификацијама. Ми смо мислили да је то остало иза нас. Та прича о суживоту, о помирењу да не подразумева овако један гнусан чин у коме се злоупотреби процедура и покрене иницијатива на коју се накалеме они који желе да оперу своју прошлост", рекао је Додик.

Додик је рекао да је то тако и око КиМ, и да осим изостанка емпатије да се испуни уговорено као што је формирање ЗСО иде се даље, са укидању платног промета динаром и друго.

"Поставља се питање докле, шта да урадимо, како да реагујемо, да ли имамо избора? Мислим да искључиво треба да гледамо само наше интересе и позиционирамо се на тај начин", рекао је Додик одговарајући на питање новинара.

Додаје да су сви у Републици Српској свесни тренутне ситуације и сматрају да ово у УН није требало да се деси.

"А ако се већ дешава, онда то нама даје одговоре на наша тешка питања која упорно тражимо - како у БиХ наставити и даље да будеш", упитао је Додик.

Додик је додао и да би се извршио геноцид мора да постоји намера да се уништи једна етничка група.

"А то у Сребреници није се десило. Одвојени су жене и деца, и отпраћени према Тузли. А окршаји су се водили са војним формацијама. И наравно да је било страдања. Са друге стране они су покупили све страдале од 1991. до 1995. године, а покушавају да исценирају догађај који се десио у седам дана. Хоће да кажу да су наши тада баш полудели у тих седам дана и нису водили рачуна ни о чему", рекао је Додик и нагласио да то није тачно.

Додик је поручио да сви оду и погледају надгробне споменике, и да су они у једном тренутку нашли 400 људи који су живи, а њихова имена су уписана тамо.

Каже и да се лажи да је у питању 8 000 жртава.

"И сада Сребреница је синоним, зашто? Ако нисмо могли да је изградимо као синоним помирења, да су подједнако страдали сви, шта правите од БиХ? Да ми ћутимо или кажемо добро, можете да урадите шта год хоћете, ми ћемо остати, ви сте тако добри. Па нисте добри", рекао је Додик.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк