Саопштења

Петковић: Београд ће наставити да чува мир и стабилност

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 17.10.2022.

 

др Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије

 

 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састаo се данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком са којим је разговарао о актуелној политичко безбедносној ситуацији на КиМ, с посебним освртом на питања несталих особа, енергетике и регистарских таблица. 

Петковић је истакао да Београд нити жели нити повлачи потезе који могу да доведу до тензије и нове кризе на терену, већ да Приштина својим неразумним и једностраним акцијама чини све да доведе до ескалације ситуације, посебно на северу КиМ. 

"Београд ће наставити да чува мир и стабилност као највеће вредности и једина одговорност за изазивање криза јесте на Приштини", упозорио је Петковић и додао да Београд очекује да међународна заједница уради свој део посла и приволи Приштину на компромис и конструктиван дијалог, уместо што доноси једностране, деструктивне одлуке. 

Петковић је подвукао да уместо поштовања споразума и формирања ЗСО, Приштина наставља да грубо крши споразуме, међу којима су и споразуми о слободи кретања и званичним посетама. Такође, Петковић је саговорнику нагласио и да Приштина онемогућава снабдевање лековима српских средина, супротно утврђеној пракси и договору.

 

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА