Вести

Мали: Наш стандард се убрзано приближава стандарду ЕУ

Први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали био је гост "Инфо јутра" на Информер, где је говорио о стопи раста БДП-а у Србији.

"Ми желимо да дођемо до те магичне цифре од сто милијарди евра за две и по године од данас. Што брже растемо то нам и квалитет инфраструктуре иде горе. До 2018. због неодговорне политике претходне власти, пролазили смо кроз реформе. Од 2018. Србија је у топ пет највећих растућих економија у Европи. Сада имамо услове највеће глобалне кризе. Имали смо корону, енергетску кризу, рат у Украјини, а ево сада и на Блиском истоку. Наш стандард се убрзано приближава стандарду ЕУ. Упркос кризама, расту нам плате и пензије. Први смо у континенталној Европи обезбедили вакцине за све наше грађане. На почетку рата у Украјини рекли су да ће Србија најгоре да прође. Није се тако десило. Глобални изазови никада нису били овакви. Немачка, највећа економија у Европи је у рецесији. Ми имамо највећи број запослених људи на овај број становника. Нама је стопа запослености већа од 50%, а стопа незапослености 8,2%. Претходна власт оставила нам је стопу незапослености од 25%. Сваки други млади човек био је тада без посла у Србији. Удео јавног дуга у БДП-у је испод 50%. Девизни курс је стабилан. Није се померио ни милиметар без обзира на кризу", рекао је министар Мали.

Мали је говорио и о ребалансу буџета који ће донети озбиљне ствари у будућности.

"Нове генерације су стасале. Заборави се како је било пре 12 година. Људи који су водили економску политику до 2012. године понашају се као да су неки нови људи који никада нису водили Србију. Резултат њихове власти је такав да је половина младих била без посла. Они који су имали среће да имају посао, имали су минималну зараду од 15.000 динара. Минимална зарада у Србији биће 457 евра. У јулу месецу просечна зарада била је преко 800 евра, а у њихово време била је око 300 евра. Највећи број њих је тада примао минималну зараду. У то време је преко пола милиона људи остало без посла. Они су на рачуну буџета имали 70 милиона евра. Само за пензије требало је издвојити 300 милиона. Нису имали пара ни за пензије. У исто време Драган Ђилас је ставио преко 600 милиона евра у своје џепове. Ми имамо закон о финансијској помоћи породица са децом. Идемо са једнократном помоћи за мајке које добију прво дете 500.000 динара. Ако родите четврто дете добијете преко три милиона динара. Имали сте Ћуту који је Устав Србије заједно са пословником бацио у зид", рекао је Мали.

Министар Мали говорио је и о цени млека у Србији. Мали је рекао да је просечна цена млека у Србији између 99 и 120 динара. Наша колегиница јавила се уживо у програм са терена, одакле је доказала да је процена Малог тачна. Она је купила неколико врста млека, а фискални рачун доказао је да цена млека варира управо у овим цифрама.

"Њих не интересује ништа од цена које ми грађани Србије купују. Инфлација је порасла, хајде да видимо како да се изборимо са тиме. Када је била енергетска криза, рекли смо да нема предаје. Када је кренула инфлација, ми смо рекли да морамо да олакшамо људима. Повећали смо плате и пензије, као и минималну зараду", рекао је Мали.

"Од 1. јануара идемо и са повећањем минималне зараде. То је програм са којим смо транспарентно изашли пред грађане Србије. Крећемо у реконструкцију пруге Београд-Ниш. Сваки километар пруге доноси нове инвестиције. Сваки километар доводи нове фабрике и запошљава људе. Није чудно што онда имамо рекордне стране инвестиције. До краја наредне године, очекује се да ће просечна зарада бити преко 1000 евра. 2027. циљамо да нам БДП буде 100 милијарди евра. Циљ је да имамо минималну зараду од 650 евра. То су важни циљеви за грађане Србије", навео је Мали.

Мали је упоредио однос према држави коју има Влада Србије са односом који има један део опозиција.

"Они немају појма ни колика је цена млека, нити било чега. Пустош су оставили иза себе. Они се не сналазе у овоме што ми радимо. За њих је непојмљиво да повећавате плате и пензије и да отварате нова радна места. Ви повећате накнаду за прворођено дете на 500 хиљада динара, Ћута говори о пингвинима из Патагоније. Уз сву негативну политику према Влади, иде негативан поглед на Србију. Ми смо криви и за бомбардовање 1999. По њима Срби морају да буду криви и криви су за све", рекао је министар Мали. За њих се у Сребреници десио геноцид, ми смо криви што нисмо увели санкције Русији и што нисмо чланица НАТО-а. Они клече пред западњацима и увек им је Србија крива. Одете код људи из региона за које знате да вас мрзе и пљујете по Србима. Ми смо сами себе бомбардовали. За Куртија су рекли да је озбиљан политичар и да са њиме треба разговарати. Грађани све то виде. Нису људи глупи. Што смо економски јачи, то боље можемо да одговоримо на изазове", рекао је Мали.

 

 

Извор: ТВ Информер