Саопштења

„ Београд пред банкротом“

Саопштење за јавност 13.05.2013.

Александар Јовичић, шеф одборничке групе у Скупштини града Београда, осврћући се на изјаву градоначелника Београда  Драгана Ђиласа да су неистините тврдње које је Зорана Михајловић изнела у емисији „Утисак недеље“, изјавио је:

Владавина Драгана Ђиласа  по систему „Задужи се и продај“ довела је Демократску странку до банкрота, а Београд  на корак од банкрота и дужничког ропства.

У свом већ уобичајеном маниру, Ђилас је покушао да катастрофалне резултате своје мегаломанске политике грађанима прикаже као његова велика достигнућа.

Српска напредна странка не жели да се бави проблемима ликвидности Демократске странке, али не може да Драгану Ђиласу остави Београд на милост и немилост. 

Одговорни према грађанима Београда, морамо изнети неке чињенице:

Град Београд задужен је за 450 милиона евра, а када се на то додају задужења јавних предузећа чији је гарант град Београд а која износе око 450 милиона евра, укупна дуговања града износе 900 милиона евра. 

Кредити су узети на грејс-период од две године, тако да је несумљиво да ће  2015. Београд бити у великим проблемима. 

Како се задужују јавна предузећа за потребе града, најбоље се може видети на примеру куповине зграде „Инекс“, коју је ЈКП „Градска чистоћа“  купила за потребе града за 700 милиона динара.

Катастрофално вођење Београда преноси се и на функционисање градских општина које највећи део својих средстава добијају из града, па сада поред колапса градске власти имамо и све теже функционисање општинских власти.

Само већа децентрализација власти и враћање општинама одузетих овлашћења, могу спречити да самовоља и потреба за саморекламирањем једног човека буде испред интереса грађана Београда“.