Вести

Вучић : Потписани меморандуми веома значајни за Србију


Председник Српске напредне странке и први потпредседник Владе Александар Вучић састао се данас, 3. октобра 2013. године, са његовом екселенцијом Калдуном Калифом Ал Мубараком, генералним директором „Мубадале“, као и члановима делегације ове компаније.
 
Након састанка у Влади Србије потписана су четири кључна Споразума о разумевању са институцијама Владе Републике Србије о истраживању комерцијалних могућности. Потписивању ових споразума у Београду присуствовали су Александар Вучић, потпредседник Владе Републике Србије, и Калдун Калифа Ал Мубарак, извршни и генерални директор компаније „Мубадала“.
 
Главни циљеви ових споразума су улагања и могућности развоја у Србији у више области, у којима компанија „Мубадала“ већ послује.
 
• ATIC и Република Србија ће истражити изводљивост истраживачког и развојног центра у Србији у индустрији полупроводника
• Масдар и Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине заједно ће идентификовати могућности инвестирања у српске технологије Фокус- програм за обновљиву енергију 
• Мубадала (Khazna) и Телеком Србија ће заједно истражити могућности за развој дата центара у Србији
• Страта и Република Србија ће истраживати заједничке могућности за развој авио-конструкције – у вези са производним капацитетима у Србији.
 
Први потпредседник Владе Александар Вучић, на састанку са његовом екселенцијом Калдуном Калифом Ал Мубараком и делегацијом компаније Мубадала, истакао је важност потписивања ових меморандума и нагласио: „Сарадња са Уједињеним Арапским Емиратима је веома важна за нашу земљу и неизмерно смо захвални свима вама, посебно шеику Мухамеду што је ову земљу учинио посебном и што нам је вратио наду“.
 
Коментаришући потписивање споразума о сарадњи, Валид Ал Мокараб Ал Мухаири, главни оперативни директор компаније „Мубадала“ је изјавио: "Мубадала ће са великим задовољством интензивирати сарадњу са српским институцијама. Ми смо сигурни да ће нам ови споразуми омогућити да идентификујемо могућности инвестирања. Ми остајемо доследни подршци развоју разноврсне, глобално интегрисане и иновативне економије у Абу Дабију, као и ширењу на перспективна тржишта, као што је Србија."