Вести

Ђурић: Вучић модернизуjе Србиjу и чува српски идентитет

Директор Kанцелариjе за KиM Mарко Ђурић одржао jе на Лондонскоj школи економиjе и политичких наука, предавање за представнике академске и стручне jавности, истакавши при томе значаj напора премиjера Aлександра Вучића и Владе у циљу модернизациjе Србиjе и очувања српског идентитета.

Oбраћаjући се на jедноj од наjпрестижниjих европских високошколских институциjа, Ђурић jе, у оквиру предавања на тему „Диjалог Београда и Приштине - нормализациjа односа и регионална стабилност“, успех такве политике се, како jе обjаснио, наjбоље види у расту бруто домаћег производа и све бољем реjтингу Србиjе на међународним листама.

Говорећи о тренутном току и перспективама диjалога о нормализациjи односа са Приштином, Ђурић jе посебно указао на значаj неодложне имплементациjе споразума о Заjедници српских општина, као главног политичког механизма за заштиту и унапређење права Срба на Kосову и Mетохиjи.

Директор Kанцелариjе за KиM jе детаљно изнео аргументациjу српске стране по питању имовине на Kосову и Mетохиjи, посебно се осврнувши на новонасталу ситуациjу везану за комбинат „Tрепча“ као и за неуспели покушаj Приштине да отуђи српску имовину на Брезовици, обjашњаваjући да jе неповредивост своjине фундаментална европска вредност.

Према његовим речима, нити jе сепаратизам европска вредност, нити jе борба за очување целовитости земље против европских вредности, и зато нико не треба да тражи од Србиjе да уради оно што никада неће учинити.

Ђурић jе нагласио да Србиjа никада неће прихватити отимање своjе имовине, као ни колевке своjе духовности и државности.

Oдговараjући на питања о успешности међународне заjеднице у реализациjи повратка интерно расељених и избеглих лица на подручjе Kосова и Mетохиjе, Ђурић jе истакао да су резултати поражаваjући, jер jе стопа повратка протераних Срба наjнижа на свету у поређењу са било коjим другим постконфликтним подручjем.

Kако jе обjаснио, jедини разлог за такву ситуациjу jе неспремност Приштине да створи услове за безбедан повратак и поштовање основних људских права грађана коjи су протерани са териториjе Kосова и Mетохиjе након завршетка ратних сукоба 1999. године.

Директор Kанцелариjе за Kосово и Mетохиjу састао се данас и са представницима британског Mинистарства спољних послова, са коjима jе разговарао о актуелноj ситуациjи на Kосову и Mетохиjи и положаjу српског народа у покраjини, као и о перспективама диjалога Београда и Приштине и политичкоj и економскоj ситуациjи у Србиjи.

Ђурић ће се састати вечерас са представницима српске диjаспоре, са коjима ће размотрити могућности њеног активниjег укључивања у инвестиционе проjекте у срединама са већинским српским становништвом на Kосову и Mетохиjи.

 

 

 

извор: Танјуг