Вести

Вучић: Oчекуjемо jош немачких инвестициjа

Премиjер Aлександар Вучић поручио jе данас у Хамбургу да ће Србиjа наставити европски пут и изградњу правне државе и додатно jачати економиjу како би привукла више инвеститора.

 

Вучић jе, у обраћању после састанка са градоначелником Хамбурга Oлафом Шолцом, рекао да се нада да ће Србиjа и Немачка имати стабилне и добре односе у будућности и да ће Србиjа моћи да привуче jош више немачких инвеститора.

 

"Урадићемо све што можемо да изградимо наjбоље односе с Хамбургом, са свим градовима у том немачком региону, jер само таj град има БДП много пута већи од Србиjе", навео jе Вучић.

 

Премиjер jе рекао да jе у разговору са градоначелником Хамбурга нагласио одлучност Србиjе да настави европски пут, додатно оjача економиjу и настави изградњу правне државе.

 

"Tо ћемо урадити и да бисмо привукли jош инвеститора и бизнисмена из Немачке, да бисмо обезбедили сигурно економско окружење", рекао jе Вучић и подсетио да jе Србиjа међу десет земаља коjе су наjвише напредовале на светскоj Доинг бусинес листи.

 

Вучић jе позвао градоначелника Хамбурга да посети Србиjу, што ће Шолц и учинити после избора у тоj земљи.

 

"Kао премиjер сам спреман да учим jош од њега и не стидим се да то кажем. Задивљен сам гостопримством коjе нам jе пружио Шолц и његов тим и захвални смо због тога што смо могли да научимо много од њега о развоjу града", рекао jе Вучић.

 

Шолц jе похвалио европски пут Србиjе и нагласио да jе веома срећан што jе Србиjа на добром путу да постане део EУ, што ће осигурати мир и побољшати економске могућности.

 

Oн jе навео да jе Србиjа на добром путу, да инвеститори из Eвропе и из Немачке добро послуjу у нашоj земљи, да постоjи добра сарадња, коjа може бити jош боља у будућности.

 

 

 

Радимо на економском расту, потребна добра тржишта

 

Радимо на економском расту и зато су нам потребна добра тржишта као и знање и искуство страних партнера, поручио jе Вучић у разговору са Шолцом коjи jе поздравио европски пут Србиjе и нагласио да jе то добар предуслов за заинтересованост немачких инвеститора.

 

Вучић jе Шолца обавестио о економским реформама коjе jе Србиjа спровела и да ради на економском расту, а градоначелник jе рекао и да постоjи озбиљна намера у северноj Немачкоj за отварање тржишта рада за грађане Србиjе.

 

„Србиjа посвећуjе много пажње свим покраjинама Немачке. Дошли смо да разговарамо о свим важним темама и понуди коjу Србиjа може да пружи", рекао jе Вучић у разговору са градоначелником Хамбурга.

 

" Успели смо да заинтересуjемо важне партнере из Баварске, Баден Виртенберга, Северне Раjне Вестфалиjе и Хесена, коjи су у првих седам месеци 2016. године учествовали у укупном извозу Србиjе у СР Немачку са 72 одсто.

 

У поређењу са поменуте четири покраjине, робна размена Србиjе са покраjином Хамбург веома jе скромна. У периоду jануар-jул 2016. године износила jе 32,1 милион евра, од чега се на наш извоз односи 14,3 милиона евра, а на наш увоз 17,9 милиона евра“, изjавио jе на почетку сусрета премиjер Вучић.

 

Oн jе градоначелника Шолца обавестио о економским реформама коjе jе Србиjа спровела у последње две године и аранжману са Mеђународним монетарним фондом.

 

„Радимо на економском расту и зато су нам потребна добра тржишта, али и знање и искуство страних партнера. Спровели смо озбиљне економске реформе и то нам jе омогућило да напредуjемо на Доинг бусинес листи са 91. на 47. место", истакао jе премиjер Вучић и додао да jе Србиjа кључни фактор стабилности у региону.

 

На краjу данашњег сусрета премиjер Вучић упутио jе позив градоначелнику Хамбурга да посети Београд.

 

 

 

извор: Танјуг