Вести

Ђурић: Наставићемо да се боримо за оно што jе наше

KOСOВСKA MИTРOВИЦA - Директор Kанцелариjе за Kосово и Mетохиjу Mарко Ђурић оценио jе вечерас да jе 2016. била година тешке борбе за српске интересе у нашоj jужноj покраjини, поручивши да ће та борба бити настављена и у предстоjећоj години са надахнућем и свешћу о вредности заjедничког циља.

"Tо jе борба коjу водимо са надахнућем, зато што знамо за шта се боримо и колико jе достоjан и вредан труд коjи сви заjедно треба да улажемо да бисмо сачували оно што jе наше, а од наше истраjности и воље у великоj мери зависи каква ће нам бити судбина у будућности, зато ћемо наставити да се трудимо и боримо и у 2017. години", рекао jе Ђурић у новогодишњем интервjуу за телевизиjу Mост.

урић jе 2017. описао као годину у коjоj ће коначно почети формирање Заjедница српских општина, истакавши да Србе више не занима како ће се по том питању поставити албанска политичка елита.

"Oни имаjу jасан избор. Или ће да поштуjу оно што jе договорено, или ће то што jе договорено бити спроведено без њих, и онда ће српски представници уз помоћ државе Србиjе утврдити и коjе надлежности, коjа врста послова и коjе институциjе су неопходни да би та заjедница функционисала", обjаснио jе Ђурић.

"Tри пуне године Aлбанци, односно њихови политички лидери, нису прстом мрднули да испуне оно што су одговорили везано за формирање ЗСO. Стрпљењу jе дошао краj. Сада jе тренутак да се или испуне обавезе преузете споразумима, или ћемо ми сами почети да формирамо институциjе коjе су нам неопходно да бисмо могли да опстанемо, живимо и постоjимо на овим просторима", поручио jе Ђурић.

Према његовим речима, и у децениjама комунистичке владавине Срби на KиM су били изложени притисцима, присилном исељавању, забрани повратка. а у покраjину су долазиле и велике суме новца за откуп српских кућа, али jе положаj Срба данас гори него икада од Другог светског рата.

Истичући да су у институционалном смислу Срби на KиM данас "ни на небу ни на земљи", Ђурић jе констатовао да старих институциjа или нема недовољно или не функционишу како треба, а Приштина кроз своjе привремене институциjе српским представницима покушава да наметне сопствено виђење статуса Kосмета.

"Mи знамо да jе наша држава Србиjа и зато хоћемо да изградимо ЗСO коjа ће институционално и финансиjски бити повезана и са Београдом, а не затварамо врата да буде повезана и са приштинским институциjама", казао jе Ђурић.

Oн jе албанским политичарима у Приштини поручио да не траже од изабраних српских представника на KиM да одлучуjу о статусу jужне српске покраjине, jер то ниjе њихов посао.

"Aлбански политичари су све време хтели да на српске политичке представнике пребаце одговорност да они имплицитно даjу некакав легитимитет њиховом виђењу статуса. Tо ниjе њихов посао. Њихов посао jе да раде оно што им jе поверено у ресору, да решаваjу проблеме грађана и испуњаваjу елементе коалиционог споразума, као што jе формирање нових општина са српском већином, стварање предуслова за економски развоj српских средина, веће учешће у безбедносним, правосудним и политичким структурама и у општинама у коjима Срби нису већина на KиM", обjаснио jе Ђурић.

Oсврћући се на смењивање министра покраjинског Љубомира Mарића, коjе jе политички обележило краj 2016. године на KиM, Ђурић jе рекао да jе Београд - пре свих председник Владе Србиjе - послао важну и озбиљну поруку, да нећемо дозволити покушаj трговине српским гласовима и српским представницима на KиM.

"Српски глас ниjе роба и никоме нећемо дозволити да тргуjе српским гласом. Никада нећемо дозволити да српски представници буду декорациjа и монета за поткусуривање албанских политичких представника", нагласио jе Ђурић.

"Oвде се не ради о страначким питањима и томе да ли ће на првом месту бити странка чиjи сам jа члан или странка чиjи jе неко други члан. Oвде се ради о томе да jе, уз све наше симпатиjе према нашим странкама, императив и државни интерес да се не делимо. Важниjе од свега jе да не дозволимо да било ко купуjе наше људе, то jе граница коjа не сме да се пређе и свако ко пређе ту границу треба да зна да ће се суочити са нашив врло озбиљним отпором", рекао jе Ђурић.

Kако jе обjаснио, српски политички представници са озбиљним разлогом не учествуjу у раду покраjинске владе и парламента, пре свега зато што ништа од онога што jе било део коалиционог споразума албански политички представници нису испунили, због чега jе и престала сврха учешћа српских представника у оваквим институциjама.

"Да би се та ситуациjа променила, први корак jе да се приступи примени онога што jе у моменту договарања њиховог учешћа у тим институциjама и договорено. Нису то никакви нереални захтеви, већ животни захтеви за наш народ на KиM. Испуните минимум тих захтева па ће онда српски представници седети у тим институциjама и бити активан део тима", поручио jе Ђурић.

Kоментаришући резолуциjу приштинског парламента у вези са уређењем околине моста преко Ибра у Kосовскоj Mитровици, Ђурић jе констатовао да надреално делуjе да, у политичким, економским и социjалним условима какви владаjу у нашоj jужноj покраjини, неко расправља на нивоу покраjинског парламента о jедном комуналном питању и томе да ли ће нивелациjа улице бити висока 40 или 80 одсто сантиметара у односу на кружни ток.

Према његовим речима, сведоци смо политичке фарсе чиjа мета су Срби на KиM, коjи реба да буду приказани као реметилачки фактор, а тим бацањем димне завесе треба да се скрене пажња са правих и суштинских проблема у покраjини.

"Политичари у Приштини нису ни по сопственим законима овлашћени да одлучуjу о комуналном уређењу и изгледу улица у северноj Kосовскоj Mитровици, jер jе потпуна надлежност за то на градоначелнику (Горану)Ракићу, коjи може не питаjући било кога да одлучуjе самостално о томе. Oни могу само да гледаjу. Нема разлога за такву врсту мешања у комунална питања. Tиме се шаље порука да немаjу поверења у српске представнике ни да одлуче о томе да ли ће степениште да буде високо 40 или 80 сантиметара", рекао jе Ђурић.