Вести

Ђурић: Незаборав је дужност државе и њених грађана

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић присуствовао је обележавању 20 година од прве отмице српских цивила у јужној покрајини, рудара копа Белаћевац, који је поручио да је незаборав дужност како државе и њених институција, тако и њених грађана, због тога што су жртве које смо као народ претпрели обележје нашег идентитета.

"То је обележје нашег идентитета како у прошлости, садашњости, тако уверен сам и у будућности. Не смемо заборавити наше жртве, не смемо никада престати да тражимо истину и правду. Људи који су починили неки од најтежих злочина на КиМ делују некажњено, обављају неке од најодговорнијих функција у нашој јужној покрајини. Обавеза је да не престанемо никада да се боримо за то да буду изведени пред лице правде", казао је Ђурић.

Ђурић је истакао да ће се Србија залагати и инсистирати на томе да утврђивање истине о киднапованима, несталима и убијенима на КиМ и свим жртвама и кажњавање одговорних за то постане саставни део процеса решавања питања КиМ.

"Да у склопу будућих разговора и решења, на свеобухватан и системски начин приступимо проналажењу и криваца, али и решавања судбине оних који су на трагичан начин, само зато што су носили српско име и презиме, настрадали на КиМ", додао је Ђурић.

Ђурић је навео да Канцеларија за КиМ подржава рад Удружења, те да ће укључити њихове представнике у унутрашњи дијалог о КиМ који је покренут на иницијативу председника Србије Александра Вучића, јер сматрају, каже, да је важно да се и глас породица жртава чује о овом суштинском питању нашег опстанка.

 

 

Извор: Танјуг