Вести

Селаковић: Приштини кост у грлу чланице ЕУ које нису признале КиМ

Генерални секретар Председника Србије Никола Селаковић каже да је важно да се дијалог, који изгледа као да је у блокади, настави. Напомиње да су Приштини кост у грлу државне чланице ЕУ које нису признале сецесију КиМ од Србије.

Селаковић је рекао да одбијање Приштине да се дијалог настави, није ништа ново.

"Оно што је ново је чињеница да је то њихово одбијање, изношење разних неистинитих или циничних изговора, овог пута праћено и насиљем над косовско-метохијским Србима", каже Селаковић.

Истиче да је важно што је америчка администрација напад на косовске Србе окарактерисала као акт насиља.

"Интересантно је што су Американци рекли да је реч о насиљу и имали смо реакције вашингтонске администрације. То нам пружа негде неку наду да ће после стишавања ситуације на Корејском полуострву америчка администрација почети да води другачију политику када је у питању Балкан", сматра Селаковић.

Додаје да са приштинске стране, покушај трговине са ЗСО постоји одавно.

"Они покушавају да се тиме баве, али је важно да се дијалог настави, који изгледа као да је у блокади чему добрим делом доприноси Приштина. Надам се данас или сутра новом датуму за дијалог у Бриселу", каже Селаковић.

Напомиње да ће косовска страна урадити све да се изврши притисак на председника Вучића.

"Имам поверења у Вучића и грађани Србије треба да имају поверења јер без обзира на притиске, Вучић је неко ко уме и зна да доноси одлуке у интересу државе и народа", истиче Никола Селаковић.

Напомиње да ће председник Вучић одржати консултације са представницима Српске листе и истиче да "Срби на КиМ немају већег савезника нити оног ко више разуме њихове проблеме и бори се за њихово решавање од председника и владе у Београду".

Говорећи о споразуму о царинском уједињењу Приштине и Тиране који је усвојио косовски парламент, Селаковић каже да се ствара албанско-албанска царинска унија.

"Формирају се неки елементи реалне уније, а недостаје им само краљ па да имају и персоналну унију. Александар Вучић је предложио раније формирање царинске уније на Западном Балкану али је то одбијено", подсећа Селаковић.

Каже да су Приштини кост у грлу државне чланице ЕУ које нису признале сецесију КиМ од Србије.

"Шпанија нам је пријатељска држава и ценимо њихов јасан став по питању Косова и Метохије", напомиње Селаковић.

Додаје и да не очекује никакву реакцију ЕУ на догађаје на Космету.

 

 

Извор: РТС