Вести

Ђорђевић: Држава исплаћује директно породиљама

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да ће разлика у родитељском додатку за друго, треће и четврто дете, родитељима бити исплаћена до краја године.

“Закон је почео да се примењује 1. јула, за нешто ретроактивно, за нешто не. Кад су у питању друго, треће и четврто дете, за њих ће бити, ретроактивно, исплаћена разлика до краја године, у наредних шест месеци. Финансијска средства имамо, она су обезбеђена”, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао да кашњења више нема и да се исплаћују најкасније до 20-ог у месецу, за претходни месец.

Појаснио је да је измењен закон, управо да не би више било кашњења, јер је раније, каже, постојао “корак више”, односно послодавци су исплаћивали накнаду, а онда морали држави да пруже доказ да су платили породиљи, како би им држава рефундирала та средства.

Сада је, наводи, предвиђено да држава исплаћује директно породиљама, од тренутка када оду на породиљско боловање.

“Нема кашњења. Одредили смо да 20. у месецу буде датум за исплату, водили смо речуна о исплати плата и пензија, како не бисмо оптеретили трезор, тако да ништа не касни”, рекао је Ђорђевић.

 

Циљ измена није да се некоме смање давања

Ђорђевић је изјавио данас да је циљ измена Закона о социјалној заштити да буде ефикаснији, а не да се било коме смање или ограниче социјална давања.

Министар је напоменуо да је јавна расправа одржана у свим градовима, те да би, пре критике, требало сачекати коначну верзију предлога.

Ђорђевић је, коментаришући критике на предложене измене Закона о социјалној заштити, рекао да је намера да се изради модеран закон, који би био функционалан.

Зато је, додаје, покренута иницијатива да закон добије “шире примедбе", и да је зато била одржана јавна расправа у свим деловима Србије, а стручна јавност дала мишљење.

„Онда сам приметио да постоје неки субјекти у држави, који су већ ''а приори'', пре него што је Министарство заузело став о примедбама, изашли са критикама, што није у духу демократије. Министарство тек треба да заузме став о примедбама и када предлог уђе у међуресорну процедуру, можемо да причамо да ли је добар или не“, рекао је Ђорђевић.

Подвукао је да измене закона не иду у правцу да се било коме смање или ограниче нека социјална давања, већ је идеја ефикаснији рад и боље функционисање Центара за социјални рад.

"Сачекајте да видимо како ће предлог да изгледа, спреман сам да одговорим новинарима за све што будемо прихватили", закључио је Ђорђевић.

 

 

Извор: Танјуг