Вести

Вучић: Кина снажно подржава независну, самосталну и јаку Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Тјенђину, после сусрета с кинеским премијером Ли Кећијангом, да је на састанку потврђена међусобна подршка на политичком плану и вечно пријатељство, а да су највише разговарали о томе како Кина може да помогне Србији у усвајању модерних технологија.

"Управо смо завршили разговор са делегацијом на челу са Ли Кећијангом. Наставили смо разговоре које смо имали јуче са шефом државе, Ши Ђинпингом. Не морам да понављам, али под утиском поново изговарам да је то велика ствар и велика част за нашу земљу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је по свим питањима изражено једногласје и међусобна подршка - територијалном интегритету Кине и Србије, а на састанку се, како је рекао, могло чути да нас Кина "снажно цени и да би и у будћности волела да види независну, самосталну и јаку Србију".

"Рекао је (Ли) да смо вечни пријатељи, да смо показали то једни другима у тешким условима и временима, не само када је то лако", цитирао је Вучић кинеског премијера.

Вучић је изразио захвалност Кини и поновио да иако и у политичким и у људским односима ништа краће не траје од захвалности, код нашег руководства није тако.

"Ми ћемо да памтимо шта су урадили за Железару, али и у тешким временима 1999. године", рекао је Вучић, подсетивши да се састао и са гувернером провинције Хебеи, која је по површини величине Немачке.

"Са њим сам разговарао о инвестицијама и индустријском парку у Смедереву. Лија сам замолио да нам помогну око Четврте индустријске револуције, око уласка у цео процес, који би једна мала земља, Србија могла да прати. Потребна нам је помоћ Кине у модерним технологијама, роботизацији друштва", рекао је Вучић.

Онима у Србији који му се, како је рекао, смеју, поручује:

"Немам ништа против да ми се многи у Србији смеју. Сваки пут се смеју и сваки пут се испостави да се залуд смеју."

Додао је да ће Србија, пре његове следеће посете Кини, у априлу следеће године када се одржава други самит "Један појас један пут", послати неколико тимова.

"Да видимо где ми можемо да добијемо неко учешће, да даље развијамо нашу земљу, да сачувамо памет у земљи. Како да добијемо део модерних технологија којима до сада нисмо могли да овладамо. То је била и главна тема разговора уз искрено изражено пријатељство", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је Кина Србији сада пети привредни партнер, са милијарду и 800 милиона размене, да Србија повећава свој извоз и за 100 одсто иако су то и даље све мале цифре.

"Али ми имамо све већи број кинеских инвеститора, тиме треба да се дичимо, хвалимо и храбримо и у будућности користимо. Кинески пријатељи желе да нам помогну, виде у нама поузданог и стабилног пријатеља, али и самосталну и суверену земљу", рекао је Вучић, додајући да у Кини знају и да се на Србију не може вршити притисак тако да се одрекне свог кинеског пријатеља.

 

Још један беочуг у ланцу пријатељства Србије и Кине

Вучић је срећан постигнутим у Кини у разговорима са кинеским председником Ши Ђинпингом и премијером Ли Кећјангом, као и свим другим кинеским привредницима и званичницима, и наглашава да је сигуран да је урађено нешто добро за Србију што ће се видети у будућности.

Вучић је рекао да још није завршено и да ће и ноћас на вечери разговарати са премијером Лијем и замолити га за још неке ствари, иако му се, како је рекао, неки у Србији смеју због тога.

Треба, каже, питати раднике Железаре Смедерево колико су задовољни оним што је до сада урађено у тој компанији.

Исто, додао је, треба питати и оне у РТБ Бор којима су неки претходни предлагали да саде кикирики или праве корпице од прућа, те поновио да ће у будућности Бор да учествује са 1,1 одсто у БДП Србије.

Ту је, истакао је, и изградња индустријског парка.

Вучић је захвалио бившем председнику Томиславу Николићу и Канцеларији коју води на послу који су обавили као и свим министрима који су, сваки у свом ресору, вредно радили.

"А онима који се смеју за свињске главе и папке, смејали су се и за говеда. Сада имамо повећану производњу захваљујући угворима са турским привредницима" рекао је Вучић и додао да ће после 30 година у Србији бити повећана производња свињског меса.

Лако је из кафића критиковати, указао је Вучић и навео да грађани виде разлику "иземеђу нас и њих" који би само да добацују, а никада ништа нису направили.

"Када је Србија имала суфицит у буџету три године за редом. Када је било да Србија има другу стопу раста у Европи - није то било " подвукао је председник Србије.

Међутим, констатовао је, да неко у Србији каже да је нешто добро тешко да ћемо дочекати.

"Веома сам срећан јер смо додали још једна беочуг у ланцу нашег пријатељства" нагласио је.

Вучић се поново осврнуо на Железару и истакао колико нам је Кина помогла износећи податак да је 30 одсто увећана производња, и 39 одсто увећана продаја.

Поновио је да је добио позив од председника Ши Ђинпинга за наредни Самит "Један појас, један пут", априла догодине, на који је кинески председник лично позвао до сада само још руског председника Владимира Путина и истакао колико је то значајно.

"Онда сте свесни да сте успели и поносни сте на своју земљу" закључио је председник Србије.

 

Србија је данас земља наде и будућности

Србија је упркос различитим притисцима остала на свом европском путу и од сиромашне земље пред пропашћу, постала је земља наде и будућности, "звезда ученик" Међунардоног монетарног фонда, поручио је председник Србије Александар Вучић у Тјенђину.

Након састанка са премијером Кине Ли Кећангом, председник Вучић је подсетио да када се осмишљавала политика државе 2013. и почетком 2014. године, држава је, каже, знала у какве тешке реформе треба да крене.

"Знајући у како тешке реформе треба кренемо, знали смо да на глобалном нивоу морамо да поставимо Србију као земљу која ће да штити љубоморно своју независност, да поштује своје пријатеље и да им не окреће леђа када је њима тешко. То је и када говоримо о НР Кини и када говоримо о Руској Федерацији", каже Вучић.

Напомиње да не треба заборавити да је Србија, и Босна и Херцеговина захваљујући Републици Српској, која то није дозволила, једина земља која није никакаве санкције уводила Русији.

"Без обзира на све могуће притиске, све смо то издржали. Остали смо и на свом европском путу, чврсто смо на свом европском путу и напредујемо на европском путу. У једној врло компликованој глобалној ситуацији успели смо да одбранимо интересе Србије али и да направимо најбоље могуће односе и са онима који нису увек нужно у најбољим могућим односима са ЕУ или са Сједињеним Америчким Државама".

Вучић је рекао и да односи са САД напредују и да ће се таква политика наставити.

Иако је, објашњава било увек много противника и да су увек, каже, сви знали да је то немогуће, Србија је успевала да има добре односе са ЕУ, САД, Русијом, Кином...

"На ту сам политику Србије веома поносан јер сам у креирање такве политике и лично учествовао. И као што видите та политика даје добре резултате", истакао је Вучић.

Подсетио је на добре односе са Кином и да су се ти односи могли видети још 2014. године када је имао прве састанке са премијером Кине Ли Кећангом, а затим када је кинески премијер био на отварању Пупиновог моста.

Наводи да је саобраћај на Пупину данас осам пута већи него 2014. године.

"Србија је била, како је данас рекао Клаус Шваб, једна сиромашна земља пред потпуном пропашћу, једна очајна земља. Данас је Србија земља наде, земља будућности, земља која је постала звезда ученик ММФ-а", рекао је Вучић.

Подсећа да је Србија прошла гроз трогодишњи аранжман са ММФ са највишим могућим оценама, да има једну од највећих стопа раста економије у Европи и да трећу годину за редом држава има суфицит у буџету.

Ти резултати, каже, говоре да у наредном периоду, у наредних десет година, Србија може значајно да увећава БДП наше земље и да би просечна стопа раста могла да буде 4,5 - 4,7 процената кумулативно што би, оцењује био драматичан раст.

"То би био драматичан раст и страховитом брзином би се приближили економском развоју најзначајнијих и неупоредиво развијенијих економских земаља", каже председник, а да ли ће се у томе успети, напомиње, зависи од нас.

"Да ли ћемо успети, то је на нама, али морамо да водимо рачуна о свим политичким стварима које нису ни мало једноставне", каже Вучић.

 

Рат САД и Кине погодиће цео свет па и Србију

Вучић је изјавио данас да ће нови трговински рат САД и Кине погодити цео свет, ЕУ, па самим тим и Србију, али се нада да ће после избора за амерички Конгрес наступити нека нова клима.

"Стара пословица каже "кад се слонови туку, трава страда". Ми смо толико мали, наша економија је мала у односу на америчку и кинеску, те гледамо од тих влати траве нешто за будућност да саградимо. Морамо да се сачувамо и заштитимо", рекао је председник.

Вучић је рекао да ће нови трговински рат две моћне светске државе погодити и Србију, као што ће погодити и ЕУ, али и цео свет, али да се нада да ће после избора за Конгрес у САД нека нова клима да дође.

"Од међусобних санкција нема резултата. Разумем кинеског председника који је позвао на боље разумевање и да се не ограничава светска трговина. Ми смо мали да бисмо могли било шта да мењамо и једино гледамо да будемо што мање оштећени", нагласио је Вучић.

Додаје да је сада трка ко ће бити глобално доминантна сила за пет и десет година - Америка или Кина, али и да има оних који мисле да постоје фер односи у трговини и ограничавању трговине.

"Пратићемо будно и пратимо будно шта се дешава. Многи аналитичари потцењују политику Србије мислећи да она долази како некоме падне на памет. Не сањају колико математике, рачунања и озбиљног приступа ту има, колико озбиљних савета и споља и изнутра од најмудријих и најпаметнијих глава имамо", закључио је Вучић.

 

Не знам какве везе Изетбеговић има са КиМ

Вучић је изјавио данас у Тјенђину да је, када неко говори о наоружању других земаља то мешање у унутрашње ствари независних и суверених држава и да зато, како је рекао, не зна зашто је то урадио председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Коментаришући изјаву Изетбеговића о Косову и Метохији, као и наоружању које Србија купује, Вучић је запитао какве везе лидер СДА има са тим.

Поручио је Изетбеговићу да не треба Србију и неке друге у региону да користи за добијање политичких поена у предизборне сврхе.

„Може ли неко да ми каже какве он везе има са КиМ. Када говорите о наоружавању суверених земаља ви се директно мешате у унутрашње ствари независних и суверених држава. Не разумем зашто то Изетбеговић ради. Србија никоме није претња и никада никоме није запретила никада. Ниједном својом изјавом нисам учинио ништа лоше и желимо најбоље односе са Бошњацима", рекао је Вучић.

Не жели, рекао је, да им Србија буде предмет у изборној кампањи.

"Остало им је 15 дана до избора и сада ко ће да добије неке поене ако изговори нешто лоше о мени, Србији, или не знам коме у окружењу“, навео је председник Србије.

Поручио је да од њега неће чути тежу реч, не зато што је уплашен и не зато што не би могао да добије лаке политичке поене на унутрашњој сцени, већ, како истиче, што мора да разуме позицију Србије, да ми и хоћемо и желимо, али имамо обавезу да се понашамо најодговорније.

„Ми не смемо да будемо разлог за било какав, чак и вербални сукоб. Зато нисам ништа рекао. Зато сам питао какве везе он има са КиМ, зашто се меша у директне унутрашње ствари једне земље. Ја када говорим о БиХ, не говорим о јединственој или оваквој или онаквој, већ о Дејтонској, поштовању њеног територијалног интегритета, као и поштовања територијалног интегритета Републике Српске у складу са Дејтоном, у оквирима и границама БиХ“, нагласио је Вучић.

Истакао је и да је врло прецизна политика Србије усклађена са уставно правним актима БиХ и међународно правним споразумом какав је Дејтонски.

„Оно што неки други говоре о Санџаку, о Косову, о многим другим стварима говоре супротно Уставу Србије, међународном правном поретку. Није моје да им објашњавам било шта о томе, већ само да укажем нашој јавности на ту чињеницу“, казао је председник.

 

Јавност ће за месец-два видети чиме располаже ВС

Вучић je изјавио данас у Тјенђину да мисли да ће уместо параде за месец или два Србија организовати војну вежбу, те да ће то бити прилика да јавности буде приказано шта данас има Војска Србије.

Говорећи о српском оружју, председник је новинарима рекао да је Војска Србије, а томе је, каже, и сам био сведок пре пет година, упркос чињеници да смо имали велики број сјајних професионалаца, војника, али да нисмо имали поједине видове војске.

"Знате ли колико смо 29 МИГ имали да су били у летном стању - 0 до 1. Са једне смо скинули делове да би та друга могла да полети“, подсетио је председник.

Најавио је да ће за месец или два јавности бити приказано шта војска има.

„Питали смо се да ли да се прави парада. Мислим да ћемо ићи на велику вежбу да стварно пробамо и видимо за шта је ВС способна, да буде корисно, има смисла, а не „лакировка“ за народ. Изведемо сто тенкова офарбаних и провеземо их кроз централне београдске улице. Хоћемо да видимо да ли нам војска ради, јер она постоји да би одвраћала сваког потенцијалног агресора, а не да би некоме претили“, рекао је Вучић.

Поручио је да је ствар Србије колико ће оружја имати и додао да га немамо довољно и да много тога још треба набавити.

"Србија је једина земља у региону чији ниједан део државног руководства није исказао жељу за улазак у НАТО, једина која суштински не жели да уђе у НАТО, жели да чува своју војну неутралност, а да би се она сачувала мора да има снажну војску да одврати сваког потенцијалног агресора од напада“, казао је Вучић.

Председник је рекао да би била катастрофа, пре свега за српски народ, када би Србија неког напала и истакао да му ни на памет не пада да учествујемо у ратовима у којима би било какву негативну улогу имали.

"Желим економски развој, да будемо шампиони у напретку наше економије, а не нечему другом. Нико нема разлога да брине због јачања Србије и у том смислу ми смо у сваком смислу за било које хуманитарне потребе спремни да нашим новим хеликоптерима помогнемо и нашим суседима у БиХ. Увек могу да рачунају на нашу подршку и помоћ“, рекао је.

Вучић је истакао да Србија не предтсавља никакву претњу и опасност и да не жели да ово буде нека врста правдања јер су сви из региона довели нас Србе у позицију да морамо да им се правдамо, а да нико не разуме зашто.

„Морам да се правдам некоме у БиХ због онога што се збива на КиМ. Извини, због чега. Неком из региона да ли имати један тенк више или мање, једну беспилотну летелицу више или мање. А што то тебе брига“, упитао је Вучић.

Истакао је да је у питању наша политика, наша војска, наша земља.

 

ХР одбила да главни правац буде Београд-Загреб

Вучић je изјавио данас у Тјенђину да је Србија била спремна да ради са Хрватском и другим земљама региона, али и да је Хрватска пре пет година одбила његов предлог да главни саобраћајни правац буде Београд - Загреб.

Председник је рекао да им је он то нудио, а да Хрватска није хтела ни да чује.

Њихов премијер је тада рекао "нас не интересују источне излазнице", рекао је Вучић.

"Договорио сам са Виктором Орбаном да заједно са кинеским пријатељима направимo комуникацију Београд - Будимпешта - Беч. Ми ћемо тиме многе да оштетимо, али шта ја ту да радим, ми се боримо за себе. Хтели смо да се боримо заједно, нису прихватили", навео је Вучић.

Али ми смо, додао је, спремни да у будућности много тога заједнички радимо са Хрватском.

“Јер најлакше је добити у Србији поен на мржњи према Хрватима и ја то не желим да радим јер сам сигуран да ћемо, уколико желимо да опстанемо на Балканском полуострву, морати да сарађујемо много ближе и много боље него што смо то до данас чинили. Веровали или не али тако је”, рекао је Вучић.

Ко паметно сагледава, ко погледа демографске показатеље и Србије и Хрватске видеће да су њихови још лошији од наших, њихови трендови исељавања су још лошији од наших, и бугарских.

“Мораћемо да се уједињујемо и чувамо своје земље и да се боримо за опстанак својих народа“, рекао је Вучић и додао да је зато важно да имамо што успешније економије, него да радимо једни против других.

Вучић каже да је Штир један од кључних идеолога ХДЗ и његов текст треба, како каже, пажљивије прочитати.

“Будалаштине које су писали протеклих дана по хрватској штампи заборавите, лупета свако ко шта стигне, ако неко каже нешто лоше о Вучићу онда ће се додворити онима на Марковом тргу и ја то разумем. То су политичке приче. Овај текст је озбиљнији и реч је о озбиљнијем човеку, доскора (званичника) хрватске државе, а сада, многи кажу, из сенке”, рекао је Вучић.

“Али, добро, он је рекао да на Србију треба рачунати у будућности јер Србија под Вучићем - а не мислим да је Србија под Вучићем и са Вучићем - јача, то је он рекао и то је чињеница. И мораћемо да видимо на који начин ћемо да се односимо према томе. Ми ћемо да јачамо економски и даље, заједно са Хрватском и свима другима у региону”, истакао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк