Вести

Ђурић: Албанска платформа убиство преговора Београда и Приштине

Ђиласов "1 од 5 милиона" Слободан Петровић, из Самосталне либералне странке, гласао је за доношење платформе о дијалогу у Скупштини Косова. Јавно је подржао усвајање ове платформе на челу са Љимајем, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

- Српска листа је политичка организација Срба на Косову и Метохији која је освојила преко 90 одсто гласова наших сународника у нашој јужној покрајини. Она је настала од идеје да Срби на Косову и Метохији не треба да се деле политички пред Албанцима, већ да треба да наступају сложно и јединствено, и преко 90 одсто Срба на КиМ је тај државотворни, национално одговорни став препознало и подржало Српску листу, а на тим изборима за покрајинске институције своје кандидате имали су и поједини кругови у међународној заједници, које су подржали Албанци са идејом да Срби на КиМ буду у више колона и да буду разбијени – рекао је Ђурић.

Како каже, Слободан Петровић и његова структура су најбоља манифестација управо такве политике, и зато, додаје, одаје признање Српској листи, која се уз све потешкоће са којима се суочава, следећи државну политику Србије, свакога дана бори за српске интересе на КиМ.

- Поред свих проблема Српска листа успева и да раскринкава лажи које Приштина пласира преко Слободана Петровића и њему сличнима. Слободан Петровић, који је иначе један од учесника протеста „1 од 5 милиона“, уместо да протествује против свега онога што против Срба раде Албанци на КиМ, против антицивилизацијских такси, напада на Трепчу и осталог, он подржава протесте „1 од 5 милиона“ – рекао је Ђурић. Додаје да је то човек који је подржао и дао кворум у Скупштини Косова, да се изгласа платформа у којој се најдиректније налаже да једино решење за КиМ може да буде пуна независност.

- Њихов, 1 од 5 милиона, Слободан Петровић, подржао је да се донесе та платформа у Скупштини Косова. Имамо званичан листинг који то доказује. Он је јавно подржао усвајање ове платформе на челу са Љимајем – рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да је ова платформа коју су усвојили Албанци представља последњи ексер у мртвачки ковчег дијалога Београда и Приштине. Како каже, ово је убиство дијалога са предумишљајем.

- Ово је веома озбиљан напад на будућност Срба и Албанаца. И то без претеривања. Они који усвоје платформу у чијој се првој тачи позива на мишљење међународног суда правде коју су затражили Јеремић, Тадић и Ђилас у то време и који је на њихово инсистирање одлучио да сам акт проглашења независности није у супротности са међународним правом и где се налаже Републици Србији да призна такозвану независност – рекао је Ђурић. Он додаје да је ово Ђиласов кључни човек на КиМ и да и за то такође постоје докази.

- Грађани треба да знају да је одмах након усвајања ове платформе уследио долазак Реџепа Хотија у Нови Пазар. Ко је он? Он је заменик председника политичке странке Тачија и Весељија. Он је по њиховом налогу отишао у Нови Пазар, а на позив Сулејмана Угљанина, и то на протест „1 од 5 милиона“. Онда имамо ситуацију да Слободан Петровић пише некаква отворена писма, као и Драган Ђилас. Уместо да се заувек покрије ушима или макар покуша да било коме објасни због чега је 2010. и 2012.године, подржавао политику на коју се данас Албанци позивају – рекао је Ђурић.

Како каже, зна да многима не прија ово што говори и истиче да људи морају да знају са каквим неодговорним људима имамо посла.

- Ово је веома озбиљан напад на будућност Срба и Албанаца. И то без претеривања. Они који усвоје платформу у чијој се првој тачки позива на мишљење међународног суда правде коју су затражили Јеремић, Тадић и Ђилас у то време и који је на њихово инсистирање одлучио да сам акт проглашења независности није у супротности са међународним правом и где се налаже Републици Србији да призна такозвану независност – рекао је Ђурић.

Како каже, зна да многима не прија ово што говори и истиче да људи морају да знају са каквим неодговорним људима имамо посла.

- Не смемо никада да заборавимо да су то људи који су нас довели у ситуацију да немамо са чиме да се боримо. Не можемо да верујемо колика је то иронија и апсурд, да људи који су довели до овога, нападају данас председника Вучића који има храбрости да изађе и каже јавно Приштини „сиктер“ овој платформи – рекао је Ђурић.

Према његовим речима, сви морамо да имамо потпуну и целовиту слику по овом питању, и истиче да је за Србе на КиМ велика потпора и охрабрење, то што се Београд на енергичан начин супроставио покушају да се на овакав начин њихова судбина на КиМ запечати на трајно негативан начин.

- Имамо концентрисан притисак. Притисак на државу Србију и њен народ који се не слаже са оваквом одлуком. Са друге стране притисак око такси, како би се изазвале додатне тензије. Такође, прете и одузимањем Трепче, највећег српског послодавца на КиМ. Стварају атмосферу у којој изгледа као да је питање тренутка када ће и физички покушати да нешто ураде по том питању. Србија се свему томе одлучно супроставља – рекао је Ђурић.

Како каже, једини разлог због кога се албански екстремисти суздржавају да, како они сматрају, доврше посао који су започели 17.марта 2004.године, је то што знају да данас у Србији постоји другачија клима и зрелост, као и, како истиче, спремност да се државни и национални интереси на КиМ заштите.

- Што се тиче међународне заједнице, чак је и државни секретаријат САД регистровао континуиране нападе на Србе на КиМ и преко 100 напада за само шест месеци. На српску имовину, физичке нападе и угрожавање њихове безбедности. То показује да је на КиМ створена токсична анти-српска клима у којој се албанске политичке стране и њихови представници такмиче у томе ко ће да буде грђи и гори према Србима – рекао је Ђурић.

Како каже, они су усвојили преговарачки тим на челу са Фатимом Љимајем, човеком који је својим рукама убијао и силовао десетине цивила.

- Они су њега ставили на чело преговарачког тима и то нам говори јасно колико они не желе било какав договор. А са друге стране говоре како су тобоже за наставак дијалога и за разговор – рекао је Ђурић.

 

 

 

извор: Пинк