Вести

Ђорђевић: Спроводимо одговорну социјалну политику

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић потписао је данас Меморандум о сарадњи са представницима 15 јединица локалне самоуправе у оквиру пројекта немачко-српске развојне сарадње "Услуге социјалне заштите за осетљиве групе".

Реч је о пројекту који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) у партнерству са ресорним министарством, а који за циљ има подршку унапређењу система пружања услуга социјалне заштите на локалном нивоу усмерену на потребе најосетљивијих друштвених група.

Ђорђевић је рекао да ресорно министарство спроводи одговорну социјалну политику и додао да ће се наставити у том правцу.

"Измена и допуна закона о социјалној заштити и израда закона о социјалним картама ће пружити додатни искорак када је у питању брига о осетљивим групама", истакао је Ђорђевић.

Навео је да ресорно министарство са ГИЗ-ом сарађује не само на пројекту "Услуге социјалне заштите за осетљиве групе" већ и на другим пројектима и додао да је резултат те сарадње увек био позитиван.

"Очекујем да ће тако бити и у овом случају", рекао је Ђорђевић и додао да је Меморандум о сарадњи потписан са 15 јединица локалне самоуправе из пет округа - сремски, јужнобанатски, златиборски, колубарски и мачвански.

 

Закон о социјалном предузетништву до краја ове године

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да би до краја ове године требало да буде донет Закон о социјалном предузетништву.

Он је новинарима у Београду рекао да ће тај закон омогућити рањивим групама да послују под привилегованијим условима.

Министар је, између осталог, поменуо и да ће бити донет Закон о социјалним картама који ће омогућити да се на транспарентнији и праведнији начин врши расподела средстава, те да ће са тиме и јавност бити упозната како би се знало да су средства додељена на најправичнији начин и у право време.

 

Промениће се суштински однос према радницима

Министар за рад Зоран Ђорђевић је рекао да то министарство очекује доношење новог Закона о безбедности и здрављу на раду, затим Закона осигурању у случају повреде на раду, измене и допуне Закона о социјалној заштити и социјалним картама, затим социјалном предузетништву и о раду агенција за лизинг радне снаге...

"То треба ове године да буде одређено. Промениће се суштински однос према радницима. Држава је на њиховој страни и жели да им помогне".

Говорећи о сезонском запошљавању, казао је да је од 7. јануара иако још нису почели сезонски радови доста радника пријављено.

"Када је реч о фриленсерима, нигде у свету нисмо нашли неко позитивно решење, пошто из безбедносног аспекта није могуће контролисати за кога раде и коме су одговорни. Ипак, они могу за мало пара да оснују агенције и да измирује порез и тако да легално раде у држави Србији".

Ђорђевић наводи да је важно за сузбијање сиве економије оснивање регистра и оних који раде на црно, тако да на сајту тог министарства свако може да види ко је радио противзаконито.

"На сајту може да се нађе за предузетнике и шта све треба да се испоштује када дође инспекција рада, да би све било у складу са законом. Такође, доношење Закона о социјалним картама ће омогућити правичније добијање социјалне помоћи", додао је министар.

 

 

 

Извор: Танјуг