Вести

Кубуровић: Измене закона изазивају велику пажњу јавности

Највећа новина у предложеним изменама Закона о извршењу и обезбеђењу у томе је што више неће бити дозвољена продаја непокретности у којој грађанин станује због комуналног дуга до 5.000 евра, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић.

Она је као револуционарно решење поменула увођење електронске аукције за продају непокретности.

Кубуровић је новинарима у паузи конференције "Излаз из сиве економије" рекла да ће увођењем електронске аукције бити отклоњене све негативне приче које се односе на тај део извршног поступка, а које су, како је рекла, врло често недоказиве.

То се, додала је, односи на приче попут оних "да ли одређена лица само учествују у поступку набавке непокретности и да ли је осталима то забрањено".

"Сада ће постојати један транспарентан поступак где ће свима бити омогућено да учествују у поступку и до самог завршетка продаје, док се лице не укњижи у катастар, неће се знати ко је купац", рекла је Кубуровић.

Као другу значајну промену навела је да ће плата убудуће због принудног извршења моћи да буде оптерећена до половине, а пензија до трећине, минималац до четвртине.

Навела је да измене закона изазивају велику пажњу јавности, да је тренутно у току јавна расправа, да се данас одржава округли сто у Новом Саду, а током следеће недеље биће и у Београду.

"Тада ће детаљно радна група презентовати шта је све ново што измене и допуне закона треба да донесу. Свакако је закон битан, јер од брзине извршења зависи и колико је остварен степен владавине права у Србији, зависи позиција Србије на Дуинг бизнис листи и зависи колико су заштићени повериоци, колико су заштићени дужници", казала је Кубуровић.

У наредних десет дана она очекује крај јавне расправе, а потом да се тај предлог врло брзо нађе у скупштинској процедури.

"Према Акционом плану за положај Србије на Дуинг бизнис листи предвиђено је да овај закон буде утврђен у трећем кварталу године, али верујем да постоји могућност и заинтересованости јавности да то буде и раније", рекла је Кубуровић.

 

Oд ефикасности судског поступка зависи стабилност привредног пословања

Министарка правде Нела Кубуровић је рекла да од ефикасности судског поступка зависи стабилност привредног пословања.

Како је рекла, специјализација судија и тужилаца је дала добре резултате, а сада акциони план за сузбијање сиве економије предвиђа унапређење ефикасности прекршајних судова.

Подсетила је да је од почетка године почео да се примењује институт споразума о признању прекршаја, што је доминантно у области тржишне инспекције и инспекције рада.

"Циљ је да се тај институт у наредном периоду прошири на макар још пет области: Пореску управу, грађевинску инспекцију, фитосанитарну, пољопривредну и ветеринарску инспекцију. Дајемо пуну подршку прекршајним судовима да користе споразуме, јер су процеси онда бржи и јефтинији".

Министарка је рекла да треба изменити Закон о прекршајима и да би анализа за то требало да буде готова до краја другог квартала године.

 

 

 

Извор: Танјуг