Вести

Гојковић: Извештај ЕК има садржине на којој може заједнички да се ради

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић састала се данас са шефом Делегације ЕУ у нашој земљи Семом Фабрицијем, који јој је уручио Годишњи извештај Европске комисије о Србији.

Председница парламента је рекла да, ако се занемаре политичке оцене у извештају, има садржине на којој може заједнички да се ради да се побољшају одређени сегменти.

Приметила је да се у делу извештаја који се односи на рад парламента помиње Савез за Србију који није парламентарна странка, нити је учествовао на последњим парламентарним изборима и напоменула да ни у земљама ЕУ не третирају на једнак начин странке које су у парламентима са ванпарламентарним.

Гојковић је навела да је констатовано да је позивала представнике опозиционих странака на Колегијум, и навела да ће наставити са том праксом, те да очекује да се посланичке групе писаним путем изјасне о својим предлозима побољшавања рада Парламента.

Она је изразила задовољство што су се неке посланичке групе и посланици, који су до сада бојкотовали рад у пленуму, вратили на последњим заседањима, те указала да је било простора да се констатује и да посланици владајуће већине немају више праксу улагања већег броја амандмана.

Навела је да не може да се сложи да су протести у Србији били потпуно мирни како је наведено, те да није констатован упад на РТС, који је узнемирио грађане Србије и, како се наводи, са жаљењем приметила да је неколико посланика српског парламента, учествовало у тим ружним догађајима.

Гојковић је указала да, у поређењу са другим земљама региона, где опозиционе странке не учествују у раду парламента од конституисања, те земље ипак боље пролазе у извештају о напретку.

Пренела је спремност да се ради више како би следећи извештај био знатно бољи у појединим сегментима, те напоменула да Скупштина Србије има добру сарадњу са цивилним друштвом, у утврђивању преговарачких позиција.

Гојковић је указала, што се тиче рада независних тела, да су надлежни одбори размотрили извештаје, те да ће у комуникацији са посланичким групама настојати да се убрза процес разматрања закључака и у пленуму.

 

 

 

Извор: Танјуг