Вести

Мали: Отварање Поглавља 4 је потврда успеха економских реформи

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да отварање Поглавља 4 које се односи на слободно кретање капитала, а чије се отварање очекује вечерас у Бриселу, представља још једну потврду успеха економских реформи у Србији.

Мали је рекао да не би могло да се говори о слободном кретању капитала и реформи финансијског тржишта да нису стабилизоване јавне финансије, да није завршена фискална консолидација, истичући да сви макроекономски индикатори показују да су најтеже мере иза нас.

Мали је додао да унапређење тржишта капитала представља меру свеукупног унапређења привредног амбијента.

Поглавље 4 ће бити шесто отворено од укупно осам поглавља из области финансија, рекао је Мали и додао да се ради на мерилима за преостала два поглавља како би се што пре испунили услови за њихово отварање.

Та два поглавља се, према његовим речима, односе на заштиту конкуренције и на пореску, односно акцизну политику.

"Ово је велико признање за нашу земљу и за грађане Србије. Оно што је било одлучујуће за отварање Поглавља 4 је што смо ове године усвојили и Закон о инвестиционим фондовима и Закон о алтернативним фондовима. Идемо ка томе да усвајамо законе који ће допринети даљем развоју тржишта капитала", рекао је Мали.

Мали је додао да је било веома важно и што је Србија скинута са сиве листе ФАТФ-а, као и велики број усвојених закона и подзаконских аката који су усмерени ка томе да се спречи прање новца и ширење тероризма.

"Постали смо пример земље која се успешно носи са овим изазовима и тиме се бави кроз законска решења", истакао је Мали.

Министар је наставио да ће се по отварању Поглавља 4 радити на томе да се и затвори.

"Идемо ка Европској унији у области финансија, финансијског тржишта, економије и велике смо резултате остварили. Ово отварање поглавља је још једна потврда успешности наше економске политике", подвукао је Мали.

 

Од 2020.године усвајање буџета уз завршни рачун

Мали је најавио да ће се од 2020.године започети пракса усвајања буџета за наредну годину уз завршни рачун за претходну, што је пример добре буџетске праксе и транспарентан начин вођена јавних финансија.

Мали је на скупштинском Одбору за финансије образложио законе који се односе на завршне рачуне од 2002. до 2018.године којих није било на седницама Народне скупштине од 2003. године.

"Веома су важни завршни рачуни из два разлога - грађани јасно виде како су планирана и буџетирана средства утрошена, што је важно због транспарентности, а с друге стране, реч је о доброј буџетској пракси", рекао је Мали.

Министар је рекао да је економија у последњих неколико година расла и то поткрепио подацима који се налазе у завршним рачунима, те је тако указао да је приходна страна буџета 2002.године износила 2,8 милијарди евра, а 2018.године је била око 10 милијарди евра.

"Расте нам економија, расте нам буџет, већи су нам и расходи. Оно што је опредељење за 2020.годину, поред повећања плата и пензија, јесте повећање издвајања за инвестиције и капиталне расходе, као што су национални инвестициони план и изградња различите инфраструктуре, од мостова преко нових тунела, путева", истакао је Мали.

Како је додао, од такве политике у улагања се неће одустати.

Наводећи да је раније био забележен висок дефицит и да је период о којем се говори обележила и светска економска криза, Мали је истакао да је Влада Србије од 2014.године почела да спроводи економске реформе и мере фискалне консолидације које су дале резултате.

"У последње три године имамо суфицит у буџету, види се да се камата смањује, да је јавни дуг стабилан и да се смањује, док приходи расту", закључио је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг