Вести

Јоксимовић: Циљ бојкота је долазак на власт без избора

Члан Председништва и међународни секретар Српске напредне странке Јадранка Јоксимовић изјавила је да је циљ бојкота избора да се дође на власт без и пре самих избора.

Јоксимовић је рекла да део опозиције, који себе сматра елитом, хоће власт јер мора да води земљу и да јој је неко одузео то право.

"Јел то идеја. Хоћемо власт јер смо ми елита која мора да води ову земљу па нам је то неправедно неко одузео, а ми ћемо то да вратимо тиме што нећемо чекати изборе већ ћемо узети власт пре њих. То су опасне тезе и не треба тако да разговарамо. Дијалог је инструмент, а институција је парламент", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да на изборима странке треба да понуде своје програме развоја Србије до 2025. године или 2050.

Нисам била превише срећна што се са Србијом договара посредовање европарламентараца, јер стање парламентарне демократије у Србији је боље него било где у региону, али одговорна влада земље која приступа ЕУ не одбија добре услуге европског парламента за медијацију и олакшавање дијалога, навела је Јоксимовић.

"Сматрам да Србија као предњачећа земља у процесу евроинтеграција у својој парламентарној пракси никако није најгори пример у региону. Ми не причамо више о контексту. Имамо буку и бес са једне стране и немамо на чињеницама утемељен дијалог, а то је најважније јер грађани морају да знају о чему се ради", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је објаснила да је владајућа странка прихватила дијалог јер сматра да је у интересу грађана да процес учини транспарентнијим и додала, говорећи о критикама европарламентарке Тање Фајон, да она припада групацији странака која је блиска групацијама странака којима припада и један део опозиције.

"СНС је активан члан ЕПП, лично сам радила на томе као међународни секретар, могу увек и у сваком тренутку да позовем и тражим ту врсту активне подршке, али ја то не радим и сматрам да наши избори треба да буду наша ствар и наши грађани о томе да одлучују а не неко други", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла и да су демократија и парламентаризам у много бољем стању него у неким другим земљама у региону и истакла да се СНС не обраћа само својим бирачима, већ да нуди платформу за добробит сваког грађана у Србији.

"Права тема је аргументована расправа, шта је урађено од 2016. године. То су платформе о којима ми разговарамо. Како то да је легитимно да опозиција критикује резултате владе, а да владајућа странка не сме да се позива на сопствене резултате. Која је то логика једнаких услова”? упитала је Јоксимовић.

Јоксимовић је истакла да је политички уступак то што су европарламентарци боравили у Србији и разговарали о изборном процесу, али да је добро за Србију.

Јоксимовић је рекла да опозиција вређа гласаче тако што их дели на оне који гласају за СНС и који не гласају за ту странку и истакла да је битно да Влада води стабилну политику, а не да намеће теме медијима.

"Подела грађана постоји на другој страни, а не код СНС", рекла је Јоксимовић.

Говорећи о медијима, рекла је да слобода медија значи да сваки медиј може да идентификује појаве у друштву, и да евроскептицизам постоји свуда у Европи.

"Битно је да влада задржи курс и да земљу води у правцу стабилне европске политике. А то да намећемо медијима да буду европски или анти-европски то није слобода медија", рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, проблем је што су бука и бес усмерени да се занемари представљање развојног програма.

"У реду је да их и други покажу, али делови опозиције покушавају да почисте своју конкуренцију у опозиционом табору и да не дају никоме да представи другачију визију Србије од њихове. То је фронт и према грађанима и према влади", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је истакла да су највреднија институција сваког демократског друштва избори, јер од онога шта се понуди грађанима и што они изаберу ствара се амбијент у коме се живи, као и да се овде ради о такмичењу развојних програма за Србију 2025.

Како је рекла, то делови опозиције немају и зато им неваљају ни изборни услови ни власт.

“Институције кад успоставите оне живе свој живот, атаковали на њих или не атаковали. То је суштина демократије. Ми смо институције оснажили, и оне ће да живе свој живот. Била сам студент генерације ФПН и мени су сва врата била затворена од стране неких људи који су сада пришли СНС. Ми нисмо реваншистички настројени, а свако ко вреди и има идеју може да буде део тима", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да делимично може да се сложи да нису увек адекватно реаговале поједине институције, и да је то дуго наслеђен образац.

Подсетила је на 24 приватизације од пре 10, 12 година које никада нису испитане.

"Постоји једна инерција неке слободне процене када да реагујемо, када не. Реформа правосуђа је била најпроблематичнија код неких влада 2008, 2009. године. Врло неуспешна”, навела је Јоксимовић.

Јоксимовић је најавила да ће СНС представити развојни програм за Србију 2025. - 28. децембра и упитала да ли је једнакост изборних услова то што сви могу да критикују СНС, а СНС не може никог.

“Али што се тиче кампање, она ће са наше стране бити позитивна, ми сада најављујемо програм, имамо визију развоја европске Србије", рекла је Јоксимовић.

Имамо план и програм развијене Србије, план добробити за сваког грађанина, закључила је Јомсимовић, уз напомену да држава није заробљена, него да су заробљени умови који деле Србију.

 

 

Извор: Танјуг/РТС